Обдарованість – дар чи натхненна праця над собою

Дітей бездарних – позбавлених творчого дару – не буває,

бо від природи Людина – Творець

 

26 березня 2013 рокуна базі Тисменицької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів районним методичним кабінетом відділу освіти Тисменицької райдержадміністрації спільно із Івано-Франківським регіональним центром обдарованої дитини (завідувач Микитин О.В.) проведено «круглий стіл» для заступників директорів з навчально-виховної роботи загальноосвітніх навчальних закладів району на тему: «Психолого-педагогічний супровід розвитку обдарованості особистості учня». На зустріч запрошені  практичні психологи району, соціальні педагоги та вчителі.

Завідувач районного методичного кабінету Попадинець Н.І. ознайомила учасників «круглого столу» із планом роботи та окреслила основні завдання заходу. Серед найголовніших були виокремленні  наступні: розробка рекомендацій, порад для вчителів з питань заохочення та підтримки обдарованих і талановитих школярів, а також, підвищення рівня теоретичної підготовки педагогів.

 Під час роботи учасники заходу  обговорили науково-методичні підходи до організації роботи з обдарованою учнівською молоддю, обмінялися досвідом та визначили перспективні напрями і форми соціальної, педагогічної та психологічної підтримки здібних та обдарованих дітей.

В процесі розглянули  питання щодо розуміння феномену дитячої обдарованості та її розвитку.  Зокрема, у своєму  виступі практичний психолог Ямницької ЗОШ І-ІІІ ступенів Крута О.М. розкрила теоретико-методологічні основи обдарованості, назвала основні підходи до виявлення обдарованості дітей шкільного віку, звернула увагу на характерні особливості обдарованих дітей. Цікавим та корисним для педагогів був виступ практичного психолога Черніївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Семенів М.О., яка наголосила, що вчитель працює із учнями на інтуїтивному рівні, а психолог вже дає більш практичні рекомендації, які сформульовані на основі діагностичного обстеження обдарованої дитини. Психолог визначила основні моменти побудови співпраці практичного психолога навчального закладу з педагогами, що працюють із обдарованими учнями.

Соціальний педагог Вільшаницької ЗОШ І-ІІІ ступенів Татарин Б.О. поділився досвідом щодо роботи із обдарованими учнями у форматі розробки проектних робіт. Це дає можливість дітям проявити свої творчі здібності, інтегрувати знання з різних предметів, організовувати  пошукову діяльность, навчатись працювати в групі.

Як працюють з обдарованими дітьми в Тисменицькій спеціалізованій школі з поглибленим вивчення окремих предметів, виступили заступники директора з навчально-виховної роботи Сендецька Г.М. та Дутчак  Г.С.  Вчителі  даної школи працюють над розвитком творчих та інтелектуальних здібностей учнів, використовуючи на уроках різноманітні інтерактивні методи та технології, що сприяють підвищенню мотивації навчальної діяльності. Велика робота проводиться і в позашкільний час. Учні Тисменицької школи є учасниками багатьох проектів, конкурсів, що дає їм можливість всебічно розвиватись та реалізовувати свої здібності.

На завершення зустрічі учасники зробили висновок, що важливою умовою розвитку особистості обдарованої дитини є побудова правильної стратегії роботи школи та педагогів. Підсумки роботи «круглого столу» підвела  Попадинець Н.І.

Заступники директорів з навчально-виховної роботи навчальних закладів району покинули стіни Тисменицької школи з гарним настроєм, практичними рекомендаціями, а також з арсеналом корисного теоретичного матеріалу.

Практичний психолог

Ямницької ЗОШ І-ІІІ ступенів

КРУТА О.М.