Положення про порядок здійснення апробації власних методичних розробок на присвоєння педагогічних звань

Положення

про порядок здійснення апробації власних методичних розробок на

присвоєння педагогічних звань

 

І. Загальні положення

 

1.1. Це Положення діє на підставі Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом МОН від 20.08.1993 р. за № 310 (із змінами), наказу Міністерства освіти і науки України «Про визначення порядку присвоєння педагогічних звань педагогічним працівникам» від 04.07. 2005 р. за № 396, Вимог до власних методичних розробок на присвоєння звань «вчитель-методист», схвалених Науково-методичною радою Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти 25 червня 2007 року, протокол № 3, і визначає порядок проведення апробації власних методичних розробок на присвоєння педагогічних звань.

1.2. Апробація власних методичних розробок – це процес вивчення якості власної методичної розробки (далі - ВМР) та її відповідності вимогам на присвоєння педагогічних звань з метою удосконалення, схвалення або відхилення Науково-методичною радою Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

 

ІІ. Організація апробації

2.1. Апробація ВМР здійснюється згідно з наказом відділу (управління) освіти районної державної адміністрації (виконавчого комітету міської ради), в якому визначаються:

назви власних методичних розробок, які підлягають апробації;

їхні автори;

терміни проведення апробації;

особи, відповідальні за її здійснення та узагальнення результатів;

кількість об’єктів апробації (навчальні заклади (не менше двох), класи, учні) та їх перелік;

педагоги, залучені до апробації, та всі інші учасники.

2.2. Апробація ВМР передбачає:

експертизу змісту ВМР вчителями, методистами, науковцями, які визначають науково-методичний рівень роботи, що апробується;

вивчення думки педагогів щодо якості ВМР та її практичного значення;

проведення контрольних обстежень методичного втілення ВМР, висновки та пропозиції за результатами апробації.

2.3. Після завершення апробації Р(М)МК, ІМЦ відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (виконавчих комітетів міських рад) подають не пізніше 01 лютого поточного року до ОІППО інформацію про апробацію ВМР за підписом начальників відділів (управлінь) освіти та завідувачів Р(М)МК, директорів ІМЦ, завірену печаткою установи.

 

ІІІ. Вимоги до власних методичних розробок на присвоєння педагогічних звань

3.1. Відповідно до п. 5.6. Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом МОН від 20.08.1993 р. за № 310 (із змінами), наказу Міністерства освіти і науки України «Про визначення порядку присвоєння педагогічних звань педагогічним працівникам» від 04.07. 2005 р. за № 396 власні методичні розробки подаються педагогічними працівниками, які претендують на присвоєння педагогічних звань:

«вчитель-методист»;

«викладач-методист»;

«педагог-організатор-методист»;

«керівник гуртка-методист»;

«практичний психолог-методист».

 

3.2. Матеріали педагогічних працівників Івано-Франківської області проходять науково-методичну експертизу в Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти та розглядаються на засіданні Науково-методичної ради.

Відділам освіти до 01 листопада поточного року подавати до лабораторії педагогічного досвіду:

завірені печаткою відомості про претендентів на присвоєння звання (прізвище, ім’я, по батькові, посада і місце роботи, педагогічний стаж, кваліфікаційна категорія (звання), ким вивчався досвід, де і коли затверджений (№ протоколу, дата);

назви ВМР, термін і місце їх апробації;

ВМР з листом-поданням та інформацією про достовірність апробації (не пізніше 01 лютого).

3.3. Власна методична розробка на присвоєння педагогічних звань вимагає новаторського підходу до розв’язання проблем, коли автор висуває ідеї, що мають значення в системі освіти (закладі). Кандидат на присвоєння у своїй роботі повинен:

  • провести огляд і аналіз літератури з розглянутої теми;

  • описати й обґрунтувати роботу з виділенням новизни, актуальності та практичної значущості, включаючи концепцію, принципи та інші елементи проблеми;

  • оцінити й проаналізувати результативність на основі наукових методів збору й обробки інформації;

  • дати рекомендації з упровадження ВМР в практику інших навчальних закладів;

  • навести список використаної літератури відповідно до бібліографічних вимог.

Автор має запропонувати педагогічну ідею, її методичне втілення, практичне значення та дотримуватись відповідності змісту кожної з цих трьох складових.

3.4. Титульний аркуш містить дані, що подаються у такій послідовності:

  • повна назва відділу (управління) освіти;

  • тема розробки;

  • автор;

  • рік оформлення матеріалу.

3.5. План роботи з укладанням сторінок, що відповідають кожному пунктові або розділу плану.

3.6. Подання, адресоване голові Науково-методичної ради, ректору інституту, містить прохання розглянути авторські матеріали з метою експертної оцінки у зв’язку з атестацією на присвоєння педагогічного звання. У поданні також зазначається інформація про автора (прізвище, ім’я, по батькові, посада, місце роботи, педагогічне звання) і про те, коли і ким вивчений і схвалений досвід роботи претендента.

Документ засвідчується підписом начальника відділу (управління) освіти райдержадміністрації (виконавчого комітету міської ради) і печаткою.

3.7. Інформація про апробацію ВМР (за підписами начальників відділів (управлінь) освіти та завідувачів Р(М)МК, директорів ІМЦ, завірена печаткою установи): вказати наказ відділу (управління) освіти, за яким здійснюється апробація ВМР; термін апробації; відповідальних за її проведення; об’єкти, де відбувалась, та висвітлити узагальнені результати, позитивні ідеї напрацювання.

3.8. Додатки:

анкета (додається);

нагороди, заохочення (копії);

коротка біографічна довідка.

 

ІV. Процедура розгляду матеріалів Науково-методичною радою

Матеріали подаються на експертизу спеціалістам відповідних галузей. За тиждень до чергового засідання члени експертної групи при Науково-методичній раді ознайомлюються з прорецензованими розробками.

Розгляд матеріалів, що мають суперечливі оцінки і визнані членами Науково-методичної ради як такі, що потребують доопрацювання, переносяться на повторне слухання.

Рішення про схвалення ВМР фіксується у протоколі засідання.

На підставі рішення Науково-методичної ради при ОІППО видається відповідна довідка.

Авторам підручників, посібників, програм з грифом МОНУ та матеріалів обласної картотеки ППД довідка про наявність ВМР видається на основі протокольного рішення без вищеназваної процедури розгляду.