Семінар-практикум соціальних педагогів Рожнятівського району

Все більшої актуальності набуває питання організації  системи раннього соціально-педагогічного супроводу сім’ї в системі освіти та налагодження ефективної взаємодії  закладів  освіти, сім’ї і суспільства, з метою попередження негативних явищ в сім’ї, створення умов для позитивної соціалізації особистості в сімейному середовищі, забезпечення дотримання прав та  інтересів дитини.  Саме цій темі  був присвячений 19 жовтня 2016 року семінар-практикум соціальних педагогів Рожнятівського району, що проходив у рамках співпраці з Івано-Франківським регіональним центром Інституту обдарованої дитини НАПН України на базі навчального корпусу Івано-Франківського ОІППО.

В  ході семінару Оксаною Микитин, завідувачем Центру були актуалізовані питання налагодження ефективної взаємодії в сім'ї, забезпечення  дотримання основних соціально-правових потреб дитини для  успішної соціальної  адаптації в умовах дитячого колективу та сім'ї, задоволенню потреби дитини в розвитку й самореалізації. 

Методист  Рожнятівського районного методичного центруВіра Романишин  підкреслила, що перший досвід соціалізації дитина отримує в сім'ї. Сім’я є своєрідною  маленькою  моделлю  сучасного суспільства. Тому важливим є створення сприятливого психологічного комфорту в сімейному середовищі.

Пошук  шляхів вирішення цих актуальних питань в роботі соціального педагога з сім’єю, а також залучення сім’ї до співпраці як активного суб’єкта соціально-педагогічної роботи було розглянуто у виступі Світлани Глібко, соціального  педагога  Спаської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

В практичній  частині  семінару соціальні  педагоги мали можливість взяти участь у  кінотренінгу  на тему «Що посієш, те й пожнеш.. Виховання любов'ю», який провела Оксана Микитин . А під час проведення практикуму «Взаємодія «батьки-діти» у підходах коучу»,  розглянуто  новітні форми і методи соціально-педагогічної роботи з сім’ями,  проаналізовано основні  проблеми , які можуть виникнути у спілкування батьків та дітей.

На семінарі – практикумі соціальні педагоги  дійшли висновку, що працюючи в режимі постійних пошуків та новизни,  щодо здійснення соціально-педагогічного супроводу сімей , можна досягнути мети - формування  батьківської компетентності, розвитку духовних цінностей сім'ї та створення в ній безпечних,сприятливих умов для  розвитку дитини.

Вдалим завершенням семінару була  поїздка  в духовний центр Монастир Успіння Матері Божої в с. Погоня.