На сайті:

На сайті 77 гостей та відсутні користувачі

ЄВРОПЕЙСЬКІ ЦІННОСТІ В УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ

29.04.15

IMG 7484 1128 квітня Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся регіональний семінар у рамках міжнародного словацько-українського проекту «Європа в школі – 2», який здійснюється впродовж 2013–2015 років за фінансової підтримки Словацької агенції розвитку міжнародної співпраці (SlovakAid). Його виконавцями є Центр європейської політики (Братислава, Словацька Республіка) у партнерстві із Закарпатським інститутом післядипломної педагогічної освіти. Торік до проекту долучився й Івано-Франківський ОІППО.

У семінарі взяли участь представники Центру європейської політики (СЕР), Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківського ОІППО, педагогічні та науково-педагогічні працівники навчальних закладів області.

Вітаючи учасників зібрання, Ярослав Ободянськийрадник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації, та Роман Зуб’як, ректор Івано-Франківського ОІППО, акцентували увагу на важливості подібних заходів, адже вони дають можливість нашим освітянам перейняти цінний досвід закордонних колег, який допоможе уникнути помилок і труднощів на шляху до європейської інтеграції освіти.

З презентацією проекту «Європа в школі – 2» виступив керівник Центру європейської політики Каміл Сладек. Цей проект є продовженням попереднього, що проводився впродовж 2010-2012 років. Його основна ціль - запровадити теми, пов'язані з європейською політикою та розбудовою громадянського суспільства, у навчальний процес в українських школах, а також передати словацький і чеський досвід євроінтеграції. У ході семінарів і воркшопів учителі та методисти з дев’яти областей України, серед них і з Прикарпаття, розробили методичний матеріал з вивчення у загальноосвітніх навчальних закладах таких питань, як європейські цінності, громадянство, безпека, спільні європейські інституції, економічні аспекти інтеграційного процесу в Європі тощо.

Як зазначив Міхал Гаман, представник Центру європейської політики у Братиславі:

«Ми ставили за мету ознайомити педагогів України з євроінтеграційними процесами, із тим, як вони відбувалися в Чехії і Словаччині та які їхні ймовірні переваги й недоліки. Звісно, переваг значно більше. Серед них – можливість подорожувати, навчатися, працювати в країнах Європейського Союзу».

На семінарі також відбулася презентація Робочих зошитів, розроблених у ході проекту з чотирьох модулів: «Цілі та принципи функціонування ЄС крізь призму системи цінностей», «Політичні аспекти європейської інтеграції», «Економічні аспекти європейської інтеграції», «Громадянство».

«Особливістю представлених матеріалів є те, що до кожної теми учасники освітньої програми зібрали міфи про вигоди й невигоди входження України в ЄС, які побутують в українському суспільстві, та навели аргументи на їх підтвердження чи спростування, – наголосив член робочої групи проекту, представник неурядової організації EUTIS Міхаел Мурад. – Крім того, зошити містять цікаві запитання на закріплення знань, чудові приклади, за якими можна працювати з учнями, ігри, розроблені на певні теми».

Присутні на зустрічі учасники проекту також розповіли про підготовку та перспективу використання Робочих зошитів у школах України, обговорили набуті знання, досвід, можливість ефективно адаптувати його у навчальний процес.

IMG 7484

IMG 7483

IMG 7501

IMG 7506

IMG 7530

IMG 7532

Додати коментар

Захисний код
Оновити