Анотація досвіду

Тема досвіду.Персонал-технологія формування і розвитку навички читання учнів молодшого шкільного віку

Автор. Досяк Ірина Миронівна

Адреса. Учитель початкових класів, учитель-методист  Болехівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 1

Обґрунтування актуальності досвіду.

Даний досвід є  актуальним, оскільки передбачає реалізацію компетентнісного підходу до навчання учнів читанню у початковій школі, зокрема формування вмінь і навичок швидкісного та виразного читання, розуміння тексту, розвиток пізнавального інтересу, мотивації до навчання, виховання любові до книги у молодшому шкільному віці.

Базовий компонент змісту початкової освіти з читання ґрунтується на врахуванні особливостей мовленнєвого розвитку молодших школярів, що передбачає інтенсивне формування відповідних умінь, навичок, провідною з яких є повноцінна навичка читання.

Рівень актуальності.Педагогічний досвід може застосовуватися у межах не тільки даного регіону, але й України. Презентований доробок віддзеркалює реальні проблеми практики реалізації компетентнісного підходу до навчання учнів читання у початковій школі.

Провідна ідея досвіду.Технологізація досвіду роботи вчителя з проблеми розвитку навички читання учнів молодшого шкільного віку на основі інноваційних технологій, методик, педагогічного досвіду вчителів-новаторів.

Суть досвіду.Розробка персонал-технології розвитку навички читання учнів молодшого шкільного віку з допомогою елементів технологій раннього та інтенсивного навчання грамоті М. О. Зайцева, технології удосконалення загальнонавчальних умінь учнів початкової школи В. М. Зайцева, методів швидкісного читання Є. Г. Сарапулової, М. Ганькіної, І. Г. Пальченко та інших, розроблених на основі методичних рекомендацій професора І. Т. Федоренка.

Новизна.Передовий педагогічний досвід класифікується як комбінаторний, що передбачає розробку персонал-технології формування та  розвитку навички читання учнів у початковій школі.

Результативність. Висока, що потверджують результати навчальних досягнень школярів, зокрема щодо розвитку навички читання, спостереження, бесіди, педагогічний аналіз уроків, анкетування за методикою експертної оцінки власного педагогічного досвіду.

Репрезентативність.Упровадження передового педагогічного досвіду здійснюється через міські, обласні семінари, міську творчу групу ППД, обласну школу ППД, конференції з обміну досвідом роботи в системі курсової підготовки ОІППО.

Умови та можливості застосування даного досвіду.Напрацювання методичного посібника, дидактичних матеріалів на допомогу вчителю початкових класів.