На сайті:

На сайті 104 гостей та відсутні користувачі

ПЛЕКАЙМО ДУХОВНІСТЬ З ДИТИНСТВА

28.04.17

20170427 114504Сучасне суспільство переживає глибоку духовну кризу, що проявляється у падінні моральності та нівелюванні духовних цінностей. Духовність особистості – динамічне явище, що видозмінюється впродовж всього життя людини, а найсприятливішим періодом для закладання основ духовності є дошкільне дитинство. Зміст духовного розвитку дошкільників полягає у формуванні у них прагнення до найвищих загальнолюдських цінностей: любові, добра, правди, справедливості, готовності поступитися власними інтересами заради інтересів інших тощо.

Обговорення змісту та ефективних шляхів реалізації завдань духовного розвитку дітей дошкільного віку відбулося 27 квітня 2017 року в ході обласного семінару працівників відділів (управлінь) освіти РДА (МК) та ОТГ, методистів Р(М)МК/ІМЦ, відповідальних за дошкільну освіту. Базою для проведення заходу не випадково було обрано Брошнів-Осадський ДНЗ «Шовкова косиця», адже даний заклад є опорним в Рожнятівському районі з даної проблеми та має хороші напрацювання.

Музичне вітання від вихованців та педагогів «Шовкової косиці» створило теплу атмосферу, а слова отця Володимира заставили присутніх замислитися над великою місією педагога та мірою відповідальності за виховання маленької ЛЮДИНИ.     

Актуальність завдань та специфіку духовного розвитку дошкільників, а також умови й шляхи реалізації даної проблеми у дошкільному навчальному закладі та сім’ї окреслили у своїх виступах старший викладач ІФОІППО Наталія Бабій та методист Людмила Мінда.

Неабияке практичне значення мала презентація парціальної програми «Духовно-моральне виховання дітей дошкільного віку на християнських цінностях» та моделювання фрагментів занять за її змістом одним із співавторів даної програми, завідувачем ДНЗ №4 «Казка» міста Южне Одеської області Вірою Сучок.

Методист з дошкільної освіти Рожнятівського РМЦ Наталія Вовчук презентувала систему методичної роботи з педагогами ДНЗ району та спільно з психологом РМЦ Вірою Романишин практично продемонструвала фрагмент проведення методичного марафону за участі вихователів.

Обмін кращим досвідом роботи з реалізації проблеми духовного розвитку дітей, що відбувся у форматі «круглого столу» (модератор – Галина Мишаста) допоміг визначити дієві механізми науково-методичного супроводу упровадження програми духовно-морального виховання дітей в практику роботи дошкільних навчальних закладів області відповідно до нормативних вимог, специфіки закладу та запитів родин вихованців.

Набутий на семінарі досвід та подальша щоденна клопітка робота педагогів, батьків допоможе виховати нове покоління, якому не будуть притаманні ознаки «бездуховного інтелектуалізму», меркантилізму та корисливого практицизму. Адже, незважаючи на те, що людина живе у матеріальному світі і тому, напевно, має насамперед потреби матеріальні, духовні ідеали завжди вважалися вищими, важливішими цінностями.


ПЛЕКАЙМО ДУХОВНІСТЬ З ДИТИНСТВА

Додати коментар

Захисний код
Оновити