На сайті:

На сайті 1154 гостей та відсутні користувачі

Якими ж мають бути моделі національно-патріотичного виховання ЗНЗ: досвід апробації та впровадження

02.12.16

129 листопада 2016 року в інституті відбувся семінар керівників районних (міських) методичних об’єднань класних керівників з теми «Моделі національно-патріотичного виховання: досвід апробації та впровадження» в рамках науково-методичного проекту «Національно-патріотичне виховання». Даний захід результат співпраці працівників інституту післядипломної педагогічної освіти та Івано-Франківського регіонального центру Інституту обдарованої дитини НАПН України.

Актуальність національно-патріотичного виховання громадян, особливо дітей та молоді, зумовлюється процесом консолідації та розвитку українського суспільства, сучасними викликами, що стоять перед Україною і вимагають дальшого вдосконалення системи національно-патріотичного виховання.

У науково-методичному модулі Людмила Келембет, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх технологій ІФОІППО зосередила увагу учасників на основних аспектах моделювання системи національно-патріотичного виховання. Які наукові підходи, педагогічні технології, форми та методи є ефективними в організації патріотичного виховання дітей та учнівської молоді розкрила Оксана Риндич, методист лабораторії національного виховання ІФОІППО. Також вона презентувала класним керівникам моделі виховної системи навчального закладу, класу патріотичного спрямування.

Цікавими формами роботи для учасників семінару стали кіно-тренінг «Що посієш, те й пожнеш…Виховання любов’ю», який провела Оксана Микитин, науковий співробітник Інституту обдарованої дитини НАПН України, завідувач Івано-Франківського регіонального центру Інституту обдарованої дитини НАПН України та практикум «Особливості формування ціннісної сфери школяра  у системі годин спілкування з учнівським колективом» від Віри Романишин, методиста Рожнятівського районного методичного центру, практичного психолога Цінівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів Рожнятівської районної ради. І кіно-тренінг, і практикум змусили класних керівників і заступників з виховної роботи під час виконання вправ пережити емоції, задуматися над проблемами, з якими вони зустрічаються не тільки в щоденній роботі, а й в особистому житті.

Також для керівників методичних об’єднань класних керівників Оксана Риндич озвучила інформаційне повідомлення про участь інституту в швейцарсько-українському проекті «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» (DOCCU). Метою проекту є підтримка сталого розвитку громадянського суспільства за допомогою поширення знань про освіту для демократичного громадянства та освіту з прав людини (ОДГ/ОПЛ) в Україні. На даний час йде тривала і кропітка навчальна робота тренерів з упровадження в систему освіти Івано-Франківської області ідей ОДГ/ОПЛ. Актуальним є даний проект і для класних керівників.

На завершення присутні обмінялися думками, висловили власні побажання та пропозиції й окреслили основні завдання діяльності на наступний рік.


 

Додати коментар

Захисний код
Оновити