На сайті:

На сайті 128 гостей та відсутні користувачі

Впровадження освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини у виховному процесі закладів освіти області

26.12.17

20171207 135706В рамках реалізації швейцарсько-українського проекту DOCCU «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» впродовж грудня 2017 р. тренерами О. Фляк, завідувач лабораторії національного виховання та О. Риндич, методист лабораторії національного виховання Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти проведено ряд семінарів для педагогів-організаторів та керівників районних(міських) методичних об’єднань класних керівників.

07 грудня 2017 року в системі курсової підготовки пройшли навчання за спецкурсом «Розвиток громадянських компетентностей» педагоги-організатори закладів загальної середньої освіти. Тренери акцентували увагу присутніх на проблему розвитку громадянських компетентностей в закладах освіти області, формування в усіх учасників освітнього процесу активної громадянської позиції, високої політичної культури і утвердження демократичних цінностей.

Розглянули основні цілі, завдання та шляхи розвитку програми освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини (ОДГ/ОПЛ) в Україні.

Під час тренінгів за допомогою різних вправ та технік учасники мали змогу підвищити свій професійний рівень з питань освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини, базових принципів ОДГ/ОПЛ: навчання «про», «через», «для» демократії тощо; стилі управління в сучасній українській школі, їх позитивні та негативні сторони, а також ключові сфери оцінки рівня демократичного врядування в закладі освіти. використовувались різноманітні вправи та техніки, інноваційні форми та методи роботи.

11 грудня 2017 року для керівників районних (міських) методичних об’єднань класних керівників, а 20 грудня 2017 року для членів обласної творчої групи педагогів-організаторів проведено семінари-тренінги з розвитку громадянських компетентностей (ІІ сесія). Тренерами проведено майстер-клас демократичного заняття «Конфлікт. Що ми робимо, якщо ми не згодні?», де учасники розглядали етапи вирішення конфлікту, практикували у розв’язанні ряду конфліктів. Цікавою формою роботи стало світове кафе з теми «Механізми впровадження освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини». Класні керівники не тільки ознайомилися з методикою проведення світового кафе, а й напрацювали шляхи та механізми впровадження ідей ОДГ/ОПЛ.

Учасники тренінгів відзначили, що розвиток громадянських компетентностей набуває актуальності, саме тому даний проект потрібно реалізовувати.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити