На сайті:

На сайті 452 гостей та відсутні користувачі

Природничо - наукова грамотність учнів у контексті міжнародного порівняльного дослідження PISA

27.05.19

15 травня 2019 року в Гаврилівському ліцеї Переріслянської сільської ради об’єднаної територіальної громади Надвірнянського району відбувся обласний семінар-практикум для вчителів географії та природознавства «Формування природничо-наукової грамотності для успішної реалізації програми міжнародного оцінювання учнів PISA».
Насамперед Іван Приймак, директор ліцею, ознайомив присутніх із навчально-виховним процесом у закладі.
Учитель географії Дарія Яремчук провела практичне заняття з природознавства у 5 класі на тему: «Складання Червоної книги своєї місцевості», продемонструвавши високий рівень фахової майстерності.
Неабияке зацікавлення викликало проведення тренінгу з профілактики емоційного вигорання вчителя на тему: «Коли робота стає не в радість». Його провів практичний психолог закладу Ірина Сідляр.
Під час теоретичного блоку семінару Наталія Толоконнікова, доцент ІФОІППО, провела майстер-клас «Формування природничо-наукової грамотності для успішної реалізації програми міжнародного оцінювання учнів PISA». Учасники ознайомилися з основними напрямами реалізації програми міжнародного оцінювання учнів PISA у світі, Україні та нашій області. На семінарі акцентувалась увага саме на природничо–науковій грамотності учнів як одній з ключових компетентностей. У циклі тестування PISA-2015 завдання для оцінювання природничо-наукової грамотності зосереджені навколо ситуацій, що мають стосунок до життя особистості, родини і груп однолітків (особистісний контекст), до життя громад (локальний і національний аспект) і до життя людства в усьому світі (глобальний аспект). Учасникам семінару продемонстували приклади завдань із природничо-наукових дисциплін у паперовому, комп’ютерному форматі та з інтерактивною симуляцією наукового дослідження («Парниковий ефект», «Дослідження поверхні схилів», «Метеорні тіла та кратери». Знайомство з особливостями тестів PISA дозволить успішно пройти тестування учнями з природничо-наукової грамотності у 2024 році, підготує до використання формату завдань PISA на ЗНО.
Світлана Подолюк, методист ОІППО у своєму виступі звернула увагу присутніх на роль Міжнародної природничої гри «Геліантус» у розв’язуванні компетентнісно орієнтованих завдань, співзвучних до завдань PISA, які сприяють формуванню предметної компетентності, а саме – природничо-наукової грамотності. Зупинилась Світлана Миколаївна на підсумку участі педагогів природничих навчальних предметів (фізики, хімії, біології, географії, природознавства, екології, основ здоров’я) і вчителів початкових класів області у Всеукраїнському фаховому конкурсі «Геліантус - учитель – 2019». Цього року учасниками стали 1 621 учитель, з них 96 – представники Івано-Франківської області. Серед призерів – Бойчук Наталія Ярославівна, учитель біології Лолинської загальноосвітньої школи І–ІІ ступенів Долинської районної ради, яка зайняла І місце, та Лизуник Надія Михайлівна, учитель географії Івано-Франківської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 25 Івано-Франківської міської ради, яка зайняла ІІІ місце. Окрім цього, педагоги ознайомилися із навчально-методичним забезпеченням викладання географії і природознавства у новому навчальному році
На завершення заходу присутні обмінялися думками, залишилися задоволеними від дружньої атмосфери, яка панувала протягом зустрічі. Усе це спонукає до подальшої співпраці.

Додати коментар

Захисний код
Оновити