Ділимось досвідом

10 березня 2016 року на базі Нижнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів відбулася педпрактика вчителів української мови і літератури та зарубіжної літератури для слухачів курсів Івано-Франківського ОІППО.

Тема: Сучасний урок словесності.

Присутні відвідали уроки української мови у 5 класі – вчитель М.І.Зборовська, української літератури у 9 класі – вчитель О. З. Луцишин, зарубіжної літератури у 8 класі – вчитель С. М. Прокопів та виховний захід для учнів 10-11 класів – вчитель Л. П. Тимків.

Красу і багатство українського слова досліджували учні 5 класу, вивчаючи тему уроку «Синоніми». В українській мові є понад 10 тисяч синонімів, які допомагають точніше висловити думку, уникнути повторів, роблять наше мовлення образним. Цікаво, що до слова «говорити» в нашій мові є більше 30 нюансованих слів, а замість слова «іти» можна сказати простувати, прямувати, ступати, топтати, крокувати, чимчикувати…Учні навчилися користуватися словником синонімів, доречно використовувати синоніми у своєму мовленні. Берегти і любити рідну мову, дорожити кожним словом – такий висновок зробили учні в кінці уроку. Бо, як відомо: «Перше слово було Бог. І Бог було слово».

Слухачі курсів побували на уроці української літератури у 9 класі «Національна проблематика у творчості Т. Шевченка періоду «Трьох літ», де разом з учнями мали змогу ще раз доторкнутися струнами своєї душі до безсмертного Шевченкового слова. Нікого не залишили байдужими слова із твору, прочитані на Майдані С.Нігояном. А рефреном на уроці прозвучали рядки з поеми «Борітеся – поборете». Важливо, що тема уроку була тісно пов’язана із сучасністю (Майдан, події на Сході України, учні Нижнівської школи – учасники АТО).

По-особливому цікаво був прочитаний усний журнал «Тарасова доля», який підготувала вчителька української мови та літератури Л. П. Тимків. Учні, вчителі, батьки читали поезії Кобзаря, інсценізували уривки з його творів. З великим ліризмом прозвучали пісні у виконанні працівників культури М.Куляк та Г. Петрунько.

Гортаючи сторінки усного журналу, присутніх зворушила життєва доля Тараса, починаючи від його дитячих світанків. Ніхто не залишився байдужим до постаті Великого Кобзаря, який своїм талантом допомагає відчути красу, правду, добро, пізнати істину.

Галина Дьоба, методист Тлумацького РМК