На сайті:

На сайті 113 гостей та відсутні користувачі

Відбувся семінар-тренінг для соціальних педагогів ПТНЗ та ВНЗ І-ІІ р. а.

05.04.17

IMG 20170329_162239У зв’язку з високими темпами розвитку інформаційних технологій надзвичайно гостро постала проблема захисту дітей та молоді від негативної інформації, яка становить загрозу їхньому фізичному й інтелектуальному розвитку та морально-психологічному стану.

1,8 млрд людей у світі підключена до мережі Інтернет і ця цифра невпинно зростає. Щороку збільшується кількість дітей та підлітків серед користувачів Інтернетом. За даними досліджень поширеність Інтернету в Україні становить біля 20%, тобто кожен п’ятий українець.

Тому, однією з актуальних проблем сучасності є комп’ютерна залежність. В умовах поширеності й доступності комп’ютерів і Інтернету відбувся різкий стрибок числа осіб з неконтрольованим потягом до них. Найчастіше це підлітки й люди молодого віку. Відомий психолог Кімберлі Янг у 2001 році заявила, що така залежність притаманна 1-5% користувачам Інтернету, а вже в 2009 році – від 5% до 14% осіб, які користуються Інтернетом страждають від комп’ютерної залежності. За даними К. Янг, для формування комп’ютерної залежності не потрібно багато часу: 25% опитаних набули залежності через пів року; 58% - впродовж другого півріччя; 17% - після першого року перебування у Інтернеті.

Виходячи з актуальності окресленої проблеми та відповідно до плану роботи Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти 29 березня 2017 року на базі інституту відбувся семінар-тренінг соціальних педагогів професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ р. а. на тему: «Профілактика комп’ютерної залежності. Медіаграмотність».

Лілія Крикун, методист обласного центру практичної психології і соціальної роботи ознайомила з планом роботи семінару, окреслила актуальність проблеми та провела тренінг «Профілактика комп’ютереної залежності».

Під час семінару соціальні педагоги проаналізували нормативно правову базу щодо захисту дітей та молоді від негативних інформаційних впливів; розкрили сутність понять «комп’ютерна безпека», «комп’ютерна залежність», «медіаграмотність»; визначили причини формування комп’ютерної залежності; проаналізувати основні напрями та методи роботи соціального педагога з профілактики комп’ютерної залежності.

У ході тренінгу учасники відпрацювали елементи корекції окремих особистісних якостей і форм адиктивного поводження, що включають формування й розвиток навичок роботи над собою.

На круглому столі було проведено методичний діалог з означеної проблеми, який дозволив учасникам заходу зробити висновок про ефективність використання треніногової роботи у профілактиці комп’ютерної залежності.

Додати коментар

Захисний код
Оновити