Розвиваємо здібності та таланти дітей у родині

Усі батьки бажають мати обдарованих дітей. Бажання батьків зрозумілі, але…чи обізнані вони щодо потреб, які мають обдаровані діти?

Важливими запитаннями: що таке обдарованість?яким є середовище, що виховує та розвиває особистість? як виховувати обдаровану дитину?

Саме цьому був присвячений  «круглий стіл» для  голів батьківських комітетів навчальних закладів Тисменицького району, що проходив 12 березняна базі Тисменицької   спеціалізованої  школи І- ІІІ ступенів  з поглибленим  вивченням  окремих  предметів.

Практичні психологи  Крута Олеся(Ямницька ЗОШ  І-ІІІ  ст.), Волощук Мар’яна  (Тисменицька  спеціалізована  школа І-ІІІ ст.), Семенів  Марія (Черніївська  ЗОШ  І-ІІІ ст.), Осташ Іванна (Підлузька  ЗОШ  І-ІІ ст.) конкретизували шляхи батьківського виховання. Обговорювалось , що приклад батьків – один з ефективних засобів виховання бажаної поведінки дітей в шкільному віці. Звісно, має значення й середовище, в якому зростає й розвивається дитина, а саме: характер спілкування з нею, предметно-просторове оточення, спеціальні заняття ( читання, хореографія, малювання,  плавання та ін.), засоби масової інформації, друзі-однолітки та багато чого іншого. Саме за допомогою цього середовища батьки продовжують виховувати дітей  у той час, навіть  коли займаються іншими справами . Необхідно також піклуватись про те, щоб захопити дитину, зробити творчість її внутрішньою потребою, адже радість  успіху – це могутня  емоційна  сила, від якої  залежить  бажання   дитини  бути хорошою. Особливу увагу практичні психологи звернули на причини можливих проблем дітей та ефективне їх розв´язання. Комфорт дитини в сім´ї забезпечує комфорт в класі і взагалі серед людей та стимулює розвиток здібностей і талантів.

На «круглий стіл»  був запрошений  районний  дитячий  лікар-психіатр Борисюк Г.І., який розповів про особливості дитячої психіки, дитячі неврози.  І на завершення  досить актуальним  в наш час був виступ практичного психолога  Підпечерівської  ЗОШ І- ІІІ ступенів Лисак Наталії   «Психологічна допомога  сім’ї  та собі в теперішній час”.

Підводячи підсумки зустрічі з головами батьківських комітетів Микитин Оксана, завідувач  Івано-Франківського регіонального центру Інституту обдарованої дитини наголосила, що учитись бути добрими батьками власним дітям ніколи не пізно і не соромно.Спокійні, непохитні відносини батьків та дітей є головною засадою самоповаги дитини.Коли батьки та діти щиро зацікавлені один в одному та їхніх справах, коли не бояться поділитися своїми ідеями та почуттями, стимулюється інтелектуальне зростання.“Вони вчаться того, що ми демонструємо їм, а не того, чого можемо сподіватися і вважати, що їх навчаємо”.

Отже, Наші діти мають знати – ми любимо їх такими, якими вони є, а не за те, що вони роблять.