ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТІ БАТЬКІВ У ПРОФЕСІЙНІЙ ОРІЄНТАЦІЇ ВИПУСКНИКА

Щастя кожної людини залежить від багатьох факторів: можливості зустрічей у сімейному колі, з друзями та коханою людиною, матеріального забезпечення, наявності цікавого заняття, саморозвитку, цікавої професії, яка приносить задоволення. Саме правильний вибір професії часто визначає майбутнє людини, наскільки вона буде відчувати себе значущою в житті.

Сьогодні зробити правильний професійний вибір досить складно, тим паче учню, в якого немає ні досвіду, ні спеціальних навичок. І тут на допомогу дитині повинні прийти найближчі їй люди – це батьки, які вже обрали свій життєвий шлях, які можуть поділитись власним досвідом самовизначення, переживаннями і сумнівами свогопідлітковогоперіоду.

Щоб обговорити з батьками їх важливу роль у професійному самовизначенні дітей танадати рекомендації, 13 квітня 2016 року на базі Тисменицькоїспеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів відбувся круглий стіл для голів батьківських комітетів 9-11 класів.  Організаторами заходу були Івано-Франківський регіональний центру Інституту обдарованої дитини НАПН України та психологічна служба Тисменицького району.

Психологи акцентували увагу батьків на важливих моментах, які впливають на становлення особистості підлітків: це і духовний розвиток, і чинники, які провокують підлітків до здійснення суїциду, і, звичайно, обрання свого шляху в майбутньому, вибір професії.

Практичний психолог Старолисецької школи І-ІІІ ступенів Світлана Волосянко відмітила, що сімейне процвітання і щастя можливе там, де є добре виховання й навчання дітей. Вона переконана, що думка – це могутня енергетична сила, яка може бути спрямована як на одухотворення і гармонізацію себе, оточення, світу, так і на їх руйнацію. Тому кожен з батьків повинен усвідомити високу відповідальність за свої думки, слова вчинки. Психолог вважає, що складовими духовного розвитку є:

самоконтроль, самоаналіз та самокорекція власного мислення з метою очищення його від негативних, руйнівних думок;

позитивне мислення та позитивне спілкування. Адже  спілкування з батьками – найважливіший фактор нормального психологічного розвитку дитини.

Аналізуючи проблему підліткових суїцидів, практичний психолог Ямницької школи І-ІІІ ступенів Олександра Крута наголосила, що в основному вони носять демонстративний характер. Це «крик» про допомогу.Підліток, що замислюється про суїцид, все-таки сподівається, що щось зміниться на краще, що хоч хтось побачить, як він потребує уваги, розуміння і підтримки, як йому хочеться поділитися своїми переживаннями.

Найчастішими причинами спроб самогубств серед підлітківпсихолог назвав наступні: сімейні конфлікти, нерозділене кохання, розлучення батьків, несправедливе ставлення, звинувачення, незадоволення собою, страх перед приниженням, покаранням, бажання привернути увагу, наслідування улюблених героїв книг чи фільмів.

Щоб уникнути таких ситуацій, батькам варто частіше розмовляти із своїми дітьми, звертати увагу на них, зрозуміти, що саме турбує дитину, і які в неї проблеми.

Практичний психолог Марковецької школи І-ІІІ ступенів Оксана Сенеджук привернула увагу батьків, що від того, наскільки правильно зроблено вибір професії, залежить суспільна цінність людини, задоволеність професійною діяльністю, фізичне і психологічне здоров’я і, накінець, радість і щастя.

Правильний, обґрунтований вибір професії передбачає врахування інтересів, нахилів і здібностей випускника, а також потреби в кадрах. Тобто, умови правильного вибору професії можна сформулювати так: «хочу» - бажання, інтереси, нахили особистості; «можу» - знання, здібності, психологічні особливості, стан здоров’я; «потрібно» - потреби ринку праці в кадрах.

Вибір професії – важлива і відповідальна справа. Важливо, щоб між батьками і дітьми було взаєморозуміння щодо даного питання, підкреслилапрактичний психолог Лисецької школи І-ІІІ ступенів Наталія Резниченко.Батьки повинні обговорювати разом із дитиною можливі «за» і «проти» обраної професії. Важливо не тиснути на дитину у виборі професії, інакше це може спровокувати стійкий конфлікт.

Сім’я – це той простір, де формується ставлення до роботи, до професійної діяльності. І якщо батьки ставляться до роботи як до значущої частини власного життя, розглядають її як засіб самореалізації та самовираження, то дитина з раннього дитинства засвоює, що задоволеність життям безпосередньо пов’язана з роботою, і навпаки.

На завершення засідання круглого столу із батьками, Оксана Микитин, завідувач  Івано-Франківського регіонального центру Інституту обдарованої дитини, з акцентувала на важливості врівноваженості та емоційного самопочуття самих батьків в період вибору професії їхніми дітьми, адже спокій батьків передається дітям. Підлітки зараз хвилюються не тільки через державну підсумкову атестацію та зовнішнє незалежне оцінювання, їх турбує чи виправдають вони очікування батьків. Важливо, щоб на цьому важкому шляху самовизначення випускники були не одні, а поруч знаходились батьки, які підтримають, допоможуть і продемонструють свою безумовну любов.

Учасники «круглого столу» в процесі зустрічі мали можливість обмінятись думками та отримати відповіді на актуальні на сьогоднішній день питання.