На сайті:

На сайті 478 гостей та відсутні користувачі

Науково-літературні читання в локації міського парку імені Тараса Шевченка…

25.06.19

Згідно річного плану ІФОІППО 19 червня 2019 року вперше на території Івано-Франківського міського парку імені Тараса Шевченка (літня естрада) в рамках роботи курсової групи вчителів українського мови та літератури (методист Світлана Худецька) відбулися науково-літературні читання на тему: «Незгасна зоря Миколи Євшана, січового стрільця, критика і письменника». Організаторами читань виступили науковці ОІППО Марія Федунь, професор кафедри педагогіки та психології, доктор філологічних наук, і Володимир Шумей, старший викладач кафедри теорії та методики навчання.

На читання були запрошені та взяли в них участь земляки видатного діяча, а саме: учитель української мови та літератури, учитель-методист Калуської гімназії імені Д. Бахматюка Віталій Півторак і завідувач бібліотеки Войнилівського ліцею Войнилівської селищної ради Войнилівського ОТГ Оксана Півторак. Протягом багатьох років це подружжя займається дослідженням життєвого і творчого шляху, вшануванням пам’яті Миколи Федюшки (Миколи Євшана, Лебедика, Явора). Запрошені поділилися з присутніми своїми напрацюваннями. Так, ішлося про інформаційний презентаційно-промоційний проект-місячник «Євшанів розмай» (спогадальні зустрічі відбулися у Войнилові та Калуші, а серед організаторів заявила про себе і кафедра української літератури та теорії літератури Дрогобицького ДПУ імені Івана Франка в особі науковця Олега Багана). Під девізом «Світити життю попереду…» з нагоди 130-річчя Миколи Федюшки у Войнилівському ліцеї відбулися серед інших і такі заходи, як-от: пошанувальне віче «Аристократ національного духу», зустріч з євшанознавцями «Вичути всі удари його серця…». А у Калуській центральній бібліотеці імені Т. Шевченка провели євшанознавчий полілог на тему: «Європейський естет з українським серцем».

У ході розмови Оксана Півторак повела мову про збірку «Микола Євшан. Критика. Літературознавство. Естетика» (Київ, 1998; упорядкування, передмова та примітки Наталії Шумило). Хорошим сигналом для інших краєзнавців, як зазначили присутні, може слугувати курсова робота учениці 6 (10-го) класу Людмили Крисаченко Калуської гімназії імені Д. Бахматюка на тему: «Літературознавчі сильветки українських класиків: євшаночуттєвий контекст сприйняття в сучасному шкільництві» (науковий керівник Віталій Півторак). На завершення гості з Калущини повідомили про проведення найближчим часом в Івано-Франківську та Калуші регіональної наукової-практичної конференції, присвяченої Миколі Федюшці.

Присутні на літньому майданчику парку з цікавістю сприйняли виступи «Микола Федюшка (Євшан) і польське письменство» (доповідач Марія Федунь), «Микола Євшан і Січове Стрілецтво» (доповідач Володимир Шумей). Також був запрошений член обласної організації спілки письменників України, літературний критик, автор багатьох публікацій про Миколу Євшана, критика й художника слова, Дмитро Юсип.Хочеться, щоб таких форм роботи, як зазначили слухачі, у курсовій підготовці було якомога більше.Щира вдячність усім, хто брав участь у роботі науково-літературних читань.Нехай святиться память про видатного калушанина. Пошануймо гуртом його вагоме напрацювання.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити