Виховання і розвиток обдарованої дитини раннього та дошкільного віку

У рамкахспівпраціІвано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освітиз Інститутом обдарованої дитини НАПН України, 03-04 березня 2015 рокуна базі навчального корпусу було проведено для вихователів дошкільних навчальних закладів області, вже вдруге, спецкурс «Виховання і розвиток обдарованої дитини раннього та дошкільного віку».

 Навчальний курс провели: Наталія Кирста, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри дошкільної освіти Педагогічного інституту Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника; Оксана Микитин, завідувач регіонального центру Інституту обдарованої дитини; Галина Нижник, практичний психолог дошкільного начального закладу «Дударик» Коломийської міської ради.

Наукові співробітники розкрили сутьосновних понять обдарованості, охарактеризували вікові періоди, ознайомили із психологічними особливостями розвитку обдарованих дітей від 1 до 6 років.

В ході   практикуму, учасники мали можливістьрозглянути провідні види діяльності дошкільників на різних вікових етапах, проблеми розвитку обдарованих дітей та обговорити етапи психолого-педагогічної підтримки і розвитку обдарованості дітей дошкільного віку.

Майстер-клас Галини Нижник був присвячений активізації знань педагогів щодо розвитку обдарованості у дітей дошкільного віку, стимулювання їх до пошуку способів розвитку здібностей малят, ознайомлення з вправами та іграми, які можна використовувати для розвиткупізнавальних психічних процесів дошкільників та рекомендаціями для виховання і навчання обдарованих дітей.

За відгуками учасників курсу, в процесі роботи вонисформували знання про фізіологічні, психологічні характеристики і особливості та механізми розвитку обдарованих дітей раннього та дошкільного віку та сформували уміння:

–     оцінювати рівень розвитку дитини від 1 до 6 років;

–     виявляти чинники, закономірності, що впливають на розвиток дитини від 1 до 6 років;

–     добирати та застосовувати педагогічний інструментарій для цілеспрямованого розвитку та саморозвитку дітей раннього і дошкільного віку;

–     проектувати та моделюватипрограмиіндивідуального розвитку обдарованих дітей раннього та дошкільного віку.

 

Спецкурс створив атмосферу професійно-партнерського спілкування, став справжньою школою досвіду.