На сайті:

На сайті один гість та відсутні користувачі

Методичні рекомендації щодо організації літніх мовних таборів у 2014/2015 навчальному році в Івано-Франківській області

Нині одним з пріоритетів Міністерства освіти і науки України є якісне навчання дітей іноземним мовам у контексті європейської інтеграції України та наближення до європейських стандартів. Як відомо, одним із нестандартних підходів до вирішення цього завдання є створення літніх мовних таборів. Створення такого роду відпочинку і навчання не є обов’язковим для кожної школи, адже важливою умовою їх функціонування є не кількість, а якість таких закладів. 

Літні мовні табори покликані спонукати школярів практично застосовувати знання з мов, отримані упродовж навчального року. У цих таборах діти матимуть можливість спілкуватися іноземними мовами та застосовувати свої знання у різних формах діяльності (ігрових і концертних програмах, спортивних змаганнях, театральних виставах тощо). Участь у мовному таборі допоможе дітям розкрити свої таланти та отримати досвід спілкування іноземною мовою. При цьому знання дитини не будуть оцінювати так як у школі, дитина сприйматиме навчання як гру.

Особливість мовного табору — стиль навчання, з акцентом на проведення практичних занять, які можна застосувати повсякчас. Це дуже відрізняється від звичного багатьом батькам теоретичного підходу до освіти. Саме через таку діяльність діти істотно розширюють свій кругозір і дізнаються багато нового.

Під час перебування у літніх мовних таборах дитина зможе:

- здобути необхідні мовні навички;

- непомітно подолати мовний бар'єр;

- удосконалити свою розмовну мову;

- поєднати навчання із захоплюючим відпочинком;

- отримати мотивацію для подальшого удосконалення знання іноземної мови.

Заняття у літніх мовних таборах проходитимуть у формі спілкування, яке притаманне відпочинку у таборі. Проводитимуть заняття студенти-волонтери з вищих навчальних закладів, а також учителі, які також працюватимуть у таборі на волонтерських засадах та представники міжнародної молодіжної громадської організації AIESEC.

Мета та завдання занять:

 

Удосконалити рівень володіння дітей іноземною мовою шляхом живого спілкування з її носієм,студентом-волонтером та учителем-волонтером.

Підвищити в учнів бажання до вивчення іноземних мов;

Розширити світогляд школярів, ознайомити їх з культурами та звичаями інших країн;

Розвинути організаційні навички та лідерські якості у дітей шляхом створення різноманітних проектів;

Урізноманітнити життя школярів та зробити заняття цікавими та незвичними

 

Для реалізації даної мети та перелічених завдань рекомендуємо учнів об’єднати у групаи залежно від їхнього віку та рівня знання іноземної мови. З урахуванням цього іншомовна діяльність школярів буде проводитися за різними напрямками. Така система дозволяє дитині відчувати себе комфортно в групі однолітків, знання яких відповідають її рівню.

Фахівці Міністерства освіти і науки України та експерти міжнародних організацій пропонують систему роботи з проектами літніх мовних таборів, що передбачає відпрацювання всіх видів мовленнєвої діяльності в цікавій ігровій формі, розрахованій на різні рівні мовленнєвої компетенції – від А1 до В2.

Для того, щоб перебування дитини в мовному таборі було успішним, цікавим та корисним необхідно зробити правильний вибір місця проведення занять.

З метою якісної підготовки до проведення літніх мовних таборів, доцільно звернути увагу на:  

- особливості школи, де розташований табір, програми навчання, запропонованої в ньому;

- особливості організації охорони території та забезпечення безпеки відпочинку, протипожежного забезпечення;

-  особливості інфраструктури табору (майданчики для масових заходів, комп'ютери, доступ в Інтернет та ін.);

-  режим дня, передбачений у таборі (наявність вільного особистого часу);

-  кількість дітей у загоні й кількість вожатих (традиційно для мовних таборів 1-2 вожатих на 12-15 дітей);

- кількість занять на день, компетентність викладацького складу, присутність у таборі перевірених і надійних носіїв мови, волонтерів, які мають допуск і дозвіл на спілкування та роботу з дітьми.

Щодо змісту роботи з учнями, то пропонуються наступні тематичні напрямки: здоровий спосіб життя; талановита молодь країн, мова яких вивчається, та України; свята та традиції країн, мова яких вивчається, та України; театральна студія; студія мистецтв.  

Бажаємо успіхів.

Літні мовні табори на сайті МОН України: http://www.mon.gov.ua/activity/litni-movni-tabori/

Додати коментар

Захисний код
Оновити