На сайті:

На сайті 118 гостей та відсутні користувачі

Формуємо компетентність підприємливості

 04.04.18

29 березня 2018 року на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся семінар-тренінг для вчителів економіки з теми «Компетентність підприємливості як ключова компетентність Нової української школи».
Метою заходу було розкрити зміст й особливості формування підприємливості та фінансової грамотності на уроках різних дисциплін, зокрема економіки і географії.
У ході роботи розглядалися питання:
• реалізація проектів «Підприємницька компетентність», «Ініціативна молодь - інноваційні методи навчання підприємництва в українській системі освіти» у ЗЗСО області;
• презентація навчально-методичного посібника «Формування компетентності підприємливості у курсі географії «Україна і світове господарство. 9 клас».
Світлана Подолюк, методист ОІППО, ознайомила з процесом реалізації науково-методичного проекту «Підприємницька компетентність» та українсько-польських проектів «Урок з підприємницьким тлом», «Ініціативна молодь – інноваційні методи навчання підприємництва в українській системі освіти» у ЗЗСО області, особливостями їх реалізації у 2018 році.
З метою поглиблення знань щодо практичного застосування інструментів навчання підприємництва відбувся тренінг з підприємницької компетентності. Заняття з учителями провела Лілія Козак, методист інформаційно-методичного центру Надвірнянської РДА, тренер українсько-польського проекту «Уроки з підприємницьким тлом».
Під час тренінгу учасники розглянули способи формування компетентностей, зокрема підприємницької, в учнів під час уроку і позаурочний час. Обговорили важливість даної якості в умовах упровадження Нової української школи. Учителі випробували на собі методики особистісного зростання, мотивації та співпраці. У партнерській взаємодії створювали спільний продукт діяльності – «Вежу» з нетрадиційних матеріалів. Стикаючись із ситуаціями ризику і непереборної сили, приймали рішення, складали план діяльності і спільно долали перешкоди. Після такого практикуму зробили висновки про ті складові підприємливості, які ведуть до бажаної цілі, і напрацювали методи для подальшої роботи з учнями на уроці.
Володимир Чабаранок, учитель Калуської школи І-ІІІ ступенів № 5 Калуської міської ради, член обласної творчої групи вчителів географії зупинився на питанні «Формування компетентності підприємливості у курсі географії 9 класу» та презентував напрацьований навчально-методичний посібник.
Уперше в 9 класі вводиться курс «Україна і світове господарство». У 2017/2018 навчальному році вивчення географії в 9 класі здійснюється за новою програмою, мета якої ознайомити учнів з основними тенденціями розвитку національного та світового господарства, визначення місця України в сучасному світі.
Важливу роль разом з іншими має змістова лінія «Підприємливість і фінансова грамотність», яка спрямована на створення в учнів уміння генерувати ідеї й ініціативи щодо проектної діяльності, ефективно використовувати природні ресурси; прогнозувати вплив географії на розвиток технологій, нових напрямів підприємництва; оцінювати можливості для організації підприємницької діяльності у своїй місцевості; планувати діяльність групи щодо нових видів бізнесу в регіоні.
Обласна творча група вчителів географії протягом квітня – грудня 2017 року працювала над створенням посібника «Формування компетентності підприємливості учнів у курсі географії «Україна і світове господарство». 9 клас».
Видання покликане допомогти вчителю виконати завдання, поставлені новою програмою, засобами ідеології уроків з підприємницьким тлом.
Учителеві в досягненні цілей допоможе застосування різноманітних методів навчання, які використані у створених моделях уроків.
Їх можна згрупувати залежно від бажаних ефектів:
• методи, спрямовані на вміння критично мислити, умовиводи, аналізи, оцінювання й узагальнення фактів. Для реалізації цього виду цілей може послужити: мозковий штурм, SWOTаналіз, ПНЦ, лекція з презентацією і робота з текстом-джерелом;
• методи, що сприяють формуванню відповідальності, проведенню й оцінюванню вибору, а також прийняттю рішень з повним усвідомленням наслідків. Корисними для педагогів будуть: «дерево прийняття рішень», методи дискусії (дебати, «шість капелюхів», «критерійний покер», дискусія на бали, метаплан);
• методи, що розвивають уяву, ґрунтуються на емоціях і переживаннях учня, а також створюють нагоду до дії: драма, моделювання, рольова гра, «Асоціативний кущ», ментальні карти;
• методи, які добре відомі й часто застосовуються, – лекція з презентацією, робота з текстом-джерелом, співпраця й робота в малих групах, експертні групи, зупинки із завданнями, а також проект.

Вибір конкретного методу, спосіб його реалізації залежать від того, з якою групою учнів працює учитель.
Створені моделі уроків – це не готовий «рецепт» уроку, а тільки поштовх до подальшої творчості вчителя та учнів.
Під час «круглого стола» учасники обмінялися досвідом з питання формування в учнів компетентності підприємливості, фінансової грамотності на уроках та в позаурочний час; шляхи реалізації проектів у ЗЗСО області та намітили план дій на поточний рік.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити