На сайті:

На сайті один гість та відсутні користувачі

Соціально-педагогічні та психологічні чинники деструктивної поведінки серед підлітків

29.04.2010
За останні роки помітно зросла кількість правопорушень, випадків агресивної поведінки, суїцидів, актів жорстокого поводження з боку дітей шкільного віку в багатьох країнах світу, у тому числі і в Україні. Якщо для країн Західної Європи та США така статистика є давно поміченою, то для нашої держави це явище відносно нове та потребує детального вивчення і ґрунтовного аналізу його генези.


28 квітня 2010 р. на базі  Делятинського НВК Надвірнянської районної ради відбувся семінар для практичних психологів та соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів області.
Педагогічна громадськість стурбована даною ситуацією і очікує від науковців-психологів конкретних науково обґрунтованих рекомендацій. Саме тому виявлення чинників та генези вияву деструктивних емоційних станів особистості у шкільному віці є у науково-практичному плані вельми актуальним. Варто зазначити, що, як свідчать опитування батьків, майже дві третини з них не надають належної оцінки девіантній поведінці дітей і не повязують її зі змінами у їх емоційно-почуттєвій сфері. Слід звернути особливу увагу на те, що значна кількість школярів, які чинять дії, котрі виходять за межі соціальних чи правових норм, характеризуються батьками та іншими оточуючими як цілком звичайні, нормальні діти, які зовні нічим особливим не відрізняються від інших. Оскільки сьогодні негативні тенденції в суспільстві спостерігаються все частіше і вони є наслідком зростання вияву деструктивних емоційних станів серед школярів, то вагомого наукового та практичного значення набуває проблема не лише вивчення природи їх походження та розвитку, але й розробка конкретних практичних рекомендацій для педагогів і батьків щодо роботи з дітьми, схильними до виявів деструктивних емоційних станів.
Метою семінару було визначити основні чинники формування  деструктивної поведінки у підлітків.
Семінар передбачав виконання наступних завдань:
•       розкрити причини виникнення відхи-лень у поведінці підлітків;
•       визначити психологічні ме-ханізми формування деструктивної поведінки;
•       ознайомити учасників семінару з інноваційними методами роботи з батьками, дітьми та педагогами щодо зазначеної проблеми;
•       навчити педагогів професійно формувати в підлітків здорові установки і навички відповідальної поведінки.

На семінарі виступила А.Міняєва,  директор РЦППСР розповіла про досвід роботи  психологічної служби Надвірнянщини.
О.Волошин, методист-соціальний педагог ОЦППСР висвітлила проблему соціально-психологічні аспекти генези деструктивних емоційних станів підлітків.
Н.Гаврилаш, психолог Делятинського НВК презентувала програму посередництва в школі та провела тренінгове заняття для практичних психологів і учнів: «Підготовка посередників до вирішення конфліктів в учнівському середовищі».
Н. Холодецька, методист РЦППСР презентувала  освітню  програму: «Сходинки до здоровя (за українсько-швейцарським проектом «Здоровя матері і дитини»)», а також провела тренінгове заняття для соціальних педагогів: «Здоровя  моя цінність».

Додати коментар

Захисний код
Оновити