відбувся міжрегіональний вебінар

29 квітнявідбувся міжрегіональний вебінар для методистів районних методичних кабінетів, центрів, що відповідають за роботу з обдарованими дітьми та педагогів  навчальних закладів  із теми  «Професійна компетентність педагога як вирішальний фактор створення сприятливого середовища для розвитку обдарувань дітей».Захід відбувся в рамках співпраці Рівненського та  Івано-Франківського регіональних центрів Інституту обдарованої дитини НАПН України за сприяння Рівненького обласного  інституту післядипломної педагогічної освіти, Івано-Франківського  обласного  інституту  післядипломної педагогічної освіти. Мета вебінару–визначити специфічні компоненти професійної компетентності педагога, який працює з обдарованими дітьми та можливі критерії  їх об'єктивної оцінки, поділитись досвідом роботи інститутів післядипломної роботи та загальноосвітніх навчальних закладів по формуванню та розвитку  професійної компетентності педагога щодо роботи з обдарованими дітьми.

Учасників привітали  Надія Мельник, проректор Рівненького  обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та Любов Шелемей, проректор Івано-Франківського  обласного інституту післядипломної педагогічної освіти в своїх виступах зазначили, що найбільшого успіху досягатимуть держави, які мають висококваліфіковані кадри у високотехнологічних галузях виробництва. Тому проблема обдарованості, творчості, інтелекту виходить на передній план у державній політиці, визначаючи пошук, навчання і виховання обдарованих дітей та молоді, стимулювання творчої праці, захист талантів.Все це не можливе без творчого, ініціативного, професійного педагога. В умовах, коли суспільство, громада мають запит на «нового» учителя, учителя нової якості – дуже актуальним є питання формування професійної компетентності педагога через створення системи неперервної освіти за системою індивідуальних траєкторій тобто шляхом реалізації особистісного потенціалу кожного вчителя. Вважаю, що саме такий підхід забезпечить готовність фахівця працювати з різними дітьми, в тому числі і обдарованими. Його готовність виявляти обдарування і розвивати їх.

З доповідяхДемченко Вячеславазавідувача Рівненським регіональним центром Інституту обдарованої дитини НАПН України,  кабінету обдарованої дитини РОІППО, кандидата педагогічних наук, Мельничук Ольги, наукового  співробітника  Інституту обдарованої дитини НАПН України, Рівненського регіонального центру Інституту обдарованої дитинийшлося, що складовими системи роботи з цієї проблеми, на які треба орієнтувати педагогічних працівників, є:

• концепція обдарованості;

• психодіагностика (виявлення рівня обдарованості);

• прогнозування розвитку обдарованих дітей;

• технології та методики виховання, навчання й розвитку творчого потенціалу особистості;

• формування професійної компетентності педагога для розвитку обдарувань.

На регіональному вебінаріТригубець Галина, завідувач кабінету інноваційної діяльності та науково-дослідної роботи РОІППО, Крута Олександра,практичний психолог Ямницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Тисменицької районної ради,Марчук Галина, заступник директора з навчально-виховної  роботи Старокутської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Косівської  районної ради зупинились на таких питаннях як різні підходи до побудови освітнього процесу обдарованих дітей, серед яких – індивідуально-особистісний. Він базується на тому, що необхідно враховувати не лише індивідуальність учня, а й усю систему стосунків особистості з оточенням; оцінювати вплив цих стосунків на психіку дитини та її індивідуальні можливості. Обов'язковими елементами цього підходу є:   • вивчення досягнутого рівня розвитку особистості; • індивідуалізація процесу навчання, яка б відштовхувалася від досягнутого рівня і зберігалася протягом усього процесу навчання.

З огляду на це – впровадження освітньо-розвивальних програм є одним з найперспективніших напрямів,зазначилаМикитин Оксана, завідувач Івано-Франківського регіональногоцентру Інституту обдарованої дитини НАПН Україниоскільки саме цей шлях відкриває можливість для забезпечення цілісності розвитку дитини, а навчальному закладу стати місцем розвитку обдарованості вихованців, де кожна дитина залучається саме до тих видів діяльності, які  найбільше сприяють виявленню її інтересів, розкриттю її природних нахилів, здібностей та реалізації права на вільний вибір практичних способів дій, інструментарію, партнерів тощо.

Присутні зійшлись в думці, що основною умовою ефективності роботи з обдарованими учнями є:

  високий рівень професійної компетентності вчителів, у тому числі рівень їх інтелектуальної підготовки;

   рівень розвитку особистісних якостей педагогів;

  відповідна система стимулювання учнів та педагогів; створення умов для появи і розвитку в них інтересу до роботи з обдарованими учнями;

  розробку педагогічного інструментарію для підготовки вчителів до роботи з обдарованими учнями.

Підсумовуючи роботу міжрегіонального вебінару учасники висловили надію про подальшу ефективну співпрацю освітян  Рівненщини та Івано-Франківщини з обміну досвідом щодо роботи з обдарованими дітьми.

 

Відео - матеріали вебінару можна переглянути на https://www.youtube.com/watch?v=rOpWxzR-5-8

та з  виступами учасників ознайомитись на сторінці Івано-Франківського регіонального центру Інституту обдарованої дитини на сайті Івано-Франківського  обласного  інституту  післядипломної педагогічної освітиwww.ippo.if.ua