На сайті:

На сайті 130 гостей та відсутні користувачі

Іду до Тараса…

23.05.17

20 травня 2017 року у Каневі в музеї Шевченківського національного заповідника відбулася урочиста церемонія нагородження переможців VII Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді  ім. Т. Шевченка та XVI Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднайтеся ж, брати мої…». Щиро вітаємо наших переможців!

Іду до Тараса…

З особливим щемним почуттям підіймаюся на Тарасову гору, іду до Величного Кобзаря.

Вслухаюся про що говорить вітер, про що мовчать дніпровські кручі, гомонять неспокійні хвилі й шепочуть стрункі тополі.

Долаю останню сходинку, вклоняюся Кобзаревій могилі й промовляю:

– Доброго дня, дорогий наш сучаснику і друже! Звертається до Вас учениця шостого класу Ковалівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Коломийського району Івано-Франківської області Лесюк Галина, маленька українка із чудового прикарпатського села.

Звичайно, сьогодні ми уже прапрапокоління, яке читає твори «Кобзаря». Можливо, по-іншому сприймаємо Ваші слова, але настільки Ви величні, що здається, неначе для кожного покоління народжуєтесь заново і заново… Схиляю перед Вами свою голівоньку і хочу, щоб Ви погладили її, як батько.

Заходжу в святкову залу, яка зацвіла розмаїтими українськими орнаментами, бо майже всі були у вишиванках. Перед початком нагородження, з особливим піднесенням співаємо «Заповіт». У цей час здається, що потужне багатоголосся сягає до самого неба, до вічності і до Бога.

І ось ця мить нагородження, така урочиста і незбагненна… Моє перше інтерв’ю для телебачення. Це все залишиться в моєму серденьку на ціле життя.

Ідемо до Шевченка… Квіти до пам’ятника генію кладемо урочисто і побожно… З якимось внутрішнім трепетом вшановуємо батька нації, пророка… і ніби отримуємо від нього благословення…

Галина Лесюк

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити