Проведено майстер – клас для педагогів зі стажем роботи до 5 років на тему «Розвиток творчої особистості засобами медіа-освіти»

13 березня 2014 року  на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, у рамках співпраці інституту з регіональним центром Інституту обдарованої дитини АПН України проведено майстер – клас для педагогів зі стажем роботи до 5 років на тему «Розвиток творчої особистості засобами медіа-освіти».

Оксана Микитин, завідувач центру звернула увагу педагогів на те, що серед різних умов, які безпосередньо впливають на розвиток обдарованості дитини, розкриття її творчого потенціалу, однією з головних є особистість вчителя, його вміння вчасно помітити обдаровану дитину, вміння створити такі умови для навчання і розвитку, які сприятимуть її самовираженню і самореалізації.

Учасники обговорили чинники освітнього середовища, які сприяють розвитку творчого потенціалу особистості та принципи, якими повинні керуватися педагоги, щоб стимулювати творче мислення учнів.

Майстер-клас, який провела  Галина Сагайдак, старший викладач  кафедри  педагогіки і психології ІФОІППОбув присвячений  формуванню у педагогів нових знань і умінь з основ медіа-освіти щодо вирішення сучасних педагогічних проблем, розуміння ролі та значення медійного світу в професійному та особистісному становленні людини.

 Йшлося й про те, що медіа-освіта сьогодні – це достатньо глибоке та серйозне питання розвитку освіти взагалі, це частина освітнього процесу, спрямована на формування в суспільстві медіа-культури, підготовку особистості до взаємодії з сучасною системою мас-медіа – і не тільки з традиційними засобами масової інформації (друкованими виданнями, радіо, кіно, телебаченням), а й новітніми технологіями (здійснення комунікації за допомогою комп’ютера та Інтернету).

Сучасні діти приходять до школи з бажанням діяти, причому діяти успішно. Їм подобається на уроці не просто слухати, а ставити запитання, приймати рішення, придумувати, фантазувати. Якщо вчитель постійно організовує на уроках таку діяльність, то навчання буде успішним, а здобуті знання якісними.

Таким чином, саме на креативного педагога покладається відповідальність щодо створення розвивального середовища для творчого самовираження обдарованих дітей.