Відбувся ІІ міжрегіональний науково-практичний вебінар

    26 лютого відбувся ІІ міжрегіональний науково-практичний вебінар для методистів районних методичних кабінетів, центрів, що відповідають за роботу з обдарованими дітьми із теми  «Психолого-педагогічні особливості роботи педагогічних кадрів з обдарованими дітьми».
    Захід проходив в рамках співпраці Рівненського та Івано-Франківського регіональних центрів Інституту обдарованої дитини НАПН України за сприяння Рівненького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Учасники мали на меті обговорити проблему підвищення рівня професійної компетентності педагогічних кадрів, що здійснюють пошук, виявлення та реалізацію обдарувань у дітях, обмін існуючим досвідом.  
     Учасників привітали Демченко Вячеслав та Микитин Оксана, завідувачі Рівненського та Івано-Франківського регіональних центрів Інституту обдарованої дитини НАПН України. В своїх виступах зазначили, що той, хто реформує освіту, той реформує суспільство. Зростання ролі освіти призвело до витіснення концепції „освіта на все життя” концепцією „освіта впродовж життя”. Здійснити якісну освіту може тільки висококваліфікований, творчий, соціально-активний, конкурентоспроможний вчитель, зорієнтований на гуманістичні цінності: гнучко адаптуватися в змінних життєвих ситуаціях, самостійно критично мислити, використовувати сучасні технології, генерувати нові ідеї, бути комунікабельним, контактним у різних соціальних групах, розвивати свої духовність, інтелект, культурний рівень.
    У доповідях освітян Рівненщини Демченко Вячеслава, Мельничук Ольги, наукового співробітника Рівненського регіонального центру, старшого викладача РОІППО йшлося, про психолого-педагогічні особливості роботи з обдарованими дітьми, про те, що завданнями школи є: віднайти у дитини потенціал; задовольнити коло її інтересів, розвинути та реалізувати певні здібності та обдарування учнів. Обговорювались показники професійної майстерності вчителя  та  форми, методи підготовки педагогів до роботи з обдарованими дітей. Адже  процес формування особистості учня нерозривно пов’язаний з процесом самореалізації педагога.
    Презентовано досвід двох областей Рівненської та Івано-Франківської щодо  методичного супроводу педагогічних працівників із питань організації роботи з обдарованими школярами засобами діяльності районного методичного кабінету, Шидловською Софією, завідувачем Володимирецького районного методичного кабінету та в умовах  навчального закладу Тофан Русланою, заступником директора з навчально-виховної роботи Перегінської ЗОШ №1 Рожнятівської районної ради.
На міжрегіональному вебінарі Сагайдак Галина, викладач кафедри педагогіки і психології ІФОІППО зупинилась на питаннях використання засобів медіа-освіти у роботі з обдарованими дітьми, що дозволяють підвищити рівень мотивації до навчальної діяльності;критично сприймати медіаінформацію; формувати уміння керувати потоком інформаційних ресурсів; опановувати комунікаційні технології та стратегії їх використання.
    Розвиток обдарованості як потенціалу – процес активної самозміни. А самозміна відбувається всередині завдяки механізму рефлексії – зверненню людини до свого внутрішнього світу. Глинянюк Наталія, викладач  кафедри  педагогіки і психології ІФОІППО зосередила увагу учасників на активізації рефлексії учнів як психолого-педагогічній умові розвитку їх обдарованості.
Підсумовуючи роботу вебінару учасники зійшлись в думці, що важливим є :
 - навчити педагога – практикажити і діяти в умовах потоку новітньої науково-педагогічної інформації, створити умови і передумови для його неперервного розвитку;
 - створити умови для оволодіння широким спектром психолого-педагогічних знань, що дозволяють швидко переключитися на нові тенденції і стратегії освітнього процесу.
І все це необхідно зробити так, щоб не руйнувати, а розвивати якісні зміни діючих педагогічних систем, щоб зберегти в освіті все те добре, що маємо, і разом з тим, досягнути якісно нового її стану.
Присутні висловили надію на подальшу ефективну співпрацю освітян  Рівненщини та Івано-Франківщини з обміну досвідом щодо роботи з обдарованими дітьми.
     Матеріали виступів учасників міжрегіонального науково-практичного вебінару можна переглянути на сторінці Івано-Франківського регіонального центру Інституту обдарованої дитини, що розміщена на сайті Івано-Франківського  обласного інституту післядипломної педагогічної освіти  http://ippo.if.ua/predmety/kidcenter/
Інформаційний супровід заходу здійснював Кіцела Ігор, інженер-програміст кабінету інформатики, інформаційно-комунікаційних технологій та дистанційного навчання Івано-Франківського ОІППО.