Обласний форум лідерів учнівського самоврядування – 2015 (ФОТО)

Сучасне українське суспільство потребує нових лідерів – лідерів нової генерації. І тому сьогодні особливо актуальне виховання особистості, яка володіє не лише певними знаннями та здібностями, але й здатна активно включатися у демократичні процеси, що відбуваються в країні. Компетентна молодь здатна приймати рішення, вести за собою громаду. Елементи свідомої активної участі в суспільному житті держави моделюються в загальноосвітньому навчальному закладі за допомогою учнівського самоврядування. Для активної, ідейної молоді це не тільки гарний старт, але й цінний досвід і засіб вироблення управлінських навичок.

5 березня 2015 р. на базі Івано-Франківського ОІППО відбувся обласний форум учнівського самоврядування на тему «Учнівське самоврядування сьогодення крізь призму патріотичного виховання».

Організатори заходу мали на меті зібрати активістів з усіх районів і міст Прикарпаття, познайомити їх один з одним та скоординувати їхню діяльність у правильне русло. Перед учасниками також стояло завдання створити обласну раду старшокласників, обрати її голову і заступника, обговорити проект положення про обласну раду старшокласників та інші.

Підтримати ініціативних учнів прийшли досвідчені управлінці – представники департаменту освіти і науки облдержадміністрації та ОІППО. Заступник директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Іван Будзак відкрив форум побажаннями успіху та цілеспрямованості.

– Ваша активність дуже важлива – від неї залежить процес демократизації шкільного життя. Якщо ви виявляєте ініціативу, до вашого бачення розвитку навчального закладу, ваших пропозицій обов’язково прислухаються, – з такими словами Іван Будзак звернувся до юних лідерів. Він також зазначив, що учнівське самоврядування є ефективним засобом виховання в умовах складних суспільних змін і дає унікальну можливість для самореалізації особистості.

Учасників форуму привітав Віктор Кімакович, директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації. Він вручив грамоти департаменту за внесок у розвиток учнівського самоврядування Івано-Франківщини у 2014-2015 навчальному році та активну участь у Всеукраїнському зборі лідерів учнівського самоврядування. Їх отримали: Юрій Трач, голова Ради сержантів Прикарпатського військово-спортивного ліцею Івано-Франківської обласної ради; Ірина Гавука, голова Ради старшокласників м. Коломиї; Марія Романишин, голова Ради старшокласників Калуського району. А за внесок у розвиток учнівського самоврядування Івано-Франківщини у 2014-2015 навчальному році відзначили Роксолану Чоп, віце-президента Школи лідерів Долинського району.

Плідної роботи учасникам побажали Тетяна Семенюк, головний спеціаліст відділу позашкільної освіти та роботи з інтернатними закладами департаменту освіти і науки облдержадміністрації та Ірина Опалко, начальник відділу позашкільної освіти та роботи з інтернатними закладами департаменту освіти і науки облдержадміністрації. Вони запевнили юних лідерів у підтримці влади.

На зборах також обговорили й визначили найефективніші форми і методи роботи з молодіжною громадою, які сприятимуть формуванню моральних цінностей, утвердженню патріотизму та духовності юного покоління.

Під час форуму школярі презентували досвід діяльності органів учнівського самоврядування, їх участі у громадському житті та допомоги у вирішенні нагальних суспільних проблем. Серед учнівських проектів варто згадати волонтерську діяльність, спрямовану на допомогу українським військовим – воїнам АТО, участь у соціальних проектах і благодійних акціях, організацію патріотичних флеш-мобів тощо.

Перед виборами на посаду голови обласної ради старшокласників кожен із представників районних та міських учнівських організацій мав змогу виступити, розповісти про свою діяльність і напрями роботи. За підсумками голосування головою став Олексій Писарчук, учень Росільнянської школи І-ІІІ ст. Богородчанського району, а його заступником – Юлія Матейчук, учениця Івано-Франківської школи І-ІІІ ст. № 22. Сподіваємося, що діяльність ради старшокласників під керівництвом новообраного голови буде змістовною і результативною.