Особливості організації науково-методичної роботи у ліцеї (з досвіду роботи)

Як відомо, інноваційні процеси, які нині мають місце в освітньому просторів закладів нового типу, змінюють традиційне уявлення як про підходи до організації навчально-виховного процесу у сучасному навчальному закладі, так і до кінцевих результатів діяльності усіх учасників навчально-виховного процесу. Мова йде про навчальний заклад інноваційного розвитку, який активізує професійну ініціативу педагогів, дозволяє подолати межу у сприйнятті нового, у стереотипах професійного мислення. Для нас, практиків, це дає можливість вибирати, трансформувати існуючий інноваційний досвід, а також продукувати, алгоритмізувати власні педагогічні ідеї.

Таким чином, на наш погляд, головна мета науково- методичної роботи ліцею ─ забезпечити якість інноваційного супроводу навчально-виховного процесу шляхом спільного пошуку, відпрацювання і впровадження кращих традиційних і нових взірців педагогічної діяльності, обміну досвідом, вироблення єдиних підходів, критеріїв, норм і вимог до оцінювання результатів освітньої діяльності учня, педагогічної діяльності вчителя.

Виходячи із вище означеного, ми вбачаємо головними цілями діяльності методичної служби Долинського природничо-математичного ліцею – створити в колективі атмосферу успішного інноваційного середовища, розвинути творчий потенціалпедагога, підвищити професійну компетентність, зорієнтувати на успіх, створити належний імідж навчаьного закладу.

Реалізація цих цілей, на наш погляд, вимагає в системінауково-методичної роботи ліцеювирішеннятаких завдань:

·Інформаційне забезпечення педагогічних працівників з питань педагогіки (практичної педагогіки), психології, фахових дисциплін (дбаємо про поповнення ліцейної бібіотеки фаховими газетами і журналами, що дає змогу вчителям неперервно підвищувати свою самоосвіту, практикуємо регулярне проведення Днів інформування).

·Апробація нових освітніх технологій та систем (через роботу творчих, проблемних груп організовуємо апробацію інновацій, результати апробації регулярно заслуховуємо на усіх рівнях : засідання МО або кафедри, семінар-практикум, майстер-клас, педагогічна рада).

·Всебічний розвиток  творчих здібностей педагогів, формування у них навичок науково-дослідницької роботи (з цією метою забезпечуємо діяьність різних форм науково-методичної роботи педагогів ліцею).

·Сприяння виробленою в учителів умінь і навичок самостійної роботи з метою неперервного підвищення своєї кваліфікації та вдосконалення педагогічної майстерності (дбаємо про своєчасне проходження урсової підготовки педагогами ліцею, відповідно до їх запитів і фахових потреб, скеровуємо самоосвіту педагогів, двічі на рік проводимо діалоги на предмет ефективності самоосвітньої діяльності педагогів – адміністратор-педагог).

·Допомога вчителям аналізувати рівень навчальних досягнень учнів, рівень їх вихованості, розвитку; визначати коефіцієнт самореалізації (через систему інструктивно-методичних нарад, індивідуальне консультування, допомоги в укладанні робочого портфоліо).

·Підтримка індивідуальних захоплень та обдарувань педагогів (через діяльність педагогічного клубу «Перевесло».)

Реалізації цих завданьбула підпорядкована і структура і зміст науково-методичної роботи.Науково-методична рада забезпечувала оптимальний зміст, новітніформи іметоди роботи, що сприяли ростута розвитку творчої активності імайстерностіпедагогів, впровадженню досягнень психолого-педагогічної науки і досвіду у практику роботи педагогічного колективу ліцею.

Комплекс методичних заходів проводився в рамкахметодичних декад, тижнів, днів основнаук. Це дискусійні, проблемні засідання кафедр, МО, круглістоли, презентації творчих доробок, відкриті уроки та позакласні заходи, захисти проектів та пошуково-дослідницьких робіт,що дало змогу активізувати пізнавальну активність як вчителя, так і ліцеїста, глибше познайомитисьіз психолого-педагогічними та науково-методичними аспектами важливих педагогічних проблем, впровадити інтерактивні, проектні технології, переконатися в доцільностівикористання тих чи інших методичних прийомів на різного типу уроках, зробити моніторинг їх результативності

Питання організації методичної роботи слухались на засіданні НМР та педагогічній раді ліцею:

·«Використання проектних і комп’ютерних технологій(ІКТ) в системі роботи вчителя» (листопад),

·«Психолого-педагогічний аспект сучасного уроку» (лютий),

·«Про роботу з обдарованими учнями» (квітень) – на засіданнях НМР;

·«Успіх як життєвий пріоритет особистості» (жовтень),

·«Інноваційний підхіддопроцесупрофесійного становлення особистості вчителя засобами технологій творчого мислення» (лютий),

·«Втіленняідеї особистісно зорієнтованого навчання в період підсумкового повторення» ( квітень).

Зміст роботи науково-методичної ради полягає у здійсненні проблемного аналізу стану й оцінки освітнього процесу, вивченні результативності роботи педагогів, які атестуються, творчих груп вчителів, розробці методичних рекомендацій з метою підвищення результативності їхньої праці, зростання професійної майстерності, активізації роботи кафедр.

Кожна предметна кафедра спроектувала єдину педагогічну проблему на науково-методичне дослідження  викладачів відповідно до її профілю:

·Методичне об’єднання (комісії):класних керівників.Проблема: “ Науково-методичне забезпечення роботи класного керівника з питань організації позакласної роботи” ( керівник Юрчишин Л.М.)

·Творча група „Інновація”.Проблема: «Інтеграції навчальної діяльності з базових дисциплін в умовахпрофільного закладу (ліцею): інноваційнийпідхідщодо реалізаціїпоставленоїмети» (керівник Федів Б.Т.)

·Педагогічне товариство – містспівпраці “ Меридіан”.Проблема:“ Педагогіка співробітництва – основа розвитку та становлення творчої особистостів сучасній школі” (керівник Башинська Н.В.)

·Просвітницький клуб педагогів-виховників “Шовкова косиця”.Проблема:“Розвиток пізнавальної діяльності, творчої ініціативи, загальнокультурних цінностей вчителя в умовах альтернативного закладу”(керівникиСенчак Т.Я, Пристай О.М.)

·Пошуково-дослідницьке товариство викладачів та ліцеїстів “Світило”.Проблема: “Пошуково-дослідницька діяльність як засіб розвитку пізнавальної активності ліцеїста”(керівник Витвицька Т.Г)

·Літературно-мистецької студії “Сузір”я”. Проблема «Виявлення та розвиток творчих здібностейліцеїстів в умовах профільного (природничо-математичного) закладу» (керівники Боднар І.Р., Сподар О.С.)

·Опорні школи: фізики, математики, хімії, біології.Проблема “Удосконалення форм і методів роботи з обдарованими учнями”(керівники Соломон С.П., Гаразд М.С., Максимчук В.Я., Витвицька Т.Г.)

·Майстер-клас (Школа педагогічної співпраці «Перспектива»).Проблема «Вдосконалення педагогічної майстерності – необхідна умова оптимізації навчально-виховного процесу (забезпечення та використання науково-методичної бази для ефективногопроведення уроку)» (Керівник Коваль Л.Й. )

За яких умовможливе усвідомленнялюдиноютого, щовонауспішна? Як організуватиформування успішногопедагога,його іміджу в умовахпрофільногозакладу? Ці та інші питання стоять на порядку денному нашої діяльності.

Науково-методичною радоюДолинського природничо-математичного ліцею розроблено схему, що дає відповідь на ці питання. Умовно ми назвали її «Трикутник успіху» - це схематичне зображення шляхів становлення компетентності вчителя та змістуспівпраці викладача і ліцеїста, що максимально сприяєситуації успіху на уроках,формуванню усвідомленого прагнення кожногодожиттєвого успіху. Вершини трикутника – цесферидіяльності,нерозривно пов’язані між собою, три сторони -цеважливісуспільні, життєві і професійні першооснови, якіодночасно впливають наформуванняуспішноїособистості.

До позитивів, що характеризують результативність науково-методичної роботи в ліцеї, слід віднести:

  • зростання методичного рівня педагогів ліцею (за результатами атестації педпрацівників);
  • розробка вчителями дидактичних матеріалів для роботи зобдарованими дітьми;
  • участь вчителів у творчих професійних конкурсах „Учитель року”, публікації у освітянській пресі, практико зорієнтованому посібнику для педагогів закладів нового типу «Ідеї. Пошуки. Знахідки»;
  • залучення учнів (усіх, починаючи з 9-го класу) до науково-дослідницької роботи, що здійснюється під керівництвом педагогів ліцею та ВНЗ;
  • результативність підготовки учнів до участі в інтелектуальних змаганнях і конкурсах (олімпіадах, турнірах, конкурсах, наукових фестивалях);
  • утілення локальних інновацій, нових інформаційних технологій;
  • стабільно високий рівень вступу ліцеїстів до ВНЗ

Системно велась робота кафедр з питань аналізунавчальних досягнень, самоосвіти, індивідуальної роботи з обдарованими учнями при підготовці до ІІ, ІІІ та ІVетапів Всеукраїнськихолімпіад з базовихдисциплін. У ІІ етапі олімпіад взялоучасть 186 ліцеїстів – 116 переможців, у ІІІ етапі – 53 учасники – 36 У ІІІ етапі взяло участь 7 команд з предметів:

  • українська мова та література- 6 учасників – 3 переможці,
  • математика -4 учасники – 3 переможці,
  • фізика – 15 учасників – 10 переможців,
  • економіка – 1 учасник – 1 переможець,
  • біологія – 5 учасників – переможець,
  • правознавство – 5 учасників – 5 переможців,

Педагогам іліцеїстам, яківибороли призовімісця ліцей завдячує Vмісцемв областісеред закладівнового типу із 33. До олімпіадних перемог сліддодатище перемоги:

  • у конкурсі імені П.Яцика (Вольовач Н., вчитель Федів Б.Т.),
  • обласному конкурсіз українознавства (Мураль І, керівник Коваль Л.Й.),
  • районні перемоги:
  • у конкурсі «Космічні фантазії» (Павлик Ю., вчитель Сподар О.С.),
  • конкурсіучнівськоїтворчості (Довганич Н., вчитель Боднар І.Р.),
  • конкурсі літературних творів «Дзвони Чорнобиля» (Семерин Х., вчитель Федів Б.Т.,Довганич Н., вчитель Боднар І.Р.),
  • конкурс на краще мовне портфоліо (Довганич Н. (І місце), вчитель Боднар І.Р.).

А також перемога вобласномутурнірі юнихпрограмістів – 4 учасники- 4 призери (ІІ місце - 1,ІІІ місць - 3).

Як свідчать результатиолімпіад, конкурсів, експертної оцінки рівня знань учнів, ЗНО, ДПА. Робота вчителівбулав ціломуефективною і дієвою. Показники ЗНО 2009-2010 навчальногороку є високими – це підтверджує 92% вступувипускників у вузи надержавну форму навчання, тільки 8% на платну.

Зміст інноваційного середовища в закладі створює передумови для нових напрямів пошуку. Результатами педагогічних нововведень мають бути якісні зміни в навчанні та вихованні ліцеїстів. Упровадження сприятиме покращенню мікроклімату в освітньому середовищі, сформує високий рівень культури взаємовідносин між суб'єктами навчально-виховного процесу, забезпечить умови впровадження сучасних форм і методів управління, подолання стереотипів консервативного стилю керівництва, сформують нові партнерські відносини.

Оскільки інноваційне середовище закладу має здатність змінюватись, нами виокремленні основні рівні його розвитку та здійснено їх аналіз. Так, основними рівнями розвитку інноваційного середовища у ліцеї можна вважати: адаптивний, професійно-репродуктивний, творчий і стратегічно-цільовий.

Адаптивний рівеньрозвитку інноваційного середовища передбачає усвідомлення потреб змін в освіті. Спираючись на традиційний досвід, ми разом із педагогами намагаюємся вирішувати питання оновлення змісту (варіативна складова навчального плану), технологій, методик навчання; інтуїтивно використовувати інноваційний досвід інших.

Особливістю професійно-продуктивного рівня розвитку інноваційного середовища є перехід професійної управлінської діяльності на науково-методичну основу. Головна мета цього рівня полягає у необхідності створення системи мотиваційного, технологічного, особистісного забезпечення процесу формування професійної компетентності педагогів до змін.

Творчий рівеньрозвитку інноваційного середовища характеризується прийняттям нових цінностей освіти, що розкриває можливості для творчої трансформації їх у практику. Такий рівень інноваційних змін досягається в результаті організації постійно діючих семінарів, практикумів, залученості педагогів до проектування програм розвитку ліцею тощо.

Стратегічно-цільовий рівеньінноваційних перетворень розкриває рівень високоорганізаційної культури ліцею, де здійснюється цілеспрямоване керівництво інноваційними процесами та створюються відповідні соціально-педагогічні умови для особистісного розвитку кожного. Досягнення такого рівня супроводжується прийняттям нової стратегії розвитку, цілісністю, внутрішньою єдністю та гармонійною взаємодією всіх складових інноваційного процесу

Створення інноваційного середовища допомагає усистематичному розвитку фахових компетенцій педагогів ліцею, формуванню їх педмайстерності, які зумовлюють високий рівень професіоналізму, здатність оптимально розв’язуватипедагогічні задачі, діагностувати і прогностувати результативність праці, що у свою чергу, безперечно, впливає на кінцеві результати навчально-виховного процесу