На сайті:

На сайті 167 гостей та відсутні користувачі

Освітній округ: умови функціонування, досвід, результати

19.11.14

IMG 5769 1Інтеграція України в світовий та європейський простір потребує постійного вдосконалення національної системи загальної середньої освіти, пошуку шляхів підвищення ефективності освітніх послуг та розроблення інноваційної моделі навчального закладу як цілісної педагогічної системи, що задовольнила б запити та потреби особистості.

На розв’язання проблем освіти спрямовано ряд державних рішень, окреслених у Національній стратегії розвитку освіти на період до 2021 року, законах України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, інших нормативних документах.

Виникає потреба суттєвих змін в організації педагогічного процесу в загальноосвітній школі, створенні освітньо-виховного середовища, що сприяли б формуванню кожної особистості як громадянина України, виховання покоління людей, здатних ефективно працювати і навчатись упродовж усього життя, оберігати і примножувати цінності національної культури, розбудовувати суверенну, незалежну, демократичну й правову державу як невід’ємну складову європейської та світової спільноти.

У нинішніх умовах особливо актуальною є проблема освітніх округів у сільській місцевості як багатофункціонального комплексу, центру соціокультурного життя, що відповідав би сучасним вимогам і забезпечив реалізацію освітніх цілей та завдань.

На це націлює освітян і постанова Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 777 “Про затвердження Положення про освітній округ”.

Проблема створення і функціонування освітнього округу в сільській місцевості як цілісної соціально-педагогічної системи в центрі уваги і науковців, і практиків.

13–14 листопада 2014 року на базі Івано-Франківського ОІППО відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція: “Організаційно-педагогічні умови функціонування освітнього округу у сільській місцевості”. Її мета – узагальнити результати досліднo-експериментальної роботи з проблеми створення організаційно-педагогічних умов функціонування освітніх округів у сільській місцевості. Організаторами є Інститут педагогіки Національної академії педагогічних наук України; департамент освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

На конференцію були запрошені науковці, працівники обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти, органів управління освітою, методичних служб, директори загальноосвітніх шкіл, які долучилися до експериментальних досліджень лабораторії сільської школи Інституту педагогіки НАПН України з теми “Організаційно-педагогічні умови функціонування освітнього округу у сільській місцевості” (науковий керівник – Віра Мелешко, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач лабораторії сільської школи Інституту педагогіки НАПН України).

Також у конференції взяли участь делегації із Запорізької, Київської, Івано-Франківської, Сумської, Черкаської областей.

13 листопада ц. р. в актовій залі Івано-Франківського ОІППО відбулося пленарне засідання. З привітанням до присутніх звернулися: Роман Зуб’як, кандидат педагогічних наук, доцент, ректор Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти; Марія Мрічко, начальник відділу дошкільної та загальної середньої освіти управління освіти і науки департаменту освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

У ході пленарного засідання та круглого столу обговорено актуальні проблеми функціонування освітніх округів у сільській місцевості різних регіонів України, зокрема, теоретико-методичні засади функціонування освітніх округів у сільській місцевості, результати дослідження зазначеної проблеми, науково-методичний супровід інноваційної діяльності, практика створення і функціонування освітніх округів на основі принципу інтеграції закладів та установ з урахуванням особливостей конкретного регіону, моніторинг змін, що відбулися в ході апробації та впровадження моделей освітніх округів тощо.

Присутні заслухали доповіді науковців, зокрема: Віри Мелешко, кандидата педагогічних наук, доцента, завідувача лабораторії сільської школи ІП НАПН України“Інтеграційні процеси в функціонуванні освітнього округу”; Оксани Мариновської, доктора педагогічних наук, професора, завідувача кафедри менеджменту та освітніх інновацій Івано-Франківського ОІППО – “Організаційно-педагогічні умови впровадження інновацій в умовах освітнього округу”; Ірини Лапшиної, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри менеджменту освіти та психології КЗ “Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти” ЗОР “Моніторинг якості якості освіти в умовах освітнього округу”; Валентини Ястребової, кандидата педагогічних наук, доцента, першого проректора КЗ “Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти” ЗОР – “Взаємодія навчального закладу з навколишнім середовищем як одна з форм забезпечення його конкурентоспроможності”.

Цікавими й змістовними були виступи Оксани Сахно, завідувача районного методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Путивльської районної державної адміністрації Сумської області – “Реалізація змістового компонента освітнього округу: регіональний аспект”; Ганни Миронюк, директора Стеблівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Корсунь-Шевченківської районної ради Черкаської області“Здоров’язбережувальний аспект педагогічної діяльності сільського освітнього округу”; Василя Білусяка, директора Манявського навчально-виховного комплексу Богородчанської районної ради Івано-Франківської області, заслуженого працівника освіти України“Модель навчально-виховного об’єднання Манявський освітній округ: досвід упровадження”; Богдана Місевича, директора Семенівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Обухівської районної ради Київської області“Методична робота з учителями в умовах освітнього округу”.

У роботі пленарного засідання взяла участь і виступила Алла Лук’янець, кандидат педагогічних наук, заслужений працівник народної освіти України, головний редактор журналу “Початкова школа”“Журнал “Початкова школа” як засіб інформаційно-методичного забезпечення освітнього округу в сільській місцевості”.

Присутні продовжили обговорення проблеми на засіданні круглого столу (тема: “Освітній округ у сільській місцевості: умови функціонування, досвід, результати”).

Наступного дня учасники конференції відвідали Підмихайлівську загальноосвітню школу І–ІІІ ступенів Калуської районної ради (директор – Ганна Прокопів), де ознайомилися з досвідом функціонування навчально-виховного об’єднання “Підмихайлівський освітній округ”, навчально-матеріальною базою опорного закладу, матеріалами виставки дитячої творчості закладів – суб’єктів освітнього округу, відвідали шкільний музей історії села Підмихайля, виховний захід, обмінялися досвідом роботи.

Начальник відділу освіти Калуської районної державної адміністрації Любов Зіник інформувала присутніх про стан та перспективи розвитку системи освіти району. Завідувач Калуського районного методичного кабінету Галина Фрик виступила з повідомленням про здійснення науково-методичного супроводу функціонування освітнього округу у сільській місцевості.

У ході конференції відбулася виставка-презентація матеріалів освітніх округів, напрацьованих керівниками експериментальних опорних навчальних закладів Івано-Франківської області, що представлені в папках, науковому виданні “Сільська школа: реалії та перспективи”, № 8, 9 та ін.

За результатами конференції прийнято рекомендації щодо поліпшення діяльності освітніх округів у сільській місцевості.

IMG 5769

IMG 5751

IMG 5780

DSC02354

DSC02368

DSC02363

DSC02380

DSC02379

DSC02343

Додати коментар

Захисний код
Оновити