На сайті:

На сайті 133 гостей та відсутні користувачі

ОСВІТЯНСЬКІ ДІАЛОГИ ПРОДОВЖУЮТЬ РОБОТУ

18.08.16

IMG 2016081 111

Тиждень управлінця

17 серпня 2016 року в рамках серпневих управлінських студій відбувся семінар-тренінг для керівників ЗНЗ опорних з управлінської діяльності та керівників вечірніх (змінних) шкіл з проблем «Школа на шляху змін: демократизація управління у ЗНЗ», «Демократизація управління навчальним закладом: стратегії змін».

З особливостями роботи в новому навчальному році та підготовки до серпневої педагогічної ради ознайомили Ольга Нижник, Світлана Клімковська, керівники семінару-тренінгу.

Ірина Гаврилюк, проректор ОІППО, виступила з інформаційно-аналітичним повідомленням щодо нормативно-правового забезпечення організації навчально-виховного процесу в загальноосвітніх навчальних закладах у 2016-2017 навчального року.

Ольга Нижник та Світлана Клімковська ознайомили присутніх з швейцарсько-українським проектом DOCCU, формуючи стратегічне мислення та тактичні кроки щодо упровадження ОДГ/ОПЛ в управлінську діяльність адміністрації школи. Присутні керівники опорних шкіл з управлінської діяльності та керівники вечірніх (змінних) шкіл спільно напрацювали алгоритм упровадження демократичних перетворень у ЗНЗ та відзначили ефективність використання тренінгових форм роботи.

Біологія та хімія

17 серпня 2016 року на базі Івано-Франківського природничо-математичного ліцею проведено освітянські діалоги працівників місцевих органів управління освітою, методистів Р(М)МК, ІМЦ, керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів біології та хімії.

Керівники освітянських діалогів ознайомили присутніх з новими підходами у викладанні біології та хімії.

Учасники заходу опрацювали нормативні документи, інструктивно-методичні рекомендації щодо вивчення біології та хімії в школах у 2016–2017 н. р., окреслили основні напрями діяльності методичних служб щодо вдосконалення науково-методичного супроводу в умовах реалізації Державного стандарту базової і повної загальної середньої світи (освітня галузь “Природознавство”); визначили актуальні напрями, сформулювали стратегічні завдання для оновлення змісту і методів навчання предметів природничого циклу.

Методисти ОІППО Іван Мердух, Надія Сенюк ознайомили учасників секцій із змінами, внесеними до навчальних програм, особливостями вивчення предметів у 8 класах у 2016–2017 навчальному році.

Учасниками секцій прийняті рекомендації щодо забезпечення науково-методичного супроводу розвитку системи природничої освіти у 2016–2017 навчальному році.

Математика та фізика

17 серпня 2016 року відбулися освітянські діалоги працівників місцевих органів управління освітою, методичних кабінетів (ІМЦ), керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів математики та фізики, які працювали над проблемою “Забезпечення якісної математичної та фізичної освіти школяра в контексті вимог сучасної освіти”.

На засіданні обговорили:основні шляхи організаційного та науково-методичного супроводу реалізації змістових ліній з фізики та математики нового Державного стандарту базової загальної середньої освіти в 2016–2017 н. р.; нові нормативно-правові документи Міністерства освіти і науки України щодо особливостей організації навчально-виховного процесу та викладання фізики і математики в загальноосвітніх навчальних закладах у 2016–2017 навчальному році; зміни до навчальних програм з математики та фізики й шляхи підготовки вчителя до реалізації оновленого змісту даних предметів у 2016–2017 навчальному році; зміст нових підручників з фізики та математики для основної школи та їх можливості в реалізації інтегрованих способів методичного впливу; стратегії та тактики методичної роботи на новий навчальний рік; результати ЗНО з математики та фізики у 2016 році.

Також учасники прослухали змістовні і цікаві виступи Петра Якубовського, завідувача центру моніторингу якості освіти ОІППО, Лілії Голуб-Бортняк, методиста лабораторії природничо-математичних дисциплін ОІППО, Галини Войтків, доцента кафедри теорії та методики навчання ОІППО, кандидата педагогічних наук, Олени Лозинської, учителя Верхньомайданської ЗОШ І–ІІ ст. Надвірнянської районної ради, Оксани Савчук та Наталії Куриндаш, учителів Івано-Франківського фізико-технічного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради

Під час проведення практичного модуля у формі круглого столу “Перспективи розвитку природничо-математичної освіти у контексті сучасних змін” учасники детально проаналізували стан матеріально-технічного забезпечення викладання фізики у навчальних закладах свого району (міста), кадровий потенціал, шляхи підвищення якості викладання предметів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання.

Фізична культура та предмет “Захист Вітчизни

17 серпня 2016 року проведено освітянські діалоги працівників відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), методичних кабінетів (ІМЦ), відповідальних за стан викладання фізичної культури та захисту Вітчизни з теми “Особливості організації та проведення фізкультурно-оздоровчої, спортивно-масової та військово-патріотичної роботи у 2016–2017 н. р.”.

Учасниками діалогів стали 48 педагогічних працівників.

Питання щодо організації навчально-виховного процесу з фізичної культури відповідно до вимог Державних стандартів, методичних рекомендації Міністерства освіти і науки щодо вивчення базових дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах у 2016–2017 навчальному році та внесених змін до навчальних програм розкрив Андрій Шпільчак, методист лабораторії дисциплін естетичного циклу та фізичного виховання ОІППО.

Проведення спортивних заходів в ЗНЗ, гурткової та секційної роботи з фізичної культури є тим фактором, який суттєво впливає на виховання в учнів традицій здорового способу життя, взаємоповаги та взаємопідтримки, високих моральних цінностей. Основні завдання цієї роботи та перспективи їх виконання у 2016–2017 н. р. розкрив Михайло Стефанків, начальник обласного відділення комітету фізичного виховання і спорту МОН України.

Особливо актуальним на сьогоднішній день є військово-патріотичне виховання учнівської молоді, яке вирішується через шкільний предмет “Захист Вітчизни”. Про особливості організації даної роботи та проведення військово-спортивної гри “Джура” доповів Ярослав Довган, керівник методичного об’єднання викладачів ПТНЗ Івано-Франківської області.

Основну діяльність щодо співпраці обласного відділення НОК України з місцевими органами управління освітою розкрив Мирослав Карабін, голова обласного Івано-Франківського обласного відділення Національного Олімпійського Комітету України, директор Івано-Франківської ОДЮСШ, зокрема він зупинився на проблемах проведення обласних змагань “Олімпійське лелеченя”, а також особливості організації й проведення “Олімпійського уроку” в загальноосвітніх навчальних закладах. Також зупинилися на аналізі організації та проведення змагань зі шкільного футболу “Шкіряний м’яч”.

Учасники діалогів обговорили багато проблемних питань фізкультурно-оздоровчої, спортивно-масової та військово-патріотичної роботи в школі, а також та шляхи їх вирішення.

Предмети художньо-естетичного циклу

Проблемним питанням освітянських діалогів працівників відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), методистів Р(М)МК, ІМЦ, керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів предметів художньо-естетичного циклу було “Науково-методичний супровід та навчально-методичне забезпечення професійної діяльності вчителів предметів художньо-естетичного циклу з реалізації Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти в умовах освітніх змін. Упровадження нового навчального предмета “Мистецтво” у 8 класі”. Мета заходу –дати цілісне уявлення про оновлення змісту і методів навчання предметів художньо-естетичного циклу у 2016–2017 навчальному році.

Учасники ознайомились із новими орієнтирами мистецької освіти, Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти. Педагоги розглянули особливості впровадження нових навчальних програм з образотворчого та музичного мистецтва, інтегрованого курсу “Мистецтво” у 8 класі загальноосвітніх навчальних закладів; науково-методичне забезпечення викладання мистецьких дисциплін у 2016–2017 н. р.; опрацювали нормативні документи, методичні рекомендації; окреслили основні напрями діяльності методичних служб щодо забезпечення науково-методичного супроводу розвитку мистецької освіти у 2016–2017 навчальному році.

Завершився семінар дискусією за “круглим столом”.

Позашкільна освіта

40 працівників відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій, (виконавчих комітетів міських рад), методичних кабінетів, ІМЦ, керівників районних (міських) методичних об’єднань, відповідальних за стан позашкільної освіти, керівників позашкільних закладів взяли участь в освітянських діалогах з теми «Головні стратегії та шляхи розвитку позашкільної освіти в умовах інноваційних змін».

У роботі секційного засідання Ірина Опалко, начальник відділу позашкільної освіти та роботи з інтернатними закладами департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації окреслила тенденції та перспективи розвитку виховної діяльності позашкільних навчальних закладів області на 2016–2017 навчальний рік; Андрій Череп, методист лабораторії національного виховання ОІППО зупинився на особливостях організації навчально-виховного процесу позашкільних навчальних закладів задля формування і розвитку творчого потенціалу особистості; Людмила Келембет, старший викладач кафедри менеджменту та освітніх інновацій ОІППО розкрила систему національно-патріотичного виховання дітей та молоді; Ондор Ярош, кандидат філософських наук, доцент кафедри ОІППО висвітлив проблеми виховання в історичному ракурсі.

Окрім цього представники обласних центрів обговорили напрями роботи позашкільної освіти.

Підсумками роботи освітянських діалогів стали напрацювання рекомендацій.

IMG 20160817 103019

IMG 20160817 103438

IMG 20160817 102836

IMG 20160817 102909

IMG 20160817 102525 4CS

IMG 20160817 104354

IMG 20160817 104230

Додати коментар

Захисний код
Оновити