На сайті:

На сайті 158 гостей та відсутні користувачі

ОСВІТЯНСЬКІ ДІАЛОГИ РОЗПОЧАЛИСЯ

17.08.16

1sdhorh 111

Керівники навчальних закладів, працівники відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), завідувачі, методисти Р(М)МК, інформаційно-методичних центрів, керівники районних (міських) методичних об’єднань учителів, представники психологічної служби області обговорили пріоритетні напрями та шляхи розвитку освіти області у 2016/2017 навчальному році в ході освітянських діалогів.

 Тиждень управлінця

16 серпня 2016 року на базі ЗОШ І–ІІІ ст. № 28 м. Івано-Франківська у рамках серпневих управлінських студій відбувся семінар-тренінг для новопризначених керівників ЗНЗ області з проблеми “Розвиток громадянських компетентностей керівника загальноосвітнього навчального закладу”.

З інформаційно-аналітичним повідомленням щодо нормативно-правового забезпечення організації навчально-виховного процесу в загальноосвітніх навчальних закладах у 2016–2017 н.р. виступила Ірина Гаврилюк, проректор ОІППО.

Ольга Нижник та Світлана Клімковська, керівники семінару-тренінгу, ознайомили присутніх зі швейцарсько-українським проектом DOCCU, формуючи стратегічне мислення та тактичні кроки щодо упровадження ОДГ/ОПЛ в управлінську діяльність адміністрації школи. Присутні новопризначені керівники шкіл спільно напрацювали алгоритм упровадження демократичних перетворень у ЗНЗ та відзначили ефективність використання тренінгових форм роботи.

 

Психологічна служба

У ході пленарного засідання працівників місцевих органів управління освітою, методичних кабінетів (ІМЦ), керівників районних (міських) методичних об’єднань практичних психологів і соціальних педагогів, практичних психологів і соціальних педагогів ПТНЗ, ВНЗ І–ІІ рівнів акредитації та шкіл-інтернатів обласного підпорядкування розглядались основні напрями діяльності психологічної служби Івано-Франківської області на 2016–2017 навчальний рік, психологічний супровід управлінської діяльності в закладах освіти, розвиток громадянських компетентностей в Україні.

Іван Будзак, заступник директора департаменту – начальник управління дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації окреслив перспективи та основні завдання діяльності психологічної служби системи освіти області в сучасних умовах. Він закцентував на важливості співпраці психологічної служби та адміністрації навчальних закладів; наголосив на необхідності психологічної служби у час, коли життя диктує виклики. Так, ідеться про роботу з бійцями АТО та членами їхніх сімей, психологічний супровід переселенців, профілактику насилля та запобігання суїцидальним випадкам.

Зацікавила актуальністю проблеми Ірина Сідляр, практичний психолог Гаврилівської ЗОШ І–ІІІ ст. Надвірнянської районної ради, яка перезентувала впровадження проекту “Не смійся з мене”, покликаного попереджати насильство та агресію серед дітей.

Робота продовжувалась у чотирьох секціях.

 

Інклюзивне навчання

16 серпня 2016 року проведено освітянські діалоги працівників місцевих органів управління освітою, Р(М)МК, ІМЦ, відповідальних за координування діяльності запровадження інклюзивного навчання з теми “Стан та перспективи розвитку інклюзивної освіти в області у 2016-2017 н.р.”.

У роботі секційного засідання взяли участь і виступили:

Наталія Глинянюк, старший викладач кафедри педагогіки і психології ОІППО, провела практичну роботу в рамках секційного засідання. Учасники напрацювали ключові позиції для плану роботи методиста, що сприятимуть ефективнішому впровадженню інклюзивного навчання у районах (містах) області. Також мали змогу обговорити основні чинники, які сьогодні найбільше впливають на кількісні та якісні показники, щодо інклюзивного навчання.

Оксана Волошин, методист лабораторії управління та організації освіти ОІППО, розкрила організаційно-методичні засади забезпечення навчально-виховного процесу для учнів з особливими освітніми потребами у загальноосвітніх навчальних закладах 2016–2017 н.р.

Олександра Іванишак, учитель початкових класів Делятинської ЗОШ І–ІІІ ст. № 3 Надвірнянської районної ради, ознайомила присутніх з особливостями використання медико-терапевтичної, музико-педагогічної технології «Піснезнайко» у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами.

Оксана Кулик, практичний психолог Калуської ЗОШ І–ІІІ ст. № 5 Калуської міської ради, звернула увагу на інтеграцію дітей з особливими освітніми потребами засобами арт-терапії.

Учасники та керівники засідання окреслити коло питань щодо вирішення актуальних проблем, пов’язаних з розвитком інклюзивної освіти в області та виробили методичні рекомендації щодо методики педагогічної та корекційної діяльності в умовах інклюзивного навчання.

 

Дошкільна освіта

16 серпня 2016 року пройшли обласні освітянські діалоги працівників місцевих органів управління освітою, методистів Р(М)МК, ІМЦ, відповідальних за дошкільну освіту.

У процесі роботи було окреслено пріоритетні напрями освітньої діяльності ДНЗ області у 2016–2017 навчальному році та шляхи забезпечення якості науково-методичного супроводу їх реалізації. Зокрема, актуалізувалися питання інноваційної діяльності педагогів ДНЗ, освіти для демократичного громадянства як основи ефективного управління закладом освіти, соціального та духовного розвитку дошкільників.

За круглим столом відбувся обмін досвідом організації дослідно-експериментальної роботи на базі ДНЗ, а також обговорено проблему забезпечення наступності між дошкільною та початковою ланками освіти.

 

Іноземні мов

16 серпня 2016 року відбулися освітянські діалоги працівників відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), методистів Р(М)МК, ІМЦ, керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів іноземних мов.

До участі в роботі секції було запрошено Василя Ткачівського, кандидата філологічних наук, доцента, завідувача кафедри іноземної філології державного вищого навчального закладу “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника”.

Навчально-методичні комплекси з іноземних мов представила Ольга Ярська, регіональний представник Британського видавництва Pearson у Західному регіоні. На питаннінауково-методичного супроводу і навчально-методичного забезпечення професійної діяльності педагогів за оновленими програмами з іноземних мов закцентувала Олександра Кондрат, методист лабораторії суспільно-гуманітарних дисциплін ОІППО. Антон Данильєв, методист цієї ж лабораторії та Ніна Гаранович, методист ІМЦ відділу освіти Коломийської міської ради проаналізували хід виконання Плану заходів, спрямованого на активізацію вивчення англійської мови до 2020 року.

У ході роботи секції висвітлено основні завдання щодо викладання іноземних мов у 2016/2017 навчальному році: визначено особливості навчання іноземних мов за оновленими навчальними програми для 1–4 класів; окреслено основні напрями діяльності методичних служб щодо забезпечення науково-методичного супроводу вивчення іноземних мов у контексті шкільної іншомовної освіти; проаналізовано роботу літніх мовних таборів; здійснено обмін досвідом щодо виконання заходів, спрямованих на активізацію вивчення англійської мови до 2020 тощо.

В обговоренні даних питань взяли участь Наталія Жуліхіна, методист ІМЦ відділу освіти Снятинської райдержадміністрації, Оксана Федорчук, методист ІМЦ відділу освіти Верховинської райдержадміністрації, Ярослава Дідошак, вчитель англійської мови Калуської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів № 2 з поглибленим вивченням англійської мови Калуської міської ради, Джулія Мартін, волонтер Корпусу Миру в Україні.


Інформатика

У ході освітянських діалогів працівників відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), Р(М)МК, ІМЦ, керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів інформатики розглядалося питання науково-методичного супроводу та навчально-методичного забезпечення професійної діяльності вчителів інформатики з реалізації вимог Державного стандарту в умовах освітніх змін.

Зацікавили присутніх презентації досвідів роботи з тем “Реалізація змістових лінії навчальної програми з інформатики у 5 класі відповідно до нової програми (для учнів, що вивчали інформатику у 2–4 класах)”, “Реалізація змістових ліній навчальної програми з інформатики у 8 класі”, “Он-лайновий підручник “Інформатика 8” (інформаційний вебінар)”.

За круглим столом учасники обмінялися досвідом та розглянули актуальні питання оновлення змісту шкільної інформатичної освіти в новому навчальному році.


Основи здоров’я та екології

Відбулися освітянські діалоги працівників місцевих органів управління освітою, методистів Р(М)МК, ІМЦ, керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів основ здоров’я та екології з теми “Науково-методичний супровід і навчально-методичне забезпечення професійної діяльності педагогів для формування якісної здоров’язберігаючої та екологічної освіти”.

У процесі роботи було окреслено пріоритетні напрями науково-методичного супроводу з предметів “Екологія” та “Основи здоров’я” у новому навчальному році, актуалізувалися питання науково-методичного супроводу та навчально-методичного забезпечення професійної діяльності педагогів за новим змістом і програмами з екології та основ здоров’я на новий навчальний рік, формування здоров’язбережувальної компетентності учня в навчально-виховній роботі школи.

За круглим столом учасники обговорили актуальність тематик проектів учасників ІІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології та підняли питання формування екологічної культури дітей та молоді в умовах погіршення стану навколишнього природного середовища.

 

Основи християнської етики

У ході освітянських діалогів працівників місцевих органів управління освітою, методичних кабінетів (ІМЦ), ІМЦ, керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів предмета “Основи християнської етики” було розглянуто сучасні підходи до викладання даного предмета.

Учасники зібрання охарактеризували сучасні проблеми та напрями викладання предмета “Основи християнської етики”; окреслили основні стратегії науково-методичного супроводу предмета основи християнської етики у 2016–2017 н. р.; визначили перспективи реалізації системи методичного супроводу курсу “Основи християнської етики” у формуванні й розвитку християнських морально-етичних цінностей особистості.

Під час науково-методичного інформування о. Віталій Сенько, священик церкви Різдва Пресвятої Богородиці, учитель основ християнської етики Івано-Франківської приватної ЗОШ І–ІІІ ст. “Католицька школа святого Василія Великого”, розкрив питання “Основ християнської етики” як важливого чинника духовного розвитку особистості в сучасному суспільстві, а Наталія Пігач, головний спеціаліст відділу дошкільної та загальної середньої освіти управління дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації зупинилася на питанні реалізації основних викликів щодо викладання предмета “Основи християнської етики” у 2016/2017 навчальному році.

Далі обговорення актуальних питань продовжувалося у формі круглого столу.

Підсумками роботи освітянських діалогів стали напрацювання рекомендацій.

 1sdhorh

3fgjiofgfh

IMG 20160816 102834

SAM 0430

2016816102640

2016816102620

14021707 507437599455924 3478456406017346703 nє13934899 507437922789225 8891765870307978166 n

Додати коментар

Захисний код
Оновити