На сайті:

На сайті один гість та відсутні користувачі

Духовно-моральний компонент освітнього простору сьогодення

29.05.17

IMG 2404-1118 травня цього року на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся круглий стіл на тему: «Стан та шляхи розвитку предметів духовно-морального спрямування» З благословення Владик у даному заході взяли участь представники церков.

На ролі і завданнях предметів духовно-морального спрямування в контексті Нової української школи у вступному слові наголосив Роман Зуб'як, ректор ІФОІППО. Аналіз стану духовно-морального виховання учнів, проблеми та перспективи удосконалення викладання курсу «Основи християнської етики» в Івано-Франківській області розкрила методист лабораторії національного виховання Світлана Сміх разом із співдоповідачами Оксаною Федорчук, методистом РМЦ відділу освіти Верховинської РДА та Лесею Струк, учителем основ християнської етики Делятинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 Надвірнянської районної ради;

Про виклики і перспективи у розвитку предмету «Основи християнської етики» та інших предметів духовно-морального спрямування в сучасному освітньому просторі вела мову с. Луїза Цюпа СНДМ, доктор богослов’я, директор Катехитично-педагогічного Інституту Українського Католицького Університету, член Громадської Ради   при Міністерстві Освіти і Науки України. Назар Дуда, ліцензіат богословських наук, заступник директора Катехитично-педагогічного Інституту УКУ, звернув увагу на християнське виховання шляхом дозвілля.

На присутності духовно-морального компоненту в навчально-освітньому процесі сьогодення зупинився протоієрей Павло Захарук, магістр богослів’я, вчитель основ християнської етики Задубрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Снятинської районної ради, настоятель храму Почаївської ікони Божої Матері УПЦ КП с. Задубрівці («Галицький Гостинець»). Ігор Дрогобицький, кандидат історичних наук, доцент кафедри ОІППО, розкрив питання посилення міжпредметних зв’язків при викладання предмету «Основи християнської етики». Про роботу з батьками молодших школярів та дошкільників з проблем християнського виховання говорила Наталія Москалюк, завідувач методичним кабінетом відділу освіти та науки Бурштинської міської ради.

Галина Гришко, декан катехитично-педагогічного факультету Івано-Франківського богословського університету, голова комісії у справах освіти і виховання Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, вела мову про покликання і місію християнського вчителя. Сучасні підходи до професійного розвитку вчителя основ християнської етики в контексті оновленої української школи висвітлила Галина Адамович, старший викладач кафедри ОІППО.

На завершення роботи круглого столу учасники обговорили пропозиції до Всеукраїнського з'їзду вчителів предметів духовно-морального спрямування, який відбудеться 23-25 червня 2017 року в Острозі й прийняли відповідну резолюцію.

Додати коментар

Захисний код
Оновити