На сайті:

На сайті 114 гостей та відсутні користувачі

ПРОВЕДЕНО ТРЕНІНГ «ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКИХ І СОЦІАЛЬНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ НА УРОКАХ СЛОВЕСНОСТІ»

14.12.17

20171212 15285212 грудня 2017 року на базі Івано-Франківського ОІППО в ході курсової підготовки слухачів групи вчителів української мови і літератури проведено тренінгове заняття «Формування громадянських і соціальних компетентностей на уроках словесності», учасники якого ознайомилися із швейцарсько-українським проектом DOCCU, цілями і принципами навчання з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини (ОДГ/ОПЛ).

Тренери проекту кандидат політичних наук, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій Уляна Лукач та викладач кафедри теорії та методики навчання Галина Гафійчук наголосили на необхідності створення такого освітнього середовища, в якому пріоритетними є права людини, верховенство права та демократичні практики шкільного врядування. Лише за таких умов стає можливим становлення та розбудова громадянського суспільства в Україні, що є складовою її демократичного поступу та підтвердженням належності до європейського культурно-цивілізаційного ареалу. Демократичний характер реалізації освітнього процесу є надійною інвестицією у власне майбутнє, запорукою побудови демократичної держави на засадах загальнолюдських цінностей та відкритості національної системи освіти до сучасних світових процесів.

Через проведені інтерактивні вправи учасники тренінгу відпрацювали алгоритм формування ключових компетентностей, проаналізували специфіку авторитарної та демократичної системи освіти та відповідного стилю педагогічного спілкування. Об’єднання в групи і оформлення тематичних колажів дали можливість з’ясувати засадничі цінності демократії та важливість дотримання демократичних процедур при ухваленні індивідуальних чи колективних рішень.

Учасники заняття відзначили актуальність застосування інтерактивних та активних методів навчання через власний досвід, розвитку креативності, критичного мислення.

Додати коментар

Захисний код
Оновити