11-12 квітня 2013 р.Всеукраїнська конференція в м. Алупка

11–12 квітня 2013 р. Інститут обдарованої дитини НАПН Україниспільно з управлінням освіти Ялтинсько їміської ради та науково-методичною установою «Міський методичний кабінет управління освіти Ялтинсько їміської ради» провів II Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Проблеми діагностики та проектування розвитку обдарованих дошкільників» у м. Алупка.

До конференції долучилися 98 учасниківіз 18 регіонів нашої держави: провідні науковці установ НАПН України, Інституту обдарованої дитини НАПН України, інститутів (академій) післядипломної педагогічної освіти, вищих навчальних закладів України, аспіранти, магістри, здобувачі наукового ступеня, керівники, заступники, методисти управлінь освіти (районних, міських) державних адміністрацій, директори, методисти, практичні психологи та педагоги дошкільних навчальнихз акладів України, працівники навчальних і розвивальних центрів та бізнес-структур регіонів України, іншіфахівціз акладів освіти.

В заході  взяли участь представники Івано-Франківської області: Ольга Барабаш, проректор з наукової роботи Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Надія Лазарович, викладач кафедри дошкільної освіти Педагогічного інституту Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, Оксана Микитин, завідувач регіонального центру Інституту обдарованої дитини, Зоряна Павлюк, психолог Отинійського ДНЗ «Веселка», Коломийського району.    

З привітанням учасників конференції виступили мер міста Алупка Дмитро  Карнаух та Сергій Дзямко, завідувач науково-методичною установою «Міський методичний кабінет управління освіти Ялтинської міської ради». Другий день конференції проходив на базідошкільногонавчального закладу «Ясла-садок» № 12 м. Алупка, завідуюча Ганна Четверікова.

Метою конференції було визначення теоретичних і методичних засад виявлення та проектування розвитку обдарованості дітей дошкільного віку.
Традиційноко нференція розпочалась тренінгом на взаємодію з метою створення позитивної плідної атмосфери, налаштування на тематику конференції та розкриття творчого потенціалу кожного з учасників.
У ходіп ленарних виступіву часники зібрання відзначали актуальність та високу соціально-економічну значущість проблеми виявлення та розвитку дитячої обдарованості й креативності, необхідність підтримки обдарованих дошкільників з боку держави, суспільства,наукових і освітніхзакладів.
В межах конференції відбувся круглий стіл «Розвиток обдарованості дітей дошкільного віку в сучасному медіапросторі», проводились майстер-класи: «Діагностика креативності дітей дошкільноговіку: особливості та проблематика»; «Діагностика психоемоційного стану дітей дошкільноговіку за допомогою казкотерапії»; «Я – скарб» (формування ціннісного ставлення до свого «Я» у обдарованих дітейз асобами арт-методик).

Під час роботи секцій презентували свої авторські програми педагогічні працівники: «Індивідуалізована програма виховання і розвитку дитини – дошкільника з т’юторським супроводом» (Четверікова Г.Є., завідувач ДНЗ № 12, м. Алупка), «Авторська інтегрована особистісно-орієнтована технологія в ДНЗ» (Якименко С.І., Іванець Н.В., Миколаївський національний університет імені В.О.Сухомлинського).
Зверталася увагау часниківк онференції на особливості організації психолого-педагогічної просвіти батьківо бдарованих дітей та психолого-педагогічний супровід, навчання й розвитку обдарованих дошкільнят.

Обговоривши ключові проблеми конференції, учасники конференції прийняли резолюцію, основна спрямованість якої у подальшій розробці та поширенні спеціалізованих діагностичних методик раннього виявлення різних видів здібностей дітей дошкільного віку з наступним моніторингом динаміки досягнень обдарованих дітей; забезпеченні на державному, регіональному, відомчому рівнях науково-дослідної, практичної діяльності у сфері обдарованості, внесенні у плани роботи заходів, присвячених проблемі розвитку обдарованості дошкільника; створенні нових програм виявлення і соціальної підтримки обдарованих дітей, які зростають в різних соціальних умовах, проживають як в міській, так і в сільській місцевостях, активізації діяльності установ, закладів освіти щодо створення програм психолого-педагогічного супроводу навчання, розвитку і виховання обдарованих дітей та інше.
Спираючись на сучасні дослідження проблеми розвитку обдарованості дошкільника, проаналізувавши сучасні вітчизняні концепції обдарованості, погляди учених щодо сутності феномену обдарованості, учасники конференції закликають розглядати проблему раннього виявлення здібностей та обдарованості у період дошкільного дитинства як пріоритетне державне завдання, спрямоване на розвиток інтелектуального, творчого потенціалу України, її соціально-економічного, наукового, культурного рівня та відзначають необхідність вивчення досвіду зарубіжних країн і технологій роботи з обдарованими дошкільниками. Тож у наступномуроціплануєтьсяпроведеннятретьоїконференціївже з міжнародноюучастю.