Резолюція обласної науково-практичної конференції Аутизм. Реалії та перспективи корекційної роботи

21 травня 2015 року відбулася обласна науково-практична  конференція «Аутизм. Реалії та перспективи корекційної роботи», організована департаментом освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації та Івано-Франківським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти.

За офіційними даними Всесвітньої організації охорони здоров’я аутистів налічують понад 1% від усіх землян. Спеціалісти медики констатують, що на аутизм хворіють представники різних країн і народів, незалежно від соціального статусу, економічних статків, статі та расової приналежності.

Нині у Міністерстві охорони здоров’я України зареєстровано понад чотири тисячі дітей з розладами спектра  аутизму, але громадські організації, які ними опікуються, стверджують, що таких дітей значно більше. У дітей з розладами спектра аутизму є специфічні проблеми, які обмежують їх здатність до розвитку, комунікації з навколишнім світом. І, як правило, такі діти не можуть вирішити ці проблеми самостійно, без допомоги спеціалістів та батьків. Тому однією з найосновніших проблем на сьогодні є вчасне встановлення для дитини правильного діагнозу та надання їй кваліфікованої допомоги.

У роботі конференції взяли участь завідувачі логопедичних пунктів, спеціалісти відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), відповідальні за освіту дітей з особливими освітніми потребами, педагогічні працівники, які навчають дітей із розладами спектра аутизму, заступники директорів та практичні психологи закладів обласного підпорядкування, батьки дітей-аутистів, представники громадської організації «Світанок-ІФ», науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, представники сфери соціальної політики, охорони здоров’я та ЗМІ.

Учасники конференції обговорили питання щодо методики корекційної роботи з дітьми з розладами аутичного спектру у дошкільній, масовій та спеціальній освіті, інноваційних форм та методів діагностики і корекційної роботи з дітьми з розладами спектра аутизму, специфіки діяльності громадських організацій з дітьми-аутистами, їхніми батьками, навчальними та медичними установами.

Підбиваючи підсумки конференції, учасники прийняли резолюцію, яку вирішили направити  Міністерству освіти і науки України, департаменту освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації, відділам (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), Івано-Франківському обласному інституту післядипломної педагогічної освіти, обласній психолого-медико-педагогічний консультації.

 

Міністерству освіти і науки України:

1.     Спільно з Інститутом спеціальної педагогіки НАПН України розробити та затвердити корекційно-розвиткові програми для дітей-аутистів шкільного віку, методичні комплекси для забезпечення цих програм.

 

Департаменту освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації, відділам (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів):

1.     Створити консультативні пункти для надання методичної, психологічної та корекційної допомоги педагогам, які працюють з дітьми з розладами спектра аутизму, батькам, які мають дітей з розладами спектра аутизму.

2.     Сприяти вирішенню питання введення посади асистента учителя у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах, де перебуватиме дитина з особливими освітніми потребами.

3.     Забезпечити надання якісних освітніх послуг дітям з особливими освітніми потребами, в тому числі дітям-інвалідам, які перебувають  у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.

4.     Спрямуватисвою діяльність на реалізацію Модельного закону про освіту осіб з обмеженими можливостями здоров’я (спеціальну освіту), інших нормативно-правових актів, що урегульовують роботу з дітьми-аутистами.

 

Івано-Франківському обласному інституту післядипломної педагогічної освіти, обласній психолого-медико-педагогічний консультації:

1.  Забезпечити умови для безперервного зростання рівня педагогічної майстерності вчителів, їх самоосвітньої діяльності, участі в інноваційних проектах та оволодіння методами та прийомами роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

2.  Організувати перманентне навчання педагогічних працівників, які навчають дітей з розладами спектра аутизму.

3.  Вивчити та проаналізувати на місцях реальний стан справ щодо виявлення дітей з розладами спектра аутизму та організації системи роботи з ними.

4.  Сформувати банк апробованих науковцями та практиками інноваційних методик раннього виявлення дітей з порушенням спектра аутизму та відбору відповідних форм і методів навчання.

5.  Забезпечити здійснення психологічного супроводу дітей з аутизмом.

6.  Організувати роботу творчих, динамічних груп,  педагогічних майстерень з проблеми підготовки навчально-методичного забезпечення роботи з дітьми-аутистами.

7.  Підготувати методичні рекомендації керівникам ЗНЗ щодо формування та розвитку соціального інтелекту дітей-аутистів.

8.  Узагальнювати досвід роботи педагогів, які працюють з дітьми-аутистами, матеріали досвіду регулярно публікувати в обласній освітянській пресі.

 

Від імені учасників конференції, ректор ІФОІППО                               Р.М. Зуб’як