На сайті:

На сайті 105 гостей та відсутні користувачі

ОСВІТЯНСЬКІ ДІАЛОГИ ПРОДОВЖУЮТЬ РОБОТУ

22.08.16

Тиждень управлінця

IMG 20160818  1118 серпня 2016 року на базі ОІППО в рамках серпневих управлінських студій відбувся семінар-тренінг для керівників cпеціалізованих ЗНЗ з проблеми “Демократизація управління навчальним закладом: стратегії розвитку”.

З особливостями роботи в новому навчальному році та підготовки до серпневої педагогічної ради ознайомили Ольга Нижник, Світлана Клімковська, керівники семінару-тренінгу.

Ірина Гаврилюк, проректор ОІППО, виступила з інформаційно-аналітичним повідомленням щодо нормативно-правового забезпечення організації навчально-виховного процесу в загальноосвітніх навчальних закладах у 2016–2017 н. р.

Ольга Нижник та Світлана Клімковська ознайомили присутніх з швейцарсько-українським проектом DOCCU, формуючи стратегічне мислення та тактичні кроки щодо упровадження ОДГ/ОПЛ в управлінську діяльність адміністрації школи. Присутні керівники спеціалізованих шкіл спільно напрацювали алгоритм упровадження демократичних перетворень у ЗНЗ та відзначили ефективність використання тренінгових форм роботи.

Початкова освіта

Освітянські діалоги працівників місцевих органів управління освітою, методичних кабінетів, (ІМЦ), керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів початкових класів були присвячені проблемі “Розвиток початкової освіти в контексті реформування загальної середньої освіти”.

Оскільки з нового навчального року в початкову школу впроваджується розвантажена та оновлена програма для 1–4 класів, саме цьому була присвячена робота учасників. Цікавими були виступи Ольги Барабаш, яка окреслила шляхи підготовки педагога до роботи по-новому, Надії Попович, яка охарактеризувала стан початкової освіти області, Оксани Мариновської та Ондора Яроша, які організували методичний полілог з питань реалізації компетентнісного підходу в навчальному процесі початкової школи.

Практичний блок роботи передбачав обговорення змін до навчальних програм і проблем організації роботи з підготовки педагогічних працівників до роботи над ними (Світлана Юсипчук). Також працювали в групах, узагальнювали напрацьоване, укладали практичні матеріали.

Крім того, проведена презентація досвіду методистів ІМК (ІМЦ) “Педагогічна пектораль” (Надія Попович).

Географія, природознавство та економіка

18 серпня проведено освітянські діалоги працівників місцевих органів управління освітою, методистів Р(М)МК, ІМЦ, керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів географії, природознавства та економіки, й розглянуто проблему “Особливості забезпечення професійної компетентності вчителя в умовах переходу на новий зміст освіти”.

Учасники ознайомилися з новими підходами викладання географії, природознавства й економіки у школі, оновленням змісту шкільних курсів, науково-методичним забезпеченням викладання предметів; обмінялися досвідом використання педагогічних ідей, упровадження інновацій у системі науково-методичної роботи з метою розвитку професійної успішності вчителя.

Методист ОІППО Світлана Подолюк ознайомила учасників секціїз основними напрямами організації навчально-виховного процесу з географії у 2016–2017 н. р. відповідно до вимог Державних стандартів, із змінами, внесеними до навчальних програм, з особливостями вивчення предмета у 6–10 класах, акцентуючи увагу на інтегрований курс “Україна у світі: природа, населення” у 8 класі, де учні навчатимуться за новими програмами.

Учасники заходу опрацювали нормативні документи, інструктивно-методичні рекомендації щодо вивчення дисциплін у ЗНЗ у 2016–2017 н. р., окреслили основні напрями діяльності методичних служб щодо вдосконалення науково-методичного супроводу в умовах реалізації Державного стандарту базової і повної загальної середньої світи (освітня галузь “Природознавство”), визначили стратегічні завдання для оновлення змісту і методів навчання предметів.

Учасники секції прийняли рекомендації щодо забезпечення науково-методичного супроводу викладання дисциплін у 2016–2017 навчальному році.

Трудове навчання

18 серпня 2016 року проведено освітянські діалоги працівників місцевих органів управління освітою, методистів Р(М)МК, ІМЦ, відповідальних за стан викладання трудового навчання (технологій).

Учасники освітянських діалогів опрацювали нормативні документи, інструктивно-методичні рекомендації щодо вивчення трудового навчання (технології) та креслення в школах у 2016–2017 н. р., ознайомилися з досвідом європейських країн щодо введення в навчальні плани загальноосвітніх шкіл освітньої галузі “Технології” та навчальних предметів “Технологія”, “Трудове навчання, ремесла” та активної підтримки промисловістю й бізнесом цих країн, з метою розвитку творчих здібностей учнів і включення їх у творчу працю; окреслили основні напрями діяльності методичної служби щодо вдосконалення науково-методичного супроводу в умовах реалізації Державного стандарту базової і повної загальної середньої світи (освітня галузь “Технології”)

Методист ОІППО Володимир Гащак ознайомив учасників заходу із особливостями вивчення трудового навчання у 8 класах у 2016–2017 навчальному році. Директор Івано-Франківського обласного державного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Віталій Кодря акцентував увагу присутніх на розвиток творчих технічних здібностей школярів у позакласній роботі.

Учасниками секцій прийнято рекомендації щодо ефективного здійснення навчально-виховного процесу освітньої галузі “Технології”.

Виховна робота

18 серпня 2016 року відбувся освітянський діалог працівників місцевих органів управління освітою, методистів Р(М)МК, ІМЦ, відповідальних за стан виховної роботи, керівників районних (міських) методичних об’єднань класних керівників, педагогів-організаторів з проблеми “Національно-патріотичне виховання дітей та учнівської молоді: проблеми, реалії, перспективи”.

Керівники заходу ознайомили присутніх з новими нормативно-правовими документами щодо національно-патріотичного виховання – Стратегією національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016–2020 роки, методичними рекомендаціями з питань організації виховної роботи у навчальних закладах у 2016–2017 н. р., визначили перспективи реалізації системи національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді.

З особливостями організації виховної роботи в навчальному закладі у новому навчальному році ознайомила учасників діалогу Тетяна Семенюк, головний спеціаліст відділу позашкільної освіти та роботи з інтернатними закладами управління дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації. Зокрема звернула увагу на необхідність спрямувати діяльність навчальних закладів на організацію правовиховної та превентивної роботи. Також вона розповіла про результативність діяльності Івано-Франківської обласної ради старшокласників.

Теорію і практику моделювання системи національно-патріотичного виховання розкрила Людмила Келембет, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій ОІППО. Оксана Фляк, завідувач лабораторії національного виховання окреслила головні завдання, напрями та особливості національно-патріотичного виховання в навчальному закладі у 2016–2017 н. р., а як саме формувати професійної компетентності класного керівника, педагога-організатора з національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді розповіла Оксана Риндич, методист лабораторії національного виховання ОІППО.

У рамках освітнього діалогу свої надбання з національно-патріотичного виховання дітей та молоді в навчальних закладах презентували методисти районних методичних кабінетів, класні керівники, педагоги-організатори, заступники директорів з виховної роботи.

Учасниками засідання напрацьовані рекомендації щодо забезпечення науково-методичного супроводу національно-патріотичного виховання у 2016–2017 навчальному році.

Учителі-логопеди

18 серпня 2016 року на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулись освітянські діалоги завідувачів логопедичних пунктів, учителів-логопедів відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій та виконкомів міських рад, об’єднаних територіальних громад, закладів освіти області.

Тематикою зустрічі спеціалістів було координування корекційно-логопедичного супроводу дітей дошкільного та шкільного віку у 2016–2017 н.р. Учасники засідання визначили головні напрями діяльності завідувача логопедичного пункту та вчителя-логопеда у 2016–2017 н. р. та підвищили компетентність з використання інноваційних корекційних методик у логопедичній роботі з дітьми.

Наталія Шеремета та Галина Шпільчак, методисти лабораторії управління та організації освіти ОІППО ознайомили присутніх з особливостями організації логопедичного супроводу дітей з вадами мовлення дошкільного та шкільного віку у 2016–2017 н. р.

Наталія Глинянюк, старший викладач кафедри педагогіки і психології ОІППО детально розкрила особливості використання основ гуманістичної психології учителем-логопедом у роботі з дітьми з особливостями психофізичного розвитку.

Наталія Богославець, учитель-логопед навчально-реабілітаційного центру Івано-Франківської міської ради презентувала власний досвід використання елементів Су-Джок терапії у корекційно-логопедичній роботі з дітьми з психофізичними вадами дошкільного віку.

Ірина Салига, учитель-логопед управління освіти і науки виконкому Івано-Франківської міської ради, надала педагогам корисні поради та напрацювання щодо застосування психологічного прийому мнемотехніки у логопедичній практиці.

Учасники секційного засідання відзначили практичне значення отриманої інформації для проведення корекційно-логопедичної роботи.

Група продовженого дня

Cекція працівників місцевих органів управління освітою, методичних кабінетів, (ІМЦ), відповідальних за роботу груп продовженого дня працювала над проблемою “Організація навчально-виховного процесу в умовах групи продовженого дня у 2016–2017 навчальному році”.

Мета освітянських діалогів – підбити підсумки роботи й окреслити параметри руху вперед щодо реалізації актуальних питань діяльності груп продовженого дня в умовах становлення Нової української школи.

З особливостями розвитку професійної компетентності вихователів груп продовженого дня в умовах реформування освіти присутніх ознайомила Галина Дмитрів, методист лабораторії управління та організації освіти ОІППО.

Про впровадження швейцарсько-українського проекту DOCCU “Розвиток громадянських компетентностей в Україні” у практику роботи освітян області повідомила Ольга Нижник, завідувач лабораторії управління та організації освіти ОІППО, майстер-тренер проекту.

Під час круглого столу учасники обмінялися досвідом щодо організації окремих напрямів діяльності навчально-виховного процесу у групах продовженого дня загальноосвітніх навчальних закладів.

Змістовними були виступи основних доповідачів – Оксани Шевчук, методиста методичного центру відділу освіти Галицької райдержадміністрації; Світлани Ягнич, методиста інформаційно-методичного центру відділу освіти Надвірнянської райдержадміністрації; Наталії Кулай, методиста методичного центру управління освіти Калуської міської ради.

Бібліотека

18 серпня 2016 року відбулися освітянські діалоги працівників місцевих органів управління освітою, методистів Р(М)МК, ІМЦ, відповідальних за роботу шкільних бібліотек, керівників районних (міських) методичних об’єднань шкільних бібліотекарів з проблеми “Особливості роботи методичних служб та бібліотек навчальних закладів в умовах нових стандартів освіти”.

У роботі секції взяли участь 24 педагогічні працівники області.

На засіданні розглядалися: досвід роботи з проблем впровадження інформаційних та комп’ютерних технологій в роботу шкільних бібліотек;надавалася методична допомога щодо інформаційно-бібліографічної діяльності; особливості замовлення та перерозподілу фонду підручників у 2016–2017 н. р.; знайомство з новими інструктивними документами щодо вимог обліку та інвентаризації фондів бібліотек навчальних закладів згідно нових документів Міністерства фінансів України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури України.

Про роботу з репозитарієм та особливості замовлення підручників у 2016–2017 н. р. повідомила Галина Адамович, старший викладач кафедри теорії і методики навчання.

Щодо підсумків роботи методичної служби та бібліотек навчальних закладів Івано-Франківської області минулого року та основні напрями діяльності на 2016–2017 н. р. доповіла Галина Столярчук, методист ОІППО. Також було відзначено роль методиста з питань роботи шкільних бібліотек у інформаційному забезпеченні методичних служб відділів(управлінь) освіти та національному вихованні учнівської молоді засобами книги.

Учасники методичного консиліуму на тему “Про шляхи оптимізації формування, використання, інвентаризації та перерозподілу бібліотечного фонду” відзначили, що на даному етапі шкільна бібліотека має відігравати головну інформаційну функцію у роботі навчального закладу, проводити моніторингову діяльність щодо розвитку дитячого читання, здійснювати національне виховання учня-читача засобами книги, приділити серйозну увагу веденню фінансової документації та обліку документів у бібліотеці.

Підсумком засідання стали напрацьовані рекомендації щодо забезпечення науково-методичного супроводу діяльності бібліотекарів загальноосвітніх навчальних закладів та методистів Р(М)МК, ІМЦ, відповідальних за роботу шкільних бібліотек.

IMG 20160818 141137

IMG 20160818 133956

IMG 20160818 101626

IMG 20160818 101031

dsfsdgynhjhg5

asfsdtv578

20160818 124212

20160818 122110

eftewrtw24dg

dfgtutryjyyiyi78586

Додати коментар

Захисний код
Оновити