Феномен дитячої обдарованості

Серед найцікавіших  явищ природи, дитяча обдарованість займає одне із чільних місць. Проблема її виявлення та розвитку хвилюють і вихователів, і педагогів,і батьків вже багато століть,  та й  інтерес не зникає і сьогодні.  Це насамперед пов'язано з потребою суспільства в неординарних творчих особистостях.

Раннє виявлення, навчання і виховання обдарованих і талановитих дітей є одним із головних завдань удосконалення системи освіти.Саме обговоренню цих питань й була присвячена  серія «круглих столів»проведенихрегіональним центром Інституту обдарованої дитини, спільно з обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти  на тему «Феномен дитячої обдарованості, способи її виявлення, підтримки та розвитку», 14.02. -  з керівниками методичних об´єднань працівників системи дошкільної освіти, 20.02з методистами Р (М)МК (МЦ), відповідальних за роботу з обдарованими дітьми.Відкрила їхню роботу проректор ОІППО Любов Шелемей, яка зазначила актуальність даної тематики на сьогодні та окреслила завдання роботи.

Науковці: Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, Неллі Лисенко, доктор педагогічних наук,зав.кафедри дошкільної освіти Педагогічного інституту, директор інституту соціокультурного розвитку дітей та молоді, Інституту обдарованої дитини  НАПН,ТаїсіяГрицишина, Катерина Устименко,Лариса Савенок, Світлана Марченко, наукові співробітники відділу діагностики, Олена Прашко, Марина Мельник, наукові співробітники відділу проектування розвитку особистості та учасникизаходів висвітлилиосновні поняття обдарованості, дефініції, «здібності», «задатки», «обдарованість», «талант», «геніальність». Дослідження  показують, що із задатками обдарованості, здатністю до ефективної плідної діяльності народжується кожна психічно нормальна людина.Особливо сприятливі передумови розвитку в дошкільному віці, який порівняно з наступними віковими етапами забезпечує всебічний розвиток особистості дитини і створює унікальні умови для її становлення.

Саме тому виявлення здібностей та обдарованості дошкільника має спрямовуватися не стільки на визначення рівнів (тобто того, хто більш або менш здібний, обдарований), скільки у напрямі того – як і в чому саме здібна кожна дитина. Обдарованість дошкільників може виявлятися в найрізноманітніших галузях: інтелектуальній (кмітливість, спостережливість, почуття гумору); академічній (інформованість, чіпкість пам´яті, цікавість до літер, читання, математики); спілкуванні (легко встановлюють контакт з новими знайомими, люблять спілкуватись); у художній діяльності (їх вправи змістовніші й досконаліші) ; в руховій сфері (більш витривалі, спритні).

Розглядались такі важливі аспекти як спадковість (наслідування), створення розвивального середовища та мотивація діяльності дітей, запропоновані були альтернативні програми, спрямовані на роботу з обдарованими дітьми, які використовуються як вітчизняними, так  і зарубіжними дослідниками.            

Впровадження освітньо-розвивальних програм є одним з найперспективніших напрямів, оскільки саме цей шлях відкриває можливість для здійснення цілісності розвитку , а навчальному закладу стати місцем розвитку обдарованості дитини.Тому запроваджувані в навчально-виховному процесі освітні технології та родинне виховання мають будуватись на залученні кожної дитини саме до тих видів діяльності, які  найбільше сприяють виявленню її інтересів, розкриттю її природних нахилів, здібностей та реалізації права на вільний вибір практичних способів дій, інструментарію, партнерів тощо.

Все це не можливе без творчого, ініціативного, професійного педагога.В ході роботи учасники «круглого столу»керівники методичних об´єднань  системи дошкільної освіти ознайомились з досвідом педагогічних працівників щодо розвитку здібностей дошкільників у різних видах діяльності:

-           художньої творчості в процесі зображувальної діяльності–

Г.Свистяк, вихователь ДНЗ №3 «Бджілка» м.Івано-Франківськ

-          пізнавальнихздібностейзасобамиекологічноїстежини- Г.Лопатникова,вихователь-методист  ДНЗ «Струмочок», м.Калуш

-          розвиткумузично-руховихздібностей-

Л. Ковалів, музичнийкерівникОтинійського ДНЗ «Веселка», Коломийський район

- розвиткутеатральнихздібностейдітей–

Г.Заренок, музичнийкерівник ДНЗ №2 «Дударик», м.Коломия

   Цікавим, корисним  для  методистів  Р (М)МК (МЦ), відповідальних за роботу з обдарованими дітьмивиявився  презентований  досвід  з питання організації  роботи з обдарованими дітьми  Рожнятівського РМЦ ( Д.Шищак, методист) ,  Коломийського ІМЦ (І. Саламіна, методист) , Косівського ІМЦ(Н.Ємець, методист).

Згадані системи розвитку та підтримки обдарованих дітей є однією з форм диференційованої освіти, яка дає змогу вирішувати задачі сучасної активної допомоги обдарованим дітям.

  Отже, узагальнення сучасної психолого-педагогічної науки, якими варто керуватися, зводяться до кількох основних постулатів:

·         кожна психічно нормальна дитина в чомусь здібна;

·         значний обсяг знань, умінь та навичок не є безпосереднім показником здібності дитини, таким показником є здатність легко, швидко, без труднощів набувати їх, уміло застосовувати в різних життєвих ситуаціях, досягати за їх допомогою успіху;

·         комплексно організоване розвивальне середовище зумовлює виявлення всіх потенційно можливих здібностей дитини: внутрішньо особистісних ( чуттєвих), міжособистісних (соціальних),  просторових (візуальних), тілесно-кінестетичних (рухових), мовленнєвих, логіко-математичних, музичних:

·         чим різноманітніше середовище, в якому перебуває дитина, тим яскравіше виявляються її здібності, активніша поведінка.

Учені вважають, що потреба в самоактуалізації, яку особливо яскраво відчувають саме обдаровані діти, - це основа всіх духовних потреб людини. Людина, яка не зуміла реалізуватися, завжди відчуває глибоке внутрішнє незадоволення життям – якою б благополучною вона не здавалася ззовні.

 

За матеріалами «круглих столів»

Оксана Микитин, завідувач

регіонального центру ІОД