На сайті:

На сайті один гість та відсутні користувачі

СВІТ ДИТЯЧОЇ ГРИ

16.12.16

1Гра – величезне світле вікно,

через яке в духовний світ дитини

вливається життєдайний потік уявлень,

понять про навколишній світ.

В. Сухомлинський

Дитинство не мислиме без гри. Ігрова діяльність на етапі дошкільного дитинства є провідним видом в процесі якого комплексно вирішуються завдання фізичного, трудового, морального, естетичного розвитку дитини, відбувається задоволення її особистих інтересів та соціальних потреб.

Саме тому проблемі ігрової діяльності дітей дошкільного віку й були присвячені традиційні щорічні обласні педагогічні читання, що відбулися 14 грудня 2016 року в актовій залі Івано-Франківського ОІППО. Метою заходу стала актуалізація проблеми організації ігрової діяльності дітей у дошкільних навчальних закладах та сім’ї.

Цьогорічні педагогічні читання зібрали широке коло педагогів-практиків (вихователів, вихователів-методистів, практичних психологів, інструкторів з фізичної культури), а також науковців, викладачів, відповідальних працівників методичних кабінетів відділів/управлінь освіти районів/міст/об’єднаних територіальних громад області.

З вітальним словом до учасників заходу звернулася проректор інституту післядипломної педагогічної освіти Ольга Барабаш. Вона наголосила на такій важливій умові розвитку дитини у грі як співробітництво.

Впродовж роботи було розглянуто ряд теоретичних та практичних підходів до ефективної організації ігрової діяльності дошкільників.

Сюжетно-рольовій грі, що є різновидом творчих ігор дітей, було присвячено значну частину доповідей. Учасники розглядали її як засіб: соціалізації дошкільника (Галина Мишаста, старший викладач кафедри педагогіки та психології ОІППО), засвоєння та відображення ними загальнолюдських цінностей (Наталія Бабій, старший викладач кафедри теорії та методики навчання ОІППО), а також забезпечення всебічного розвитку малюків (Олександра Негрич, вихователь Ворохтянського ДНЗ «Лісова казка»). Практичний досвід з організації та проведення сюжетно-рольової гри «Кафе «Вареничок» представила Наталія Когут, вихователь ДНЗ №12 «Струмочок» м. Івано-Франківська.

Про сучасну іграшку та її вплив на розвиток дитини йшлося у виступі методиста лабораторії дошкільної та початкової освіти ОІППО Людмили Мінди. Цікаві ідеї зі створення розвивального предметно-ігрового середовища у дошкільному закладі озвучили Ольга Басюк, вихователь Городенківського ДНЗ «Зірочка» та Галина Гураль, вихователь-методист Коломийського ДНЗ № 5 «Барвінок».

Цінне прикладне значення мали виступи педагогів-практиків щодо: використання у роботі з дітьми різних вікових груп народних, рухливих ігор та ігор за мотивами казок (Галина Зубрин, вихователь Білоберізького ДНЗ «Теремок» Верховинського району; Уляна Карас, інструктор з фізичної культури Галицького ДНЗ № 1 «Дзвіночок»; Наталія Маланюк, вихователь Угринівського НВК Тисменицького району); забезпечення психоемоційного комфорту засобами технології сендплей (Світлана Слободян, практичний психолог Богородчанського ДНЗ №2 «Сонечко»); педагогічного керівництва театралізованими іграми дошкільників в процесі гурткової роботи (Тетяна Буграк, вихователь Тлумацького ДНЗ «Дюймовочка»); використання інтерактивних методів в процесі ігрової діяльності, ігор та вправ для розвитку творчої уяви дошкільників (Лариса Вербовська, вихователь ДНЗ УМВС м. Івано-Франківська; Оксана Доцяк, вихователь ДНЗ №36 «Віночок» м. Івано-Франківська).

Завершилася робота підведенням підсумків та прийняттям рекомендацій.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити