До 100-річчя проголошення Західно-Української Народної Республіки
Український інститут національної пам’яті підготував інформаційні матеріали до 100-річчя Листопадового чину, українського повстання у Львові, внаслідок якого проголошено Західноукраїнську Народну Республіку
До 80-річчя з дня народження В’ячеслава Чорновола
1937, 24 грудня – у селі Єрки на Черкащині народився В’ячеслав Максимович Чорновіл, державний, громадський, політичний діяч, журналіст, народний депутат України I–III скликань, один із лідерів українського правозахисного руху, багаторічний лідер Народного Руху України, Герой України.
Календарно-тематичне планування. "Вступ до історії". 5 клас
Складено відповідно до програми пропедевтичного курсу «Вступ до історії». (35 год.) 5 клас, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 р. № 804 та підручників для загальноосвітніх навчальних закладів «Власов В. С. Історія України. (Вступ до історії): підруч. для 5-го кл. загальноосвіт. навч. закл. / В. С. Власов. – К. : Генеçа, 2013. – 256 с.: іл.»; «Пометун О. І., Костюк І. А., Малієнко Ю. Б. Історія України. (Вступ до історії): підручник для 5-го класу загальноосвіт. навч. закл. / О. І. Пометун, І. А. Костюк, Ю. Б. Малієнко. – К. : Видавничий дім «Освіта», 2013. – 196 с.: іл.»
Методичні рекомендації до відзначення Дня захисника України, присвяченого 75-річчю від початку формування Української повстанської армії
З метою вшанування мужності та героїзму, захисників незалежності і територіальної цілісності, військових традицій Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві Президентом України встановлено День захисника України (Указ від 14 жовтня 2014 року № 806) – свято, яке щорічно відзначається 14 жовтня. Відповідно до Постанови Верховної Ради України “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2017 році” від 22 грудня 2016 року № 1807-VІІІ у жовтні цьогоріч відзначається 75-ліття від початку формування Української повстанської армії (далі – УПА). Український інститут національної пам’яті пропонує нинішній День захисника України присвятити УПА, яка зробила значний внесок у боротьбу за незалежність нашої держави, формування національної самосвідомості Українського народу, продовжила його військові та державотворчі традиції.
28 КВІТНЯ УКРАЇНА ВШАНОВУВАТИМЕ ПАМ'ЯТЬ ЖЕРТВ АКЦІЇ "ВІСЛА"
Цього року виповнюються 70-і роковини початку акції "Вісла" (28 квітня – 12 серпня 1947 року). За ініціативи Українського інституту національної пам’яті, 28 квітня Україна відзначає День пам’яті жертв депортації українців з українських етнічних земель Лемківщини, Холмщини, Надсяння та Підляшшя, проведеного польською владою
До 100-річчя Української революції 1917–1921 років
Звертаємо увагу, що 2017 рік оголошено Роком Української революції, а 17 березня (за н. ст.) виповнюється 100 років від її початку. Тож, до вашої уваги і на допомогу пропонуємо методичні рекомендації, присвячені цій визначній події в історії українського державотворення, розроблені Українським інститутом національної пам'яті. Детальніше читайте у рубриці "Методика навчання"
Щодо заходів до Дня пам’яті жертв голодоморів
3 метою гідного вшанування загиблих від геноциду Українського народу, вчиненого тоталітарним сталінським режимом, Міністерство освіти і науки України рекомендує провести 25 листопада поточного року в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах Уроки пам’яті, виховні години, культурно-просвітницькі та мистецькі заходи, залучити дітей і молодь до скорботних заходів 26 листопада 2016 року, зокрема загальнонаціональної хвилини мовчання о 16.00 та акції “Запали свічку”.
До 40-ліття створення Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод
9 листопада 1976 року створена Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод / Українська Гельсінська група / Українська група "Гельсінкі". З нагоди відзначення цієї дати Український інститут національної пам'яті підготував відповідні методичні рекомендації та інформаційну презентацію.
НАМ ПОРА ДЛЯ УКРАЇНИ ЖИТЬ…
26 жовтня в Івано-Франківському ОІППО відбулися науково-практичні студії, присвячені 160-літтю від дати народження Івана Франка. Певну зацікавленість у присутніх викликав тренінг, де на основі візуальних джерел інформації розривалися віхи життєпису Каменяра. Пропонуємо Вашій увазі послідовність проведення тренінгу та добірку відповідних матеріалів.
Про відзначення 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського
Відповідно до Указу Президента від 9 лютого 2015 року № 63 «Про відзначення 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського» та на виконання пункту 9 плану заходів з підготовки та відзначення 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 року № 586, у навчальних закладах передбачено проведення просвітницьких заходів, спрямованих на вивчення ролі постаті Михайла Грушевського в історії українського державотворення та науки