НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

ІНСТИТУТ ОБДАРОВАНОЇ ДИТИНИ

НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

 

НАВЧАЛЬНА  ПРОГРАМА

 

Виховання і розвиток обдарованої дитини

раннього та дошкільного віку

 

Мета і завдання навчального спецкурсу.В результаті вивчення спецкурсуу педагогів має сформуватися здатність до виявлення,виховання і розвитку нахилів, здібностей та обдарованості у дітей 1 – 6 років на основі врахування їх індивідуальних особливостей, уміння застосовувати розвивальні педагогічні технології та методики, що забезпечують гармонійний розвиток дитини.

Завдання навчального спецкурсу:

1. Сформувати знання про фізіологічні, психологічні характеристики і особливості та механізми розвитку дітей раннього та дошкільного віку.

2. Сформувати уміння:

- оцінювати рівень розвитку дитини від 1 до 6 років

- виявляти чинники, закономірності, що впливають на розвиток дитини від 1 до 6 років

- добирати та застосовувати педагогічний інструментарій для цілеспрямованого розвитку та саморозвитку дітей раннього і дошкільного віку

5. Сформувати здатність:

-  ставити реальні цілі індивідуального розвитку дитини

- моделювати і проектувати педагогічні технології розвитку дітей раннього і дошкільного віку та виявляти наслідки впливу їх застосування

- ефективно взаємодіяти з питань цілеспрямованого розвитку та саморозвитку дітей раннього і дошкільного віку всіх учасників освітнього процесу

- організовувати ігрову діяльність дітей від 1 до 6 років, сприяти її розвитку

- здійснювати рефлексію розвитку дітей.

 

Предмет навчального спецкурсу: розвиток дітей раннього і дошкільного віку.

Педагог повинен оволодіти наступними компетентностями:

1.           Діагностувати та оцінювати рівні та особливості психофізіологічного та нервово-психологічного розвитку дитини від 1до 6 років.

2.           Проектувати програму розвитку дитини, враховуючи індивідуальні вікові та особистісні особливості дитини..

3.           Моделювати, проектувати та застосовувати індивідуальні технології розвитку дітей раннього і дошкільного.

4.           Гнучко добирати та застосовувати на заняттях адекватні до віку, індивідуальних особливостей дітей від 1до 6 років дидактичні засоби та технології навчання.

5.           Здійснювати рефлексію своєї професійної педагогічної діяльності та розвитку дитини, визначати критерії та показники оцінювання..

6.           Розв’язувати задачі, пов’язані з індивідуальними особливостями розвитку дитини, передбачати наслідки роботи з нею та прогнозувати перспективи її розвитку.

7.           Продуктивно взаємодіяти з батьками з питань цілеспрямованого розвитку та саморозвитку дітей раннього віку (комунікаційні уміння); здійснювати успішну медіацію між суб’єктами освітнього процесу.

 

     Форми навчальної роботи і контролю:лекції, практичні заняття, самостійна робота, презентація.

      Лекційні заняття– в основі лекційної роботи взаємодія між учасниками навчальної діяльності, групова динаміка, елементи тренінгів,

      Практичні заняттяпередбачають форми індивідуальної, колективної та групової роботи:

-                   тренінгові заняття;

-                   майстер-класи,

-                   ігри (імітаційні. неімітаційні);

Самостійна роботапередбачаєвиконаннядомашніхзавдань, самостійнийпошук, аналіз та узагальненнянавчальногоматеріалу.

Підсумковий контроль:презентація програм і технологій розвитку дітей раннього і дошкільного віку.

 

ЗМІСТОВІ МОДУЛІ СПЕЦКУРСУ

Змістовий модуль 1. «Особливості розвиткуобдарованоїдитинивід1до 6років».

Мета модулю №1.Ознайомити з особливостями психофізіологічного та нервово-психологічного розвитку дітей від 1 року до 6 років, навчитись діагностувати та вибирати стратегіюрозвитку дитини в залежності від індивідуальних особливостей.

 

 

Змістовий модуль 2.«Проектування індивідуального розвитку обдарованих дітей раннього і дошкільного віку»

Мета модулю №2. Сформувати здатність у педагогів та батьків моделювати та проектувати програми індивідуального розвитку дітей раннього і дошкільного віку.

 

 

Змістовий модуль 3.«Ігрові практики»

Мета модулю №3. Сформувати здатність використовувати ігри та ігрову діяльність для особистісного розвитку дитини.

 

Зокрема сформувати:

-         здатність у педагогів та батьків добирати ігри для навчання та саморозвитку нахилів, здібностей дітей;

-         здатність організовувати ігрову діяльність дітей, спрямовану на саморозвиток нахилів та здібностей дітей раннього і дошкільного віку;

-         здатність застосовувати гру як дидактичний засіб і як ігрову технологію для розвитку навчальних, комунікативних, соціальних компетентностей.

-         здатність ефективно взаємодіяти педагогів і батьків для досягнення спільних цілей у розвитку дитини.

 

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ  ПЛАН  ЛЕКЦІЙ  І  ПРАКТИЧНИХ  ЗАНЯТЬ

 

№ теми

Назва теми

Кількість годин

Лекції
Практичні
Самостійна робота

ЗМІСТОВИЙ Модуль 1. «Особливості розвитку обдарованої дитини від 1 до 6 років»

1

Особливості процесу розвитку обдарованих дітей від 1 до 6 років  та педагогічна діагностика нахилів і здібностей дитини

2

 

 

Всього

2 годин

ЗМІСТОВИЙ Модуль 2. «Проектування індивідуального розвитку обдарованих дітей раннього і дошкільного віку»

2

 

 Проектування, моделювання, прогнозування та рефлексія розвитку дітей раннього і дошкільного віку.

1

3

 

Всього у модулі

4 годин

ЗМІСТОВИЙ Модуль 3. «Ігрові практики»

3

Особливості ігрової діяльності дітей раннього і дошкільного віку. Гра як діагностика здібностей дітей.

 

1

 

4

Ігри та ігрові технології для розвитку здібностей дітей раннього і дошкільного віку.

-

6

 

5

Взаємодія учасників педагогічного процесу у вихованні обдарованої дитини.

 

1

 

Всьогоу модулі

8 годин

Всього

4

10

 

Всього

14 год.

 

 

ЗМІСТОВИЙ Модуль 1. «Особливості розвитку обдарованоїдитини

від1до 6років»

 

Тема 1. Особливості процесу розвитку дитинства від 1 до 6 роківта педагогічна діагностика нахилів і здібностей дитини. (2 год.)

 

Лекція 1. Особливості процесу розвитку дитинства від 1 до 6 років(1 год.).

Характеристика дошкільного віку. Особливості розвитку психічних процесів (мислення, пам’ять, уява, уявлення, увага, мовлення).

Соціально-емоційний розвиток дитини у 3-4 роки, 4-5, 5-6 років. Вплив соціального середовища на розвиток дитини. Афективна сфера. Розвиток емпатії, розуміння емоцій. Емоційні розлади. Страхи дитини

Поведінкові особливості дітей раннього віку. Розвиток соціальної поведінки.Поняття розвиваючого середовища для обдарованих дітей.

Лекція 2.  Діагностика здібностей у дітей від 1 до 6 років(1 год.).

Розуміння поняття «здібності» в психології. Здібності як індивідуально-психологічні особливості людини, що мають відношення до успішного виконання одного або декількох видів діяльності. Задатки як основа розвитку здібностей.Задаткипевні генетичні особливості побудови мозку і нервової системи, органів почуття і рухів, які виступають у якості природних передумов розвитку здібностей. Задатки як можливість розвитку здібностей у процесі будь-якої діяльності (навчання, виховання, трудова, ігрова діяльність тощо). Задатки виявляються у нахилах до певного виду діяльності. Нахили як перша ознака виявлення задатків. Виявлення нахилів через прагнення дитини. Здібності як єдність природного та набутого.

Класифікація здібностей за сферами діяльності. Ознаки здібностей у дітей.

Зв'язок дозрівання відділів головного мозку та прояву схильностей у дітей. У 10-15% детейвід 3 до 5 роківяскравовиявляються нахили та стійкі інтереси.

Два основних підходи до виявлення здібностей у дітей. Перший – єдина оцінка (тест Векслера) – виявлення інтелектуального розвитку (IQ). Методика «Неіснуюча тварина». Другий підхід – комплексне дослідження – перспективний підхід (лангітюдне дослідження для виявлення динаміки розвитку; тестування). Діагностичні процедури спрямовані на: 1) виявлення інтелектуального розвитку дитини; 2) оцінку потенціальних можливостей; 3) виявлення творчого потенціалу дитини.

         Діагностика розвитку здібностей на основі проективних методик: використання малюнків, ігор, вправ, опитувальники для педагогів і батьків.

 

 

ЗМІСТОВИЙ Модуль 2. «Проектування індивідуального розвитку обдарованих дітей раннього і дошкільного віку»

 

Тема 2. Проектуваннята моделювання програм індивідуального розвитку обдарованих дітей раннього і дошкільного віку(4 год.).

 

Лекція 3. Проектування та моделювання програм індивідуального розвитку обдарованих дітей раннього і дошкільного віку(1 год.).

Спрямованість програми індивідуального розвитку (пізнавальна сфера, емоційна сфера, соціально-комунікативна сфера, задатки, нахили, здібності).

Процес проектування програми на основі діагностики психічного розвитку дитини. Кроки проектування: 1). аналіз існуючих умінь. здатностей дитини; 2) з’ясування цілей (компетентностей), якими мають оволодіти діти (зона найближчого розвитку); 3) побудова дерева цілей розвитку дитини; 4) з’ясування сприятливих для дитини за віком та індивідуальними особливостями механізмів розвитку і саморозвитку; 5) побудова послідовності процесу розвитку та саморозвитку задатків, нахилів, здібностей 6) підбір відповідного дидактичного матеріалу; 7) розробка та структурування задач і завдань для дитини; 8)планування взаємодії з батьками.

Моделювання програми індивідуального розвитку. Побудова моделі програми та можливих її варіантів. Часткова апробація дидактичного матеріалу (задач, завдань), засобів, форм, методів, технологій, технік. Відбір найбільш відповідного. Внесення корекцій. Апробація моделі як індивідуальної роботи, так і роботи в групі дітей.      

Визначення та побудова моделі індивідуального розвитку дитини відповідно до закономірностей вікового розвитку, зони найближчого розвитку, індивідуальних пізнавальних особливостей, нахилів, здібностей.

Рефлексія як механізм корекції програми індивідуального розвитку та саморозвитку дитини.

 

Практичне заняття 2( 3 год.).

1.Спроектувати програму індивідуального розвитку для дитини дошкільного віку.

2.На основі програми індивідуального розвитку для дитини побудувати прогноз її впливу на розвиток здібностей (емоційного стану, пізнавальних процесів, соціалізації тощо).

3.Здійснити рефлексію проекту, цілей, результатів роботи.

 

 

ЗМІСТОВИЙ Модуль 3. «Ігрові практики»(8 год.).

 

Практичні заняття 3-4-5(8 год.).Форми занять: тренінги, майстер-класи, ділова гра.

3.Особливості ігрової діяльності дітей раннього і дошкільного віку. Гра як діагностика здібностей дітей.(1 год.).

4.Ігри та ігрові технології для розвитку здібностей дітей раннього і дошкільного віку.(6год.).

Особливості ігрової діяльності дітей раннього і дошкільного віку. Гра як діагностика здібностей дітей.

Визначення гри. Соціальне походження гри. Дитяча гра як провідний вид діяльності розвитку дітей. Дошкільний вік як класичний вік гри. Функції гри та їх зміст: підтримання та розвиток рефлексів (для раннього віку), гедонічна функція; емоціогенна, діагностична, функція соціалізації, релаксуюча, дидактична, компенсаторна, комунікаційна, соціокультурна, терапевтична, функція самореалізації, корекційна, функція саморегуляції.

Характеристики дитячої гри: емоційність, динамічність, отримання задоволення, правила

Розвивальна функція гри (розширення сфери інтересів, розвиток пізнавальних процесів, мотивації пізнання, комунікаційних умінь тощо).

Розважальний характер гри, мимовільне пізнання..

Гра як спосіб розв'язання протиріччя між прагненням бути дорослим і включатися у доросле життя, виконуючі певні функції та реальними можливостями і досвідом. Гра як спосіб самореалізації власних потреб.

Етапи розвитку ігрової діяльності у дітей: 1)  ознайомча гра (предметно-ігрова діяльність); 2) відображу вальний (предметні операції); 3) сюжетно-відображу вальний етап; 4) сюжетно-рольова гра; 5) ігри з правилами.

Концепція дитячої гри Д.Б.Ельконіна.Гра як вираз зростаючого зв’язку дитини з суспільством. Передумови виникнення рольової гри: 1) відділення дій від предмету та їх узагальнення; 2) використання дитиною неформальних функцій предметів у якості замісників; 3) відділення своїх дій від дій дорослих та виникнення особистих дій самої дитини; 4) порівняння своїх дій з діями дорослих та ототожнення їх; 5) відтворення дитиною у своїх діях ланцюжка дій дорослих, що відображають у звичайній послідовності відрізки їх життя.

Н.М.Аксаріна про умови виникнення гри: 1) наявність різноманітних вражень від оточуючого середовища; 2) наявність іграшок та виховних посібників; 3) часте спілкування дитини з дорослими.

Класифікація ігор. Різні підходи до класифікації ігор для дітей. Класифікація ігор Ф.Фребеля за диференційованим впливом ігор на розвиток розуму (розумові ігри); зовнішніх органів відчуття (сенсорні ігри); руху (моторні ігри). К.Грос: виділив 2 групи ігор: 1) рухові ігри, розумові, сенсорні, ігри, що розвивають волю; 2) ігри спеціальних функцій (рольові ігри, що вдосконалюють інстинкти сімейні, догляду тощо).П.Ф.Лесгафт: за змістом ігри імітаційні; за організацією самостійними.Розділив ігри на 2 великі групи: імітаційні та рухові.

Три групи сюжетно-рольових ігор за Д.Б.Ельконіним: 1) ігри з сюжетами на побутові теми; 2) ігри з виробничими сюжетами; 3) ігри з суспільно-політичними сюжетами. Залежність розгортання сюжетів гри від досвіду дитини.

А.В.Запорожець, А.П.Усова ігри поділяються на: 1) творчі ігри (сюжетно-рольові, будівельні, ігри-драматизації); 2) ігри з правилами (дидактичні, рухові, настільні ігри).

Г.К.Селевко систематизував ігри. За наступними параметрами ігрових технологій: 1) за галуззю діяльності (фізичні, інтелектуальні, трудові, соціальні, психологічні); за характер педагогічного процесу (навчальні, тренінгові, контролюючі, узагальнюючі, пізнавальні, виховні, розвиваючі, репродуктивні, продуктивні, творчі, комунікаційні, діагностичні, профорієнтаційні, психотехнічні); за ігровою методикою (предметні, сюжетні, рольові, ділові, імітаційні, драматизації); за предметною галуззю (математичні, розвитку мови, фізичні, трудові тощо); за ігровим середовищем (без предметів, з предметами, настільні, кімнатні, вуличні, на місцевості, комп’ютерні, телевізійні тощо). Класифікація ігор: 1) за рівнем самостійності (організуються дорослими і дорослий має функцію ведучого; організує дорослий; самостійні ігри дітей); 2) за цілями (розважальні, дидактичні, розвивальні, терапевтичні, корекційні, соціалізації та адаптації).

Принципи створення ігротеки: 1) відповідність віку; 2) відповідність цілям (психолого-педагогічним); відповідність видам ігор (настільні, сюжетні, з матеріалами та предметами).

Негативні тенденції сучасної гри дошкільників причини та наслідки для розвитку дитини. Відірваність від спілкування з батьками. Збіднення змісту рольових ігор. Невміння організовувати на наповнювати смислом Ігорові сюжети. Втрата ведучої позиції рольової гри. Ігри за сюжетами серіалів та мультфільмів.

Пропедевтика втрати ігрової діяльності: 1) утворення ігрового середовища (вимоги до утворення ігрового середовища); 2) накопичення соціального досвіду, досвіду дій, вражень (спостереження, бесіди, читання художніх творів, екскурсії, професійне середовище дорослих тощо); 3) взаємодія у соціальному середовищі з дорослими, однолітками (виховання ціннісних орієнтирів – правила, норми, повага до праці, старшого покоління, однолітків, вирішення конфліктів дітьми тощо); 4) розвиток уяви (складання сюжетів уявлених історій, казок, слухання музики, малювання тощо).

 

5.Взаємодія учасників педагогічного процесу у вихованні обдарованої дитини. Форма заняття – ділова гра (1год.)

Права та обов’язки дітей, батьків і педагога. Функції та цілі взаємодії педагога і батьків Характеристика типів взаємодії між педагогами і батьками. Психологічні моделі виховання дитини в сім’ї та адаптація до суспільного виховання. Стилі сімейного виховання та їх особливості. Дж. Болдуїн про 4 параметри виміру батьківської поведінки. Оптимальне поєднання вимог до дитини та контролю.Вироблення принципів комунікації з батьками.

 

Практичні заняття 3-4-5 (8 год)

1.          Відпрацювання технологій організації, проведення, управління та завершення гри дітей для різного віку (від раннього до старшого дошкільного).

2.          Організація та проведення різних ігор (за віком, за змістом, цілями) на основі розроблених ігрових технологій.

3.          Діагностика розвитку дітей засобами гри.

4.          Вироблення принципів комунікації з батьками.

5.          Рефлексія досягнень.

 

Рекомендована література

 

1.          Алексеев Н.Г. Проектирование и рефлексивное мышление // Развитие личности. 2002, №2. – с. 17-21.

2.          Аллахвердова О. В. и др. Конфликтология  /  – СПб.: Лань. 1999. – 257с.

3.          Альтхауз Д. Цвет, форма, количество: опытработы по развитиюпознавательныхспособностейдетейдошкольноговозраста / Рус. пер. с нем. подредакцией В.В. Юршайкина. – М.: Просвещение, 1994 – 64 с.

4.          Алямовская, В.Г. Как воспитать здорового ребенка/ В.Г. Алямовская. –М: Аркти, 1993 – 132с.

5.          Алямовская, В.Г. Ясли – это серьезно/ В.Г. Алямовская. –М: Аркти, 2000 – 112с

6.          Басов М.Я. Методика психологических наблюдений над детьми. – М.: Знание, 1975. – 73 с.

7.          Бардина Р.И., Булычева А.И., Дьяченко О.М. и др. Диагностика умственного развития детей старшего дошкольного возраста. – М., 1996. – 113 с.

8.          Богоявленская Д. Б., Богоявленская М. Е. Психология одаренности: понятие, виды, проблемы. Выпуск 1. –М.: МИОО, 2005.–176 с.

9.          Бородич А.М. Методика развития речи детей. -М.: Просвещение, 1981. – 255с. 

10.     Бауэр Т. Психическоеразвитиемладенца. Пер. с англ. А.Б. Леоновой. – 2-е изд. - М.: Прогресс, 1989. – 319 с.

11.     Башаева Т.В. Развитиевосприятия у детей. Форма, цвет, звук. Попул. пособие для родителей и педагогов. – Ярославль: Академияразвития, 1997. – 237 с.

12.     Бине А. Измерениеумственныхспособностей / Пер. с франц. - СПб.: Дельта, 1999 – 431 с.

13.     Буртовая, Е. В. Конфликтология : учебное пособие. / Е. В. Буртовская. – М. Г. Скотт. – Киев : Верзилин и К ЛТД, 2002. – 214 с.

14.     Венгер Л.А. Воспитание сенсорной культуры ребёнка от рождения до 6 лет: Кн. для воспитателя дет.сада / Л.А. Венегер, Э.Г. Пилюгина, Н.Б. Венгер. Под ред. Л.А. Венгера. - М.: Просвещение, 1995. – 144 с.

15.     Венгер Л. А. Овладение опосредствованным решением познавательных задач и развитие когнитивных способностей ребенка// Вопросы психологии.–1983.–№ 2.– С 43-50.

16.     Волкова-Гаспарова Е. Особенности работы педагогов-психологов с детьми и их родителями // Дошкольное воспитание. 1999 - № 3. – С 46-49.

17.     Воспитание детей раннего возраста: Пособие для воспитателей детского сада и родителей / Е.О. Смирнова, Н.Н. Авдеева, Л.Н. Галигузова и др. - М.: Просвщение, 1996. – 158 с.

18.     Воспитание и обучение детей раннего возраста: Кн. для воспитателя дет.сада / Т.М. Фонарёв, С.Л. Новосёлова, Л.И. Каплан и др.: Под ред. Л.Н. Павловой. – М.: Просвещение, 1996 г. – 176 с.

19.     Воспитание и развитие детей раннего возраста: Пособие для воспитателя дет.сада / В.В. Гербова, Р.Г. Казакова, И.М. Кононова и др.; / Под ред. Г.М. Ляминой. - М.: Просвещение, 2000. – 224 с.

20.     Выготский Л.С. Педагогическая психология / Под ред. В.В. Давыдова. - М.: Педагогика, 1991 – 480 с.

21.     Выготский Л. С. Собрание сочинений: В 6 т.– М., 1984.-.-Т. 4. (Раннее детство: 340– 368.Кризис трех лет: 367– 376.)

22.     Галанов А.С. Психическое и физическое развитие ребенка от 1 г. до 3 лет. М.: Аркти. 2006. – 64 с.

23.     Галанова Т.В. Развивающиеигры с малышами до 3-х лет. Популярноепособие для родителей и педагогов. – Ярославль: Академияразвития, 1996. – 240 с.

24.     Галигузова Л.Н., Смирнова Е.О. Ступениобщения: от года до семи лет. – М.: Просвщение, 1992 – 142 с.

25.     Гальперин Л.Я. Обучение и умственноеразвитие в дошкольномвозрасте // Психологиякакобъективная наука – М.: 1998. – с. 357-389.

26.     Гвоздев А.Н. От первых слов до первого класса: Дневник научных наблюдений. Саратов: Изд-во Сарат. ун-та, 1981. 

27.     Гильбух Ю.З. Внимание: одаренныедети. – М.: Знание, 1991. – 80 с.

28.     Дидактическиеигры и занятия с детьмираннеговозраста: Пособие для воспитателядет. сада/ Е.В. Зворыгина и др.; под ред. С.Н. Новосёловой. - М.: Просвещение, 1995. – 144 с.

29.     Диагностика готовно­сти ребенка к школе / Под ред. Н. Е. Вераксы. – М.: Мозаика-Синтез, 2007.– 112 с.

30.     Дидактическиеигры и упражнения для детейраннеговозраста[Электронный ресурс]: http://www.coolreferat.com

31.     Дневник воспитателя: развитие детей дошкольного возраста /Под ред. О.М. Дьяченко, Т.В. Лаврентьевой. М.: ГНОМ и Д, 2001. – 14с. 

32.     Доналдсон М. Мыслительная деятельность у детей. – М., 1985. (Об эгоцентризме детского мышления (дошкольный  возраст)

33.     Дружинин В. Н. Психологияобщихспособностей. –СПб.: Питер, 1999. – 356 с.

34.     Дьяченко О. М., Лаврентьева Т. В. Психическое развитие дошкольников. –  М., 1984.

35.     Дьяченко О. Дошкольный возраст: психологические основания образовательной работы по развитию способностей // Дошкольное воспитание – 1995 - №1 – с. 46-50.

36.     Жичкина А. Значимость игры в развитии человека // Дошкольное воспитание. – 2002 №4. с 2-6.

37.     Забрамная С.Д. От диагностики к развитию: материал для психолого-пед. изучения детей в дошкольном учреждении и нач. классах школ. – М.: Новая школа, 1998 – 64 с..

38.     Запорожец А. В. Избранные психологические труды: В 2 т. –  М., 1986.-Т. II. – 318 с.

39.     Ильина М.Н. Развитие ребёнка от первого дня жизни до шести лет: тесты и развивающие упражнения. – СПб.: Дельта, 2001 – 159 с.

40.     Калинина Р., Семёнова Л., Яковева Г. Ребёнок пошёл в детский сад//Дошкольное воспитание. 1998  –  № 4. – С. 12- 17.

41.     Карлсон Л. и др. Ребенок от 0 до 2 лет: развитие во взаимодействии с окружающими людьми.–М., 1983.– 120 с.

42.     Карпинская Н.С. Художественное слово в воспитании детей (ранний и дошкольный возраст). – М.: Педагогика, 1972. – 143с. 

43.     Кирьянова Р.А. Комплексная диагностика дошкольников. – СПб.,2004
Кононова И.М. Семинарские и практические занятия по дошкольной педагогике. М. ДиС. 2004. – 125 с.

44.     Корепанова М.В., Харламова Е.В. Диагностика развития и воспитания дошкольников. – М.,2005.– 117 с.

45.     Kopнелиус X., Фэйр Ш. Выиграть может каждый. Как разрешать конфликты. –  М.: Стрингер, 1992. – 227 с.

46.     Котырло В. К. Развитие волевого поведения у дошкольников./ ВераКондратьевнаКотырло–  Киев: Радянська школа, 1971. – 200 с.

47.     Кроха: Пособие по воспитанию, обучению и развитиюдетей до трёх лет / Г.Г. Григорьева, Н.П. Кочетова и др. – 3-е изд., перераб. - М.: Просвещение, 2000. – 256 с.

48.     Кто он - этотмалыш. Психическаяжизньмладенца // Популярнаяпсихология для родителей: 2-е изд. испр. / Под ред. А.С. Спиваковского. - С.-Петербург, 1997. - с.67-87.

49.     Лисина М. И. Проблемы онтогенеза общения / Науч.-исслед. ин-т общей и педагогической психологии.Акад. пед. наук СССР. –М.: Педагогика, 1986. –144 с.

50.     Лейтес Н.С. Возрастнаяодаренность и индивидуальныеразличия. – М.: Изд-во «Институтпрактическойпсихологии», Воронеж: НПО МОДЭК, 1997. – 448 с.

51.     Лейтес Н.С. Возрастнойподход к феноменам детскойодаренности //Основныесовременныеконцепциитворчества и одаренности /Под ред. Д.Б. Богоявленской. – М.: Молодаягвардия, 1997. – с. 57 – 67.

52.     Лейтес Н.С. Проблема способностей в трудах Б.М. Теплова //Вопросыпсихологии. – 1966. - № 5. – с. 39 – 48.

53.     Лейтес Н.С. Способности и одаренность в детскиегоды. – М.: Знание, 1984. – 80 с.

54.     Лейтес Н.С. Судьба вундеркиндов //Семья и школа. – 1990. - № 2. – с. 27 – 29.

55.     Лейтес Н.С. Умственныеспособности и возраст. – М.: Педагогика, 1971. – 280 с.

56.     Леонтьев А.Н. О формированииспособностей //Вопросыпсихологии. – 1960. - № 1. – с. 7 – 17.

57.     Лейтес Н.С. Широта одаренности, призвание, судьба //Вопросыпсихологии. – 1996. - № 6. – с. 139 – 152.

58.     Леонтьев А.Н. О формированииспособностей //Вопросыпсихологии. – 1960. - № 1. – с. 7 – 17.

59.     Лурия А. Р. Теория развития высших психических функций в советской психологии//Вопросы философии.1966.–№ 7.– С. 112– 125.

60.     Марцинковская Т.Д. Диагностика психического развития детей. – М.1997.– 127 с.

61.     Матюшкин А.М. Концепция творческой одаренности //Вопросы психологии. – 1989. - № 6. – с. 29 – 33.

62.      Матюшкин А.М., Сиск Д. Одаренные и талантливые дети //Вопросы психологии. – 1988. - № 4. – с. 88 – 97.

63.     Моляко В.А. Проблемы психологии творчества и разработка подхода к изучению одаренности //Вопросы психологии. – 1994. - № 5. – с. 86 – 95.

64.     Медведева И.Я., Шишова Т.Л. Воспитание без ошибок. Книга для трудных родителей/ИринаЯковлевнаМедведева, ТатьянаЛьвовнаШишова .Изд-во: Речь. – 2008. – 224 с.

65.     Методика развития речи детей дошкольного возраста / под редакцией О. С. Ушаковой, Е. М. Струниной; М., "Владос", 2003. 

66.     Митина, Л. М. Психология профессионального развития учителя / Л. М. Митина. — М.: Флинта: МПСИ, 1998. — 200 с.

67.     Мухина В. С. Детская психология: Учебник для студентов педагогических институтов. – М., 1985. 

68.     Мухина В.С. Игрушкакаксредствопсихическогоразвитияребёнка // Возрастнаяпсихология. Детство. Отрочество. Юность. Хрестоматия: учебноепособие для студентов пед. вузов/ Сост. Мухина В.С., А.А. Хвостов. - М.: Академия, 1999 – с. 211-218.

69.     Немов Р.С. Психология: Учеб.для студ. высш. пед. учеб. заведений: В 3 кн. - 4-е изд. - М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС,2003. – 640 с.

70.     Никифоров Г. С. Самоконтроль человека. – Л., 1989

71.     Одаренные дети /Под ред. Г.В. Бурменской и В.М. Слуцкого. – М.: Прогресс, 1991. – 376 с.

72.     Павлова Л.Н. Организация жизни и культура воспитания детей в группах раннего возраста. Практическое пособие. – М.: Айрис-пресс. 2006. – 140 с.

73.     Павлова Л.Н. Раннее детство: развитие речи и мышления. М.: Мозаика-Синтез, 2005. – 134 с.

74.     Панько Е. А. и др. Развитие познавательных процессов дошкольников: Учебное пособие. – Минск, 1984.– 158  с.

75.     Пере-Клерман А.Н. Роль социальных взаимодействий в развитии интеллекта детей / Пер. с фр. А.Л. Шаталова - М.: Педагогика, 1994 – 284

76.     Печора К.Л. Контроль за развитием и поведением детей, планирование занятий с детьми раннего возраста: методические рекомендации / К.Л.Печора, В.М.Сотникова. –  М.: Мир. 2000. – 183 с.

77.     Пилюгина В.А. Сенсорныеспособностималыша: Игры на развитиевосприятияцвета, формы, величины у детейраннеговозраста: Кн. для воспитателейдет. сада и родителей. -М.:Просвещение: АО "Учебн. мет.", 1996. – 112

78.     Поддьяков Н.  Н.  К вопросу  о развитии мышления  дошкольников//Хрестоматия по возрастной и педагогической психологии.- Ч. II- М., 1981. – 334 с.

79.     Поддьяков А.Н. Исследовательское поведение: стратегии, познания, помощь, противодействие, конфликт. М.: Эребус, 2006.– 370 с.

80.     Поддьяков Н. Н. Мышление дошкольника.– М., 1977. – 237 с.

81.     Поддъяков Н. Ребёнок-дошкольник: проблемы психического развития и саморазвития // Дошкольное воспитание – 1998 - №12 – с. 68-74.

82.     Познавательные процессы и способности в обучении: Учебн. пособие для студентов пед. ин-тов / Под ред. В.Д. Шадрикова, Н.П. Анисимова и др.; М.: Просвещение, 1990 – 142 с.

83.     Проблемы дошкольной игры: психолого-педагогический аспект. – М., 1987.  (Формирование у дошкольников предметно-игровых действий и взаимодействия:47-76.Формирование у детей способов построения сюжета игры:. 97-128.)

84.     Психология детей дошкольного возраста. Развитие познавательных процессов. –  М., 1964. – 320 с.

85.     Психология одаренности детей и подростков: Учеб. пос. для студ. высш. и сред. пед. учеб. зав-й /Под ред. Н.С. Лейтеса. – М.: Академия, 2000. – 336 с.

86.     Развитие восприятия в раннем дошкольном детстве /Под ред. А.В. Запорожца, М.И. Лисиной. – М.: Просвещение, 1996 – 302 с.

87.     Развитие познавательных и волевых процессов у дошкольников / Под ред. А.В. Запорожца, Л.З. Неверовича. – М.: Просвещение, 1992 – 420 с.

88.     Проскура Е. Ф. Развитие познавательных способностей дошкольника.— Киев, 1985– с.110.

89.     Развитие и обучение детей раннего возраста в ДОУ: Учебно-методическое пособие / сост. Е.С.Демина. – М.: ТЦ Сфера, 2006. 
Развитие речи детей дошкольного возраста /Под ред. Ф.А. Сохина М.: Просвещение, 1984. – 223с. 

90.     Раннийвозраст (от года до трёх) // Смирнова Е.О. Психологияребёнка от рождения до семи лет. – М.: Школа-пресс, 1997 – с. 145-237.

91.     Рекомендации по выявлению умственно одаренных детей дошкольного возраста /Под ред. О.М.Дьяченко,А.И.Булычевой. – М.,1996.

92.     Романенко Л. Устное народное творчество в развитии речевой активности детей // Дошк. воспитание. – 1990. – №7. –  С.15-18. 

93.     Ротенберг B. C., АршавскийВ. В. Поисковая активность и адаптация. —  – М.: Наука, 1984.

94.     Рубинштейн С.Л. Основы общей психологии. – М.1946. –

95.     Скотт Дж.Г. Способы разрешения конфликтов. –  Киев: Верзилин и К0. ЛТД 1991.

96.     Рубинштейн С.Л. Способности //Психология индивидуальных различий /Под ред. Ю.Б. Гиппенрейтер и В.Я. Романова. – М.: ЧеРо, 2000. – с. 20 – 40.

97.     Савенков А.И. Одаренные дети в детском саду и школе: Учеб.пос. для студ. высш. пед. учеб. зав-й. – М.: Академия, 2000. – 232 с.

98.     Смирнова Е.О., Галигузова Л.Н., Ермолова Т.В., Мещерякова С.Ю. Диагностика психического развития детей от рождения до 3-х лет. – М.: Изд-во МГППУ, 2003. – 189 с.  

99.     Соловьева О.И. Методика развития речи и обучения родному языку в детском саду.–  М.: Просвещение, 1966. 176с. 

100.Социальная адаптация детей в ДОУ/ Под ред. Р. В. Тонковой-Ямпольской и др. – М., 1992. 

101.Тихеева Е.И. Развитие речи детей (раннего и дошкольного возраста). – М.: Просвещение, 1981. 159с. 

102.Теплов Б.М. Способности и одаренность //Психологияиндивидуальныхразличий /Под ред. Ю.Б. Гиппенрейтер и В.Я. Романова. – М.: ЧеРо, 2000. – с. 262 – 273.

103.Теплов Б.М. Способности и одаренность //Ученые записки Гос. научно-исследовательскогоинститутапсихологии. Т. 2. – М.: Гос. научно-исследовательскийинститутпсихологии, 1941. – С. 24 – 30.

104.Типическиеособенностиумственнойдеятельностимладшихшкольников /Под ред. С.Ф. Жуйкова. – М.: Просвещение, 1968. – 228 с.

105.Тихомирова Л.Ф. Развитиепознавательныхспособностейдетей: Популярноепособие для родителей и педагогов. – Ярославль: Академияразвития, 1996. – 192 с.

106.Толлингерова Д. и др. Психологияпроектированияумственногоразвитиядетей. – М.: Прага, 1994. – 48 с.

107.Уайт Б. Первые три годажизни. Перев. с англ. - М.: Педагогика, 1993 – 176 с.

108.Ушакова О.С. Развитие речи дошкольников. М., 2001. 237 с. 
 Федоренко Л.П., Фомичева Г.А., Лотарев В.К. Методика развития речи детей дошкольного возраста. М.: Просвещение, 1977. – 239с. 

109.Хеллер К.А. Диагностика и развитиеодаренныхдетей и подростков //Основныесовременныеконцепциитворчества и одаренности /Под ред. Д.Б. Богоявленской. – М.: Молодаягвардия, 1997. – с. 243 – 265.

110.Чистякова Г.Д. Творческаяодаренность и развитиепознавательных структур //Вопросыпсихологии. – 1991. - № 6. – с. 103 – 111.

111.Шадриков В.Д. Деятельность и способности. – М.: Изд. Корпорация «Логос», 1997. – 320 с.

112.Шадриков В.Д. Способностичеловека //Основныесовременныеконцепциитворчества и одаренности /Под ред. Д.Б. Богоявленской. – М.: Молодаягвардия, 1997. – с. 24 – 38.

113.Шумакова Н.Б. Междисциплинарныйподход к обучениюодаренныхдетей //Вопросыпсихологии. – 1996. - № 3. – с. 34 – 43.

114.Щебланова Е.И., Аверина И.С., Задорина Е.Н. Методика экспресс-диагностикиинтеллектуальныхспособностейдетей 6 – 7 лет //Вопросыпсихологии. – 1994. - № 4. – с. 43 – 46.

115.ЩедровицкийГ.П. Рефлексия  / Щедровицкий Г.П. // Избранные труды. –  М.: Школа культурной политики, 1995. – С. 484-495.

116.Эльконин Д. Б. Психология игры. Возникновение игры в онтогенезе ребенка (от рождения до 3 лет). – М.: Педагогика, 1978. – 304 с.

117.Эльконин Д.Б. Детская психология: развитие от рождения до семи лет. – – М.: Просвещение, 1960. – 348с.

118.Эльконин Д.Б. Психологическое развитие в детских возрастах. – М. Институт практической психологии, Воронеж:НПО “Модек”. 1995

119.Юнг К.Г. Феномен одаренности //Психологияиндивидуальныхразличий /Под ред. Ю.Б. Гиппенрейтер и В.Я. Романова. – М.: ЧеРо, 2000. – с. 294 – 304.

120.Яковлева Е.Л. Развитиетворческогопотенциалаличностишкольника //Вопросыпсихологии. – 1996. - № 3. – с. 28 – 3.

 

 

 

.