На сайті:

На сайті 107 гостей та відсутні користувачі

ОСВІТНІ ГОРИЗОНТИ

05.05.18

4 травня в Івано-Франківську в рамках ІІІ Міжнародного мистецького фестивалю країн Карпатського регіону «Карпатський простір» стартував освітній форум. Він зібрав послів та міністрів освіти кількох європейських країн і відбувається за участі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич.

Відкриваючи захід, голова обласної державної адміністрації Олег Гончарук зауважив, що фестиваль є платформою для неформального обміну думками. Саме тому спілкування та вивчення найкращого досвіду у формуванні нової школи колег з Фінляндії, Латвії, Румунії, Молдови й Угорщини проходить у такому форматі.

Водночас Олександр Сич, голова Івано-Франківської обласної ради  наголосив, що освіта і наука є найкращими рушіями розвитку, і тому майбутнє европейських стосунків нашої держави залежить від співпраці у сфері освіти та навчання молоді.

Із вітальними словами до присутніх звернулися міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, генеральний директор-художній керівник Київського національного академічного театру оперети Богдан Струтинський, народний депутат України Анатолій Матвієнко, іноземні посли та інші.

У своєму виступі Лілія Гриневич розповіла про підготовку та імплементацію реформи "Нова українська школа":
– Якісна школа для всіх – це мета української освітньої реформи. На Нову українську школу Уряд передбачив додатково більше ніж мільярд гривень, який буде підсилено місцевими коштами. Решта ж грошей надаватиме місцева влада. Дуже важливо купити за ці кошти те, що потрібно: ортопедичні парти з регулюванням висоти і мобільністю, аби моделювати освітнє середовище. Зараз усе в руках місцевої влади. У них є ресурс, який треба вміло та ефективно реалізувати.

Лілія Гриневич наголосила, що без учителя неможливо якісно впровадити освітню реформу в життя. У цьому контексті важливим є підвищення кваліфікації педагогів. Тож сьогодні понад 20 тисяч освітян проходять навчання, щоб працювати по-новому.

Очільниця галузі висловилась і стосовно проблеми з національними меншинами:
– Кожен громадянин України має знати державну мову. Саме українська мова відкриє школярам дорогу для вищої освіти. Однак будь-хто має право вивчати свою, рідну мову.

У межах форуму виступила керівник сектора освіти, науки та соціальних питань Міністерства освіти та культури Фінляндії Кірсі Ліндроос на тему «Сучасна школа та підготовка вчителів: виклики та перспективи (на досвіді Фінляндії)». Вона розповіла про структуру школи, зупинилася на особливостях навчального процесу, підготовки педагогів. Зокрема, пані Кірсі зауважила:
– Сучасна фінська школа ставить акцент не на процесі передачі знань, а саме на навчанні дітей вчитися. Створюючи нові моделі навчання, ми використовуємо вчителя як ресурс для інновацій, адже педагог найкраще знає потреби дітей.

Після завершення пленарної сесії учасники форуму взяти участь у відкритті фестивалю “Карпатський простір”, мали екскурсію містом.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити