Превентивне виховання в школі: теорія і практика (ФОТО)

Як створити умови для розвитку здорової, успішної, щасливої особистості? Як підвищити соціальну компетентність молоді, сформувати відповідальність, запобігти негативним виявам в учнівському середовищі? Ці питання обговорювалися на засіданні обласної творчої групи заступників директорів з виховної роботи, що пройшло 19 травня 2015 р. на базі Тлумацької гімназії Тлумацької районної ради. Тема семінару: «Превентивне середовище як чинник реалізації виховної системи загальноосвітнього навчального закладу».

Розпочалося засідання зі знайомства з роботою педагогічного та учнівського колективу Тлумацької гімназії. Директор Павло Сова розповів учасникам засідання про те, що у навчально-виховному процесі гімназії реалізується модель виховної системи «Українська школа-родина». Провідна ідея полягає у створенні відповідного виховного середовища, у якому поєднується тісна співпраця з батьками і церквою, навчання та позакласна діяльність. Це сприяє гармонійному розвитку особистості, активізації педагогічного досвіду вчителів, дає змогу забезпечити єдність поколінь, сформувати національну свідомість, моральну, громадянську і соціальну відповідальність учителів, батьків, учнів.

У засіданні взяли участь також представники відділу освіти Тлумацької райдержадміністрації, зокрема, Володимир Пеникначальник відділу освіти, презентував освітній простір Тлумаччини.

Людмила Келембетстарший викладач ІФОІППО, розкрила теоретико-методичні засади формування превентивного здоров’язбережувального середовища навчального закладу. Завідувач лабораторії національного виховання ІФОІППО Оксана Фляк у своєму виступі акцентувала увагу на інноваційних здоров’язбережувальних технологіях.

У практичній частині заступник директора гімназії з виховної роботи Лариса Горін поділилася досвідом роботи з реалізації превентивного виховання. Вона презентувала проект «Формування особистості підлітка засобами Інтернет-простору» і провела тренінг з лідерами учнівського самоврядування «Спілкування у безпечному середовищі».

Оксана Соловійметодист відділу освіти Тлумацької райдержадміністрації, запропонувала інноваційну форму роботи – «Форум-театр: мистецтво споглядання себе». У ході цього тренінгу учасники семінару виконували роль акторів і глядачів у театрі життя, розігруючи проблемні шкільні ситуації і моделюючи шляхи їх розв’язання.

Заступники директорів з виховної роботи висловили вдячність керівникам та організаторам семінару за надану можливість долучитися до їхнього досвіду.

DSC 0910

DSC 0922

DSC 0930

DSC 0928

DSC 0943

DSC 0969 1