Івано-Франківський регіональний центр обдарованої дитини взяв участь у роботі семінару для вихователів групи продовженого дня м.Івано-Франківська

 Івано-Франківський регіональний центр обдарованої дитини взяв участь, відповідно до запрошення, 17 жовтня 2012 року у роботі семінару для вихователів групи продовженого дня м.Івано-Франківська на тему:

"Розвиток пізнавальної активності дитини шляхом впровадження інноваційних технологій в режимі роботи групи продовженого дня". Семінар відбувся на базі спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 з поглибленим вивченням англійської мови (директор Мурга Л.І.).

Нові завдання шкільної освіти в Україні, що спрямовані  на гуманізацію та демократизацію всього навчального процесу в школі, визначають нові пріоритети навчання і виховання, потребують формування ініціативної особистості, здатної до раціональної творчої праці.

    Група продовженого дня є однією із форм виховання дітей і допомагає організувати сприятливі умови для їх відпочинку, навчання і виховання, поєднання навчально-виховної роботи на уроках і в позаурочний час. Вона забезпечує, враховуючи вікові особливості, їхній розумовий, естетичний, фізичний, духовний розвиток, створює умови для організації продуктивної праці, відкриває можливості всебічного виявлення і розвитку здібностей, запитів та інтересів дітей.

Для того, щоб діти з радістю відвідували ГПД, вихователі обговорювали питання: - активації пізнавальної діяльності, адже маючи сформовані пізнавальні інтереси, дитина успішно навчатиметься, в неї з’явиться зацікавленість до навчальної діяльності;

- впровадження інтерактивних технологій.  Їхня перевага полягає в тому, що учні засвоюють рівні пізнання (знання, розуміння, застосування, оцінювання), збільшується кількість дітей, які свідомо засвоюють навчальний матеріал, займають активну позицію , зростає їхній інтерес у сприйманні знань. Підвищується особистісна роль вихователя – він є лідером, організатором.

Все вище вказане зазначалось в лекції-презентації «Активізація пізнавальної діяльності шляхом впровадження інноваційних технологій»  вихователя групи продовженого дня Сагайдак Тетяни Юріївни.

    У  практичному блоці семінару  зверталася особлива увагу вихователів ГПД на одну із форм організації навчального процесу в групі продовженого дня – самопідготовку. Самостійна робота на заняттях передбачає вироблення навиків самоосвіти, самовиховання і сприяє всебічному розвитку особистості учня. При цьому виникають нові можливості в розвитку і формуванні в учнів позитивного відношення до навчання, стійких інтересів і навиків. З теми «Впровадження педагогічних технологій успіху – основа інноваційного розвитку учнів в процесі самопідготовки»,  майстерню провела  Ількова Надія Йосипівна.

     Йшлося також й про те, що важливим для вихователя в роботі є формування мотивації дітей як необхідної умови для успішного здійснення провідної діяльності та розумового розвитку учнів, на майстер - класі завідувача регіонального центру Микитин Оксани Василівни з теми «Формування мотивації пізнавальної діяльності школярів за сучасних умов».

Вихователі  ГПД СШ №1 запропонували колегам для скарбнички конкретні методичні рекомендації щодо підвищення якісно високого фахового та духовного рівня  педагога.

Підсумовуючи зазначу, що найскладніше в роботі групи продовженого дня – знаходити гнучкий баланс між власними і дитячими інтересами, створювати комфортну для кожної дитини атмосферу, щоб задовольнити навчальну діяльність, від негативного психофізичного напруження і перетворити на радісний, цікавий, натхненний процес. Вихователь повинен допомагати дітям в їхньому ставленні, підтримувати навіть найменше просування на цьому шляху, і при цьому цінувати період їхнього дитинства, який має бути щасливим. Намагатися перетворити потенційну можливість на реальні сили, готувати дитину до життя в суспільстві, формувати її здатність до пізнання світу й самої себе.

Діяльність вихователя групи продовженого дня має формувати у дітей почуття впевненості у тому, що вихователь зацікавлений в їх успіхах, бачить найменші зусилля, радіє разом з ними, вірить їм, розуміє їх, уміє поставити себе на місце кожного учня, побачити світ його очима, зрозуміти чим він живе, до чого прагне.

Без віри в дитину, без довіри до неї вся педагогічна мудрість, усі методичні прийоми навчання та виховання руйнуються, як замки на піску.

 

 

 

Оксана Микитин