На сайті:

На сайті один гість та відсутні користувачі

Відбулось засідання школи молодого соціального педагога закладів професійно-технічної освіти на тему «Соціально-педагогічний патронаж сімей»

21.09.12

20 вересня 2012 року на базі Центру професійної технічної освіти №1 відбулось засідання школи молодого соціального педагога закладів професійно-технічної освіти на тему «Соціально-педагогічний патронаж сімей».

Ця проблема є особливо актуальною на сьогоднішній день в контексті розвитку сучасних сімейних відносин. Вона надає можливість розгляду та вирішення проблем по наданню адресної підтримки й різноманітних соціальних послуг сім’ям, що потрапили у важку або кризову ситуацію, але об'єктивно не володіють здатністю або втратили можливість самостійно її перебороти.

Метою школи молодого соціального педагога було розкриття сутнісного змісту поняття соціально-педагогічного патронажу сімей; визначення основних напрямів діяльності фахівця при здійсненні соціально-педагогічного патронажу сімей; виокремлення основних факторів, які є передумовою створення сприятливого мікроклімату в сім’ї; окреслення шляхів залучення дітей до діяльності, яка дозволитьїм повною мірою виявити свої задатки, якості, інтереси та створить максимально комфортні умови і можливості життєдіяльності.

До привітального слова було запрошено завуча центру професійної технічної освіти №1 Наталію Когут. Галина Олійник, методист центру професійної технічної освіти №1 провела екскурсію по навчальному закладі, розповіла про успіхи та досягнення педагогічного та учнівського колективу.

Алла Олійник, викладач кафедри педагогіки і психології ОІППО розповіла про психопрофілактику деструктивності в молодіжному середовищі. Зокрема, звернула увагу соціальних педагогів на те, що деструктивна поведінка підлітків часто пов’язана з умовами виховання в сім’ї.

Тетяна Глуханюк, методист обласного центру практичної психології та соціальної роботи, розкрила зміст, форми та методи роботи соціального педагога із функціонально неспроможними (неблагополучними) сім’ями.

Лілія Крикун, методист обласного центру практичної психології та соціальної роботи, акцентувала увагу на нормативно-правовій базі соціально-педагогічного патронажу сімей, ознайомила із обліково-звітною документацією соціального педагога при здійсненні соціально-педагогічного супроводу сімей.

Антоніна Шикоряк, соціальний педагог центру професійної технічної освіти, виокремила технології соціально-педагогічної роботи з різними видами проблемних сімей, наочно показала роботу соціального педагога з окресленої проблеми в професійно технічному навчальному закладі.

Учасники школи молодого педагога успішно справились з поставленими завданнями. Вони ознайомилися з методикою організації цілеспрямованої фахової допомоги сім'ї у вирішенні її соціальних і психолого-педагогічних проблем; розглянули основні напрями допомоги сім'ї у створенні доцільних умов виховання дитини відповідно до її віку, індивідуальних особливостей та потреб вікового і всебічного розвитку; проаналізували факториформування соціально-педагогічної компетенції сім'ї, тобто набуття її членами соціально-педагогічних знань і навичок, достатніх для реалізації повсякденного життя.

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити