На сайті:

На сайті 282 гостей та відсутні користувачі

Консультація щодо проекту Стратегії сталого розвитку для України до 2030 року

21.10.16

2На початку жовтня 2016 року на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася консультація щодо проекту Стратегії сталого розвитку для України до 2030 року, який розроблений у рамках проекту ПРООН/ГЕФ “Інтеграція положень Конвенцій РІО в національну політику України”.

У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Волинської, Тернопільської, Чернівецької, Хмельницької та Закарпатської областей, представники Програми розвитку ООН в Україні, громадських природоохоронних організацій, бізнес-структур, науковці.

Довідково. 1 січня 2016 року офіційно вступили в силу 17 Цілей сталого розвитку (ЦCР), які є частиною Порядку денного в галузі розвитку на період до 2030 року, прийнятого світовими лідерами на історичному Саміті ООН у вересні 2015 року.

З урахуванням експертних обговорень щодо визначених для України ЦСР, Програма розвитку ООН в Україні ініціювала розробку проекту Стратегії сталого розвитку для України до 2030 року. Вона розглядається як рамковий документ, який визначатиме стратегічні напрями довгострокового розвитку для України та сприятиме інтеграції ЦСР у національні плани, стратегії та програми.

Катерина Корвін-Піотровська, асистент проекту “Інтеграція положень Конвенцій РІО в національну політику України”, у своїй доповіді акцентувала увагу на концепції сталого розвитку та ключових подіях в історії її становлення. Вона охарактеризувала Цілі сталого розвитку та процес їхньої адаптації і локалізації в Україні.

Леонід Руденко, доктор географічних наук, академік НАН України, керівник групи експертів з розроблення Стратегії сталого розвитку України, директор Інституту географії НАН України, зазначив, що метою Стратегії є забезпечення поступового підвищення якості життя нинішнього і майбутніх поколінь жителів України та зупинка деградації природних екосистем шляхом впровадження нової моделі господарювання, що базується на засадах сталого (збалансованого) розвитку. Він зауважив, що принциповим є дотримання рівноцінності економічного, соціального та екологічного розвитку.  

Геннадій Марушевський, кандидат філософських наук, експерт з інституалізації положень Стратегії сталого розвитку України, докторант кафедри філософії і методології державного управління Національної академії при Президентові України, присвятив свою доповідь глобальним цілям сталого розвитку та їхньому впровадженню у Стратегію сталого розвитку України на період до 2030 року.

Тетяна Тимочко, координатор консультативного процесу з розроблення Стратегії сталого розвитку України, голова Всеукраїнської екологічної ліги, голова Національної екологічної ради, відмітила, що створення та прийняття Стратегії є надзвичайно важливим як на регіональному рівні, так і в масштабах всієї України.

Зобов’язання нашої країни перед світовою спільнотою щодо впровадження засад збалансованого розвитку мають бути практично відображені у державній політиці. Гармонійний розвиток нашої держави неможливий без урахування екологічної, економічної та соціальної складових.

Учасники консультації активно працювали у робочих групах за напрямами: економічне зростання; соціальна справедливість; збереження довкілля; публічне управління збалансованим розвитком.

У ході обговорення були напрацьовані пропозиції до тексту Стратегії, які будуть враховані у подальшій роботі над цим документом.



Консультація щодо проекту Стратегії сталого розвитку

для України до 2030 року

Додати коментар

Захисний код
Оновити