На сайті:

На сайті 343 гостей та відсутні користувачі

Проведено семінар-тренінг з розвитку громадянських компетентностей

23.11.17

20171120 14205120 листопада 2017 року для слухачів курсів учителів біології, хімії та екології у Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти проведено семінар-тренінг з розвитку громадянських компетентностей. Захід проводився в рамках швейцарсько-українського проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні», який з 2016 року реалізується на Івано-Франківщині.

Часто поняття “демократія” асоціюється із відсутністю строгого порядку, у якому кожен має повну свободу слова та дій. Однак потрібно зауважити, що у демократичному суспільстві закони чітко регулюють права та обов’язки своїх громадян та захищають їхні інтереси.

Такі засади є у демократичній школі – за допомогою певних правил адміністрація регулює процес навчання і стосунки між учнями, викладачами та батьками. Навчальний заклад намагається максимально залучити усі зацікавлені сторони (громаду, батьків, школярів та учителів) до вирішення існуючих проблем. Школа повинна бути  мікросуспільством, де учні отримують певний життєвий досвід, користуються своїми правами і виконують свої обов’язки, зростають відповідальними.

Тренери проекту Н. Сенюк та Г. Гафійчук підкреслили, що одним із важливих завдань сьогодення, які стоять перед педагогами, є розвиток демократичного врядування, яке спрямоване на формування демократичної культури як основи розвитку громадянського суспільства через реалізацію демократичних принципів у всіх аспектах шкільного життя. Сприяти успішній соціалізації учнів може лише умотивований вчитель, який розвивається професійно, який, окрім навчальної, розвиваючої та виховної функцій, готовий виконувати громадсько-педагогічну функцію.

Інтерактивні вправи допомогли слухачам глибше осмислити права людини і громадянина, відпрацювати навички демократичного стилю спілкування і лідерства.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити