Круглий стіл

«Якими діти народжуються, не залежить ні від кого, але щоб вони шляхом правильного виховання стали гарними, нам під силу»

 Плутарх

Батькам належить особлива роль – сприяння розвитку. Своїм особистим прикладом, поведінкою підводити дитину до кращого розуміння себе, своїх здібностей і можливостей, життєвих цілей і цінностей. Саме цьому був присвячений«круглий стіл» для  голів батьківських комітетів учнів 7 класів навчальних закладів Тисменицького району, що проходив  на базі Тисменицької   спеціалізованої  школи І- ІІІ ступенів  з поглибленим  вивченням  окремих  предметів на тему «Підтримка особистості підлітка».

 Практичні психологи  Крута Олеся (Ямницька ЗОШ  І-ІІІ  ст.), Волощук Мар’яна  (Тисменицька  спеціалізована  школа І-ІІІ ст.), Семенів  Марія (Черніївська  ЗОШ  І-ІІІ ст.), Осташ Іванна (Підлузька  ЗОШ  І-ІІ ст.)конкретизували шляхи батьківського виховання дітей підліткового віку. Обговорювались  психологічні особливості даного віку, задоволення  потреб у любові, розумінні, підтримці, відношення дітей  до самих себе, проживання емоцій, почуття самоцінності.                                                                                      Особливу увагу практичні психологи звернули на причини порушень поведінки підлітків, основні принципи впливу батьків, а також формуванню позитивної Я-концепції підлітка у сім'ї.   Актуальними були обговорення  сімейних ситуацій коли інтереси батьків і підлітків не співпадають та запропоновані конкретні дії  для досягнення успіху у вихованні.                                                                                                                    

На «круглий стіл»  були запрошені завідувач ПМПК Василик Олександра, лікар-педіатр Тисменицької дитячої консультації Мартинець Марія, які розповіли про фізіологічні особливості  підлітків, про виховання дітей з особливими потребами у сім´ї, про впровадження інклюзивної освіти у школі. Надали рекомендації батькам для повноцінного розвитку дітей в період поєднання дитячості й дорослості. 

 Підводячи підсумки зустрічі з головами батьківських комітетів Микитин Оксана, завідувач  Івано-Франківського регіонального центру Інституту обдарованої дитини наголосила, що головна задача батьків саме сприяти інтелектуальному, емоційному та моральному зростанню дитини; безперервному саморозкриттю, реалізації кращого у особистості на шляху її зростання і розвитку; зберегти в дитині емоційну стабільність і впевненість у своїх можливостях. Комфорт дитини в сім´ї забезпечує комфорт в класі і взагалі серед людей та стимулює розвиток здібностей.

 

Учасники «круглого столу» в процесі зустрічі мали можливість обмінятись думками та отримати знання щодо гармонійного виховання підлітка в родині.