Питання IX всеукраїнського турніру юних географів

1. Міжнародний стратиграфічний комітет (МСК) наприкінці 2000 р. прийняв рішення вважати час з початку другого кварталу 2001 р. новим геологічним періодом у складі кайнозойської ери. Період назвали п’ятеричним (F), або техногеном. Тепер усі держави зобов’язані кожні 5 років подавати доМСК звіт про обсяги здійснених гірничих робіт, які за складом породи, у якій кількості і звідки переміщені, де ними утворені товщі п’ятеричних, або техногенових, відкладів.Що, на вашу думку, спонукало вчених до такого рішення? Де в Україні найпоширенішими єтехногенові відклади? Який їх склад, походження?

О.І. Грінченко, м. Харків

2.Оцінітьгеографіюпіратства минулого і сучасності. Порівняйте райони найбільшої активності морських розбійників, причини виникнення, масштаби діяльності. Чому піратство  набуває нових сучасних форм? Укажіть методи і способи боротьби з цим небезпечним явищем.

3.У 2000 р.у підручнику «Економічна і соціальна географія України» Федір Дмитрович Заставний, зокрема,  писав: «Поява на політичній карті Європи великої незалежної України змінила геополітичні реалії Європи та світу. Це зумовлено тим, що наша країна має значний високоосвічений потенціал, великі можливості промислового і сільськогосподарського розвитку, а також вигідне географічне положення». Як можнапрокоментувати твердження автора з висоти сучасності?

О.М.Саввіч, м. Харків

4.Порівняйте суть понять: природне середовище та середовище життя людства. Як, на ваш думку, можна оцінити комфортність природного середовища та якість середовища життя людства?

 Л.І. Зеленська, м. Дніпропетровськ

5.  Відомо, що Америку відкривали неодноразово (вікінги, Колумб, полінезійці…). З 1421 р. – ще один народ веде суперечку щодо пріоритету Колумба – китайці. Вагомим доказом є карта 1763 р. – копія карти 1418 р., на якій уже зображені Північна та Південна Америки. Кому з відкривачів ви надаєте перевагу відкриття? Обґрунтуйте свою думку.

Л.І. Зеленська, м. Дніпропетровськ, Т.В. Ончева, м. Горлівка

6.Складіть прогноз змін соціально-економічного розвитку усього світу (транспортних мереж, зон агропромислового виробництва, видобувної промисловості, умов життя населення тощо) за умов танення льодового покриву в Арктиці. Які країни виграють, а які програють від глобального потепління?

7.  Китай за останнє 20-річчя вийшов на провідні позиції майже в усіх галузях економіки та за обсягами ВВП. Обґрунтуйте, чи можна його  відносити його до розвинутих або високорозвинутих країн світу?

О. Є.Афанасьєв,  м. Дніпропетровськ

8.Існує вислів: «Найближчий космос ми знаємо краще, ніж глибини Світового океану». Чи вважаєте ви це твердження правильним? Чи потрібні людству дослідження Океану? Які саме дослідження мають стати пріоритетними?

9. Піщана коса Арабатська Стрілка – унікальна акумулятивна форма рельєфу, природа якої потребує охорони. З іншого боку, це перспективний район розвитку рекреації і освоєння корисних копалин, зокрема природного газу, на шельфі Азовського моря. Представте власний проект раціонального природокористування в межах цієї території.

Н.О.  Роскос, м. Одеса

10. Чи можна вважати, що ноосфера – це єдиний вихід людства в наступну епоху свого розвитку, а не згасання? Свою думку обґрунтуйте.                                         

    О.І. Герман, м. Макіївка

11. У 2012 р. відзначався ювілей видатного фламандського картографа Герарда Меркатора (1512 – 1594). Він зробив значний внесок у розвиток картографічної науки. Які його відкриття в нанесенні на площену поверхні земної кори використовуються і нині?

12. Стародавні карти демонструють рівень географічних знань тієї епохи. Дослідіть і проілюструйте розвиток географічного освоєння світу за стародавніми картами.

Л.М. Даценко, м. Київ

13.Як відомо, на території Антарктиди розташовано найбільше підльодове озеро «Восток». Запропонуйте проект проникнення крізь льодовикову товщу приладів заради відбору проб води. Проби необхідно взяти так, щоб захистити озеро та проби від контакту з сучасною атмосферою.

14..Ще більш як 100 років тому,  відомий літературний герой Жак Паганель висловлював велике зацікавлення майбутнім географії, а саме тим фактом, що на Землі скоро не буде чого відкривати. Чи не втратила наука про Землю свого минулого значення, чи не вичерпала своїх можливостей?

15.Якось на пляжі StateBeachна одному  узбережжі SonOnofre, відпочивальниця  знайшла камінці.Вона їх поклала до кишені, де вони раптом спалахнули і завдали  їй опіків. Що могло спричинити спалах камінців, знайдених на популярному океанічному узбережжі?

Т.В. Ончева – м. Горлівка

16.Яка мотивація у держав, що висловили територіальні претензії в Антарктиді. Поясніть сучасний статус цієї частини світу. Чи можливою є його зміна в майбутньому?

17.Доведіть чи спростуйте думку окремих учених про те, що сільське господарство буде «локомотивом» економічного розвитку України в майбутньому.

Р. Р. Сливка, м. Івано-Франківськ

18.: Висвітліть  значення, розвиток і зміни геопросторової організації нафтової промисловості світу у ХХ – ХХІ ст. Проілюструйте стан, проблеми і перспективи розвитку малої гідроелектроенергетики в Українських Карпатах.

Й.Р. Гілецький, м. Івано-Франківськ

19.  Історія людства є передусім історією народів, а процес становлення незалежних держав є основним процесом, що сформував сучасну політичну карту світу. Назвіть народи світу, які до сьогодні не мають власної державності. Які проблеми культурного, економічного і політичного характеру виникають у країнах, де проживають представники таких народів.

20. Проблема утилізації відходів стає для України дедалі актуальнішою, оскільки країна є європейським лідером за кількістю відходів на душу населення. Покажіть шляхи розв’язання цієї проблеми на прикладі інших країн світу, запропонуйте власне розв’язання її для України.

С.Л. Капіруліна, м. Київ