Провели науково-практичну конференцію на тему: «Психолого-педагогічний супровід розвитку обдарованості особистості учня»

21 березня 2013 року регіональний центр Інституту обдарованої дитини та районний методичний  центр відділу освіти Рожнятівської  райдержадміністрації провели науково-практичну конференцію на тему: «Психолого-педагогічний супровід розвитку обдарованості особистості учня». Учасниками  були: науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, керівники загальноосвітніх навчальних закладів, педагоги, практичні психологи, методисти районного методичного центру.

Конференцію відкрила директор методичного центру Шевчук Оксана Василівна. Вона відмітила, що проблема обдарованості в наш час стає все актуальнішою. Це насамперед пов´язано з потребою суспільства в неординарних та творчих особистостях. Пошук, навчання і виховання обдарованих і талановитих дітей – складова всіх концептуальних підходів до модернізації системи національної освіти.

Рожнятівський районний методичний центр одним із завдань своєї діяльності ставить виявлення, розвиток обдарованої дитини та підготовку педагогів до роботи з обдарованими. У програмі «Освіта Рожнятівщини 2002-2015 р» включено підпрограму «Обдаровані діти», яка здійснюється через систему цілеспрямованого виявлення інтелектуально й творчо обдарованих дітей на основі комплексної діагностики та  науково-методичний супровід педагогічних працівників, які працюють з обдарованими дітьми, створення умов у закладах освіти для роботи з одарованими дітьми, розробку  нових форм і методів роботи, складання програм навчання та  розвитку обдарованих дітей, організацію позакласної та позашкільної роботи з ними.

Цікавою для учасників була  доповідь«Формування креативної та творчої культури особистості» КостіваВолодимира Іларійовича, директора навчально-наукового центру «Педагогіка і психологія вищої школи» Інституту вищої  освіти НАПНУ, кандидата педагогічних наук, професора Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника, який ознайомив з концептуальною моделлю формування креативної культури особистості, методикою дослідження креативних властивостей особистості, побудованої на основі технології «Кваліметричний профіль», результатами рівня сформованості креативних якостей старшокласників.Теоретично-методологічні основи обдарованості висвітлила Микитин Оксана Василівна, завідувач Івано-Франківського регіонального центру Інституту обдарованої дитини. У виступах методистів районного методичного центру відділу освіти Дарії Дмитрівни Шишак, Віри Михайлівни Романишин, практичного психолога Нижньострутинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Павлів Ярослави  Іванівни велась мова про: роботу з обдарованою молоддю Рожнятівщини, моніторинг щодо вивчення типів обдарованості та супроводу обдарованих дітей, розвиток творчої уяви молодшого школяра в умовах групи продовженого дня. Досвідом роботи з обдарованими учнями  в  Перегінській ЗОШ І-ІІІ ступенів поділилась заступник директора з виховної роботи  Тофан Руслана Володимирівна.

Під час практичного модуля кандидат педагогічних наук, професор, завідуючий кафедрою декоративно-прикладного мистецтва інституту мистецтв Прикарпатського університету ім.В.Стефаника Тимків Богдан Михайлович та кандидат психологічних наук, доцент  кафедри  педагогічної  і вікової психологіїТимків Ліда Степанівна  вели мову про важливість забезпечення  умов креативно – творчого середовища для розвитку обдарованості учнівської молоді у школі, в родині і позашкільних закладах.

В ході конференції працювали  секційні занятття, що проходили на базі Рожнятівської ЗОШ І-ІІІ ст. (директор  СлабіногаО.в) та районного Будинку дитячої та юнацької творчості (директор  Стрижак Л.Д.), з практичними психологами проведена  діагностика креативної культури особистості (Костів В.І.), педагоги взяли участь в діловій грі «Обдарована дитина: яка вона?» (Романишин В.М.) керівники – дискусії щодо умов забезпечення розвивального середовища: проблеми, досягнення, пошук нових ідей (Микитин О.В.).

Окрасою заходу стала виставка учнівських робіт декоративно-прикладного мистецтва навчальних закладів району.

Робота районної науково-практичної конференції довела, що головною, актуальною тенденцією сучасної освіти є розвиток особистісного та творчого потенціалу учня, який зможе навчатись впродовжусього життя, створювати і розвивати цінності громадського суспільства. Як підсумок, розроблено рекомендації, спрямовані на повноцінний розвиток  обдарованості особистості учня.

 

 

Романишин Віра Михайлівна

методист районного  методичного центру

відділу освіти Рожнятівської райдержадміністрації