Питання VIII Всеукраїнського турніру юних географів

1 .Чи можна вважати цілком обґрунтованим проведення меж природних зон на карті України? Як змінювалися ці межі впродовж останніх 5000 років і чого слід чекати в наступні 50 років?

2. Однією із загальних закономірностей розвитку географічної оболонки є ритмічність. Як враховується ця закономірність у суспільно-географічних дослідженнях?

              Л.М. Булава, м. Полтава

 

3.  З 1978 р. рівень Каспійського моря підвищується через зміну клімату в межах його басейну та акваторії. До 2010 р. рівень моря досяг абсолютної відмітки -27,2 м. Оцініть економічні та екологічні наслідки підняття рівня води Каспію.

 

                   Т.В. Ончева, м. Горлівка, Донецька область

 

4.  Нинішні трансформації в географії характеризуються народженням    так  званої інженерної географії, що має два основних напрями             досліджень – конструктивний та природоохоронний.  Поясніть їх  сутність. Наведіть приклади застосування географічних знань для вивчення і  прогнозування техногенних змін географічного  середовища, ландшафтної оболонки Землі в цілому?

5. Останнім часом почастішали  стихійні явища в літосфері, атмосфері, гідросфері Землі. Назвіть їх. Поясніть причини виникнення та визначте  райони максимальної локалізації стихійних явищ. Запропонуйте правила гарантування безпеки людей під час стихійних лих.

          Г. Ш. Уварова, м. Київ

 

6.Схарактеризуйте географію поширення «соціального сирітства»в Україні, соціально-економічні чинники виникнення. Спрогнозуйте тенденції трудової міграції українців.

        Т.Д. Магалецька, м. Житомир                    

 

7. У багатьох країнах Європи відбувається процес урбанізації. Визначте її причини і наслідки. Доведіть, або спростуйте те, що урбанізація має місце в Україні.

8.  У деяких віддалених куточках світу збереглися племена, які майже не         мають контактів з рештою світу. Влада країн, в яких є такі племена,   обмежує доступ до районів їх проживання. Чи правильною є така  політика, чи все ж слід «цивілізувати» ці племена?

                                                            

              Р. Р. Сливка, м. Івано-Франківськ

 

9. Сучасні принципи найменування та перейменування географічних назв в Україні: аргументи «за» і «проти».

 

                   Л.І. Зеленська, м. Дніпропетровськ

 

10. Віртуальні туристичні маршрути: переваги та недоліки порівняно з   реальними маршрутами.

 

                        Л.І. Зеленська, м. Дніпрпетровськ

 

11. Доведіть чи спростуйте твердження: «Розвиток транспортної інфраструктури є рушійною силою всієї економіки».

 

                   Т. Г. Гільберг, м. Хмельницький

 

12.  Картографічний  метод дослідження є одним з головних у географії. Проведіть власне дослідження своєї області за картами навчального атласу, не використовуючи інші джерела інформації.

13. Електронні карти містять значно більше інформації ніж паперові. У яких сферах діяльності їх використовують? У чому їх переваги та недоліки?

                Л. М. Даценко, м. Київ 

 

14.   Схарактеризуйте основні наслідки орбітального руху Землі. Чи може людина змінити тривалість пір року? Обґрунтуйте свою відповідь.

 

                           М.М. Мельнічук, Луцьк

 

15.    Гігрограф, встановлений у міжгірній долині масиву Чорногора в Українських Карпатах, фіксує в окремі дні відносну вологість понад 100 %. Чим це можна пояснити? Чи можна спостерігати таке явище в інших ПТК географічної оболонки?

 

                  Й. Р. Гілецький, м. Івано-Франківськ

 

16.  Україна за «індексом щасливої планети» у хвості списку держав світу. Як зміна якості ландшафтів може вплинути на місце нашої держави в цьому списку?

 

17. Система відліку часу – проблема для усього світу донині. Чому і як її раціонально вирішити в Україні?

 

           Н.В. Муніч, м. Київ

 

18.  Окремі країни світу протягом останніх 20 років змінили форму адміністративно-територіального устрою з унітарної до федеративної. З”ясуйте чинники такого процесу і спрогнозуйте, які країни і чому можуть стати федераціями?

19.  Окремі науковці вважають, що Європейський Союз сьогодні – типовий приклад конфедеративного державного утворення. Доведіть чи спростуйте це твердження.

                                                                

                           О.Є. Афанасьєв, м. Дніпропетровськ

  

20.   У світі є хвороби, що викликають епідемії. Дедалі частіше з”являються прогнози пандемії.Поясніть, які географічні чинники впливають на поширення цих хвороб.

                           Н.О. Роскос,  м. Одеса