Проведено постійно діючий семінар директорів ЗНЗ району з теми “Вплив інноваційного педагогічного середовища на формування дитячої обдарованості”

27 лютого 2013 року на базі Хімчинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів проведено постійно діючий семінар директорів ЗНЗ району з теми “Вплив інноваційного педагогічного середовища на формування дитячої обдарованості”.

Мета.  Виробити алгоритм формування інноваційного педагогічного середовища.

Завдання:

1. Розкрити теоретичні і практичні засади  створення інноваційного педагогічного середовища.

2. Визначити основні шляхи формування дитячої обдарованості.

3. Розкрити сутність змісту психологічного супроводу в удосконаленні управлінської компетентності керівників ЗНЗ з  створення інноваційного  педагогічного середовища та формування дитячої обдарованості. 

Форми роботи: Науково-методичне інформування,  презентація досвіду роботи Хімчинської ЗОШ І-ІІІ ст., робота в групах.              

Очікувані результати:

         - поінформованість керівників ЗНЗ  району з системного підходу до формування дитячої обдарованості;

         - формування  готовності шкільних адміністраторів до створення інноваційного педагогічного середовища;

         - тісна співпраця методичного кабінету  та ЗНЗ, Івано-Франківського регіонального центру  інституту обдарованої дитини зі сприяння  формування та  розвитку  обдарованих дітей.

У ході проведення семінару керівники ЗНЗ району мали можливість відвідати 10 уроків, які проводили досвідчені вчителі Хімчинської школи, а саме: О.Юрійчук, учитель початкових класів, учитель-методист; О.Оленюк, учитель початкових класів, учитель-методист; Н.Копильчук, учитель початкових класів, старший учитель; Р.Майзель, учитель математики, вчитель вищої кваліфікаційної категорії; Ю.Підлетейчук, учитель образотворчого мистецтва, старший учитель; М.Матійчук, учитель світової літератури, учитель-методист; О.Матійчук, учитель української мови та літератури, учитель-методист; П.Захарук, учитель трудового навчання, старший учитель; В.Удудяк, учитель фізичної культури; В.Федчук, учитель історії, старший учитель.

При проведенні та аналізі уроків учителями та керівниками навчальних закладів основна увага акцентувалась на питання “Формування дитячої обдарованості шляхом використання інноваційних технологій”. В роботі семінару взяла участь завідувач регіонального центру інституту обдарованої дитини О.Микитин, яка ознайомила присутніх з діяльністю даного закладу, запропонувала освітянам району співпрацю в напрямку розвитку та підтримки дитячої обдарованості.

Методистом методичного кабінету Н.Ємець проаналізовано реалізацію програми “Обдаровані діти” упродовж 2012 року.

Цікаво і змістовно пройшла робота в групах “Через інновацію до обдарованості”, яку організувала практичний психолог Хімчинської ЗОШ І-ІІІ ст. С.Удудяк.

Підсумком семінару була презентація учнівських проектів, якими учні Хімчинської школи довели учасникам семінару, що системний підхід до формування дитячої обдарованості – запорука розвитку обдарованої дитини.

Проаналізувавши проблеми розвитку особистості школяра, визначивши й обґрунтувавши теоретико-методичні засади створення інноваційного освітнього середовища як фактору розвитку учнів початкової, середньої та старшої школи на засіданні постійно діючого семінару керівників ЗНЗ прийнято наступні рекомендації:

         1. Керівникам ЗНЗ району.

         1.1. Опрацювати основні концептуальні підходи щодо створення  інноваційного освітнього середовища як фактору розвитку дитячої обдарованості.

         1.2. Визначити критерії, показники та провести діагностику ефективності наявного освітнього середовища, професійної готовності педагогів до створення інноваційного освітнього середовища.

         1.3. Окреслити педагогічні умови конкретного навчального закладу та розробити структурно-функціональну модель створення інноваційного середовища для розвитку особистості школяра.

         1.4. Проаналізувати результати використання інноваційних технологій в навчально-виховному процесі та їх вплив на розвиток дитячої обдарованості.

         1.5. Приділити належну увагу підтримці та розвитку обдарованих дітей, доповнити шкільні бази даних.

         1.6. Встановити соціально-педагогічне партнерство між загальноосвітніми навчальними закладами та усіма зацікавленими у навчанні та вихованні підростаючого покоління фізичними та юридичними особами.

         2. Методичному кабінету (О.Лесевич).

         2.1. Ініціювати   укладення угоди про співпрацю з регіональним центром інституту обдарованої дитини (завідувач О.Микитин) з метою подальшого виявлення та підтримки дитячої обдарованості.

         2.2. На сайті методичного кабінету розмістити матеріали для виявлення та розвитку дитячої обдарованості з навчальних предметів.

         2.3. Доповнити районний банк даних обдарованих дітей.

         2.4. Провести семінар-практикум для педагогів, які працюють з обдарованими дітьми.

  2.5. Матеріали постійно діючого семінару директорів загальноосвітніх навчальних закладів району  з теми «Вплив інноваційного педагогічного середовища на формування дитячої обдарованості» розмістити на сайті методичного кабінету.

 

 

 

 

 

                                                             Лесевич Оксана Дмитрівна,

завідувач  Косівський районним

                                              методичним кабінетом