На сайті:

На сайті 258 гостей та відсутні користувачі

Семінар «Ефективність профілактичної роботи працівників психологічної служби у закладах освіти»

11.05.12

8 травня на базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся обласний семінар керівників психологічних служб відділів (управлінь) освіти райдержадміністрацій (міськвиконкомів), практичних психологів та соціальних педагогів на тему «Ефективність профілактичної роботи працівників психологічної служби у закладах освіти».

Психологічна профілактика – надзвичайно важливий напрямок діяльності практичного психолога у якому б закладі він не працював. Варто зазначити, це найменш розроблений, а тому і найменш висвітлений у психолого-педагогічній літературі вид діяльності практичного психолога, хоча про важливість здійснення психологом даної роботи наголошують як вчені, так і практики. Саме тому завданням семінару було окреслити основні напрямки психопрофілактики, виокремити та продемонструвати методи профілактичної роботи психолога, а також проаналізувати ефективність впровадження тренінг-курсів в закладах освіти області.

Семінар відкрила директор центру практичної психології і соціальної роботи Л. Підлипна. Вона ознайомила з досвідом впровадження профілактичних програм в системі освіти області. Зокрема, звернула увагу учасників семінару на те, що ОЦППСР здійснює науково-методичний супровід впровадження тренінг-курс «Сходинки до твого здоров’я» в Городенківському, Надвірнянському, Рогатинському та Снятинському районах. Метою даного тренінг-курсу є збереження психічного, фізичного, морального і психологічного здоров’я дітей.

А. Олійник, викладач кафедри педагогіки та психології ОІППО, кандидат психологічних наук, розкрила учасникам семінару завдання, проблеми та перспективи психопрофілактичного напрямку роботи в системі сучасної освіти. Із способами підвищення ефективності методів просвітницької роботи серед школярів ознайомила І Гук, викладач кафедри педагогіки та психології ОІППО.

Про психологічну профілактику як напрям діяльності психолога закладу освіти розказала методист-практичний психолог  центру Т.Глуханюк. У своєму виступі вона окреслила завдання, форми та рівні психопрофілактичної роботи як в дошкільних закладах, так і в школах.

О. Романів, методист з психологічної служби Рогатинського РМЦ та Н. Блага, соціальний педагог Рогатинської СЗОШ №1 розповіли про розвиток соціальної роботи та мобілізацію громадськості шляхом впровадження міжнародного проекту «Протидія торгівлі людьми» в навчальних закладах Рогатинщини. З. Крох, методист з психологічної служби Городенківського РМЦ, проаналізувала результативність проектної діяльності психологічної служби закладів освіти Городенківщини. Про ефективність впровадження програми «Сходинки до твого здоров’я» на Снятинщині повідомила присутнім Н. Жуліхіна, методист з психологічної служби Снятинського РМЦ.

Н. Гаврилаш та   Г. Умайло, практичні психологи закладів освіти Надвірнянського району  дали змогу учасникам семінару відчути на собі окремі прийоми та техніки, які вони використовують при впровадженні тренінг-курсу «Сходинки до твого здоров’я» серед учнівської молоді.

На круглому столі науковці, методисти, практичні психологи та соціальні педагоги проаналізували результати профілактичної роботи працівників психологічної служби області через впровадження інноваційних методів діяльності та визначили алгоритм подальшої діяльності в даному напрямку.

Додати коментар

Захисний код
Оновити