На сайті:

На сайті 138 гостей та відсутні користувачі

920_04_02

   
   

HMC Projects британська стипендіальна програма

для школярів

 

 
Британська стипендіальна програма HMC Projects (The Headmasters' and Headmistresses' Conference, сайт – hmc.org.uk / projects) - асоціація британських коледжів, яка надає учням з Центральної та Східної Європи стипендії на навчання у одній з приватних британських шкіл ( їх у мережі проекту близько 50). Перші школярі з країн Центральної та Східної Європи приїхали до Великої Британії на навчання у 1993 році. З того часу учні мають можливість удосконалювати англійську мову, заводити нових друзів та дізнаватися багато нового про життя і культуру Великої Британії, беручи участь у стипендіальній програмі HMC Projects.

 

Знання іноземної мови – один з головних критеріїв відбору учасників. Відбір на стипендіальні програми, як правило, стартує восени. Півроку – оптимальний час, щоб добре підготуватися до конкурсу. Наприклад, покращити англійську, адже знання іноземної – один з головних критеріїв відбору учасників.

Взяти участь у конкурсі на отримання стипендії можуть учні 10 та 11 класів загальноосвітніх шкіл, яким на момент подачі заяви на участь у програмі виповнилося 16-17,5 років.

Програма відкривається щорічно в кінці жовтня. Представники HMC проводять тестування серед всіх бажаючих отримати стипендію. Учасникам конкурсу пропонується пройти три етапи відбору.

На першому етапі (переважно жовтень кожного року) школярі мають подати есе, яке дає уявлення про те, чому конкурсант бажає навчатися у Великобританії; рекомендаційні листи від школи (наприклад, один – від вчителя англійської, другий – від класного керівника, завуча, директора школи), і табель за останній рік чи півроку навчання.

Другий етап зазвичай проходить у грудні. До цього часу (листопад - початок грудня) учні мають написати твір англійською мовою, мета якого - визначити рівень їх володіння іноземною мовою.

На третьому етапі фіналісти запрошуються для особистої співбесіди з представниками HMC, як правило, у січні або в лютому.

Про успішне проходження відбору кандидатів повідомляють переважно протягом березня-травня. Переможці конкурсу мають право проходити навчання в одній з 50 шкіл асоціації HMC протягом одного року. Особливі умови конкурсу передбачають матеріальне утримання учня протягом усього року, включаючи повну оплату навчання, харчування, проживання, а також участь у громадських та культурних заходах. Переліт до місця призначення і назад учасник програми сплачує самостійно. На повне матеріальне забезпечення можуть розраховувати лише ті учні, сумарний дохід батьків яких за минулий рік не перевищує 25 тисяч фунтів стерлінгів. В іншому випадку, школяр має право на неповну стипендію.

Необхідно також заповнити додатки, які мають включати біографію, в тому числі поштову адресу та адресу електронної пошти, супровідний лист, що вказує на причину звернення, ксерокопію диплома чи атестата. Процес оформлення додаткових матеріалів, може змінюватись в кожній країні. Кінцевий термін подання заявок визначається координаційним агентством в кожній країні, але зазвичай це середина або кінець грудня.

Проведення конкурсу на отримання стипендії в Україні.

Щорічно організатори проекту виділяють близько 65 стипендій для 10 країн-учасників програми, серед яких є і Україна. Українським школярам дістається в середньому 7-10 стипендій. Вони покривають навчання, проживання та харчування в школі, участь у культурних і туристичних заходах.

В Україні даний конкурс для учнів старших класів проводиться, як правило, Асоціацією керівників шкіл України (АКШУ) за підтримки посольства України в Об’єднаному Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії (ОК.), Міністерством освіти і науки України разом з Асоціацією директорів приватних шкіл (ОК). Конкурс проводиться і для учителів з метою ознайомлення з досвідом роботи британської системи освіти, британським способом життя та отримання практики з англійської мови. Перевага надається молодим (вік не обмежується) учителям математики, інформатики, природознавчих наук, музики, мистецтв, фізичної культури, французької, німецької, іспанської мов, тим, хто готовий бути вчителями-асистентами у британських школах.

Інформацію краще за все дивитися на сайті адміністраторів програми в нашій країні – Асоціації керівників шкіл України (АРШУ, сайт edu.kiev.ua/schools/sl38/ukr/international/programs/akshu.htm).

Процес проходження всіх турів програми трохи відрізняється для учнів зі шкіл АРШУ і дітей з інших шкіл. Останнім перш за все необхідно звернутися до всеукраїнського відділення АРШУ, а там дадуть контактну інформацію регіонального відділення Асоціації.

Вимоги до учнів-кандидатів:

1.      Уміння спілкуватися, висловлювати свої думки, писати більш-менш грамотно англійською мовою;

2.      Розуміти та виконувати правила, встановлені школою;

3.      Культурно поводитись, гідно представляти свою країну;

4.      Не мати серйозних проблем із здоров’ям;

5.      Бути активними та доброзичливими;

6.      Бути готовими до вступного внеску 1250 фунтів стерлінгів, половина з яких буде використана на власні потреби. Гроші на транспортні послуги  також є обов’язком учнів-кандидатів;

7.  Погодження батьків, підпис всіх документів та заповнення анкет обов’язкове. Заробітна платня за рік батьків не повинна перевищувати 25000 фунтів стерлінгів.

Вимоги до вчителів:

1.      Володіння англійською мовою для спілкування.

2.      Бути працелюбними, високо мотивованими, доброзичливими, готовими привезти новий досвід роботи з дітьми до своєї країни.

Найбільше вакансій є для вчителів у роботі з учнями 11-18 років, а також з молодшими учнями та дітьми дошкільного віку.

Організація конкурсу для учнів:

1. Жовтень. Комплектується склад журі – оргкомітети (3-5 осіб), оголошується конкурс, складаються списки бажаючих в регіональних центрах. ( Найближчий регіональний центр м. Львів – НВК «Школа-садок «Софія», вул. Героїв Крут, 27; факс 8-0322704711, e-mail – Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , голова – Даць Ірина Василівна, директор).

2. Листопад . Проводяться конкурси на базі регіональних центрів АКШУ, відбираються переможці. Конкурс проходить у письмовій та усній, за необхідності, формі. Переможцями стають ті, хто набирає найвищий бал серед учасників (не нижче 10). До середини грудня 2-7 найкращих робіт з домашнім завданням ‘Personal Essay’ разом із заповненими анкетами, погодженням батьків, фотокартками, протоколами комісій надсилаються до центру HMC projects в Україні. (Ліцей №38 ім. В.М.Молчанова м. Києва, Козіній Ірині Петрівні).

3Наприкінці січня, на початку лютого представники HMC projects проводять остаточний відбір (співбесіду) в Києві. Присутність батьків бажана. Деталі дати, часу повідомляються заздалегідь. Те, в яку школу потрапить той чи інший стипендіат, стає відомо десь у травні. Вибір навчального закладу обговорюється разом з ним і залежить від його інтересів, вибору предметів і т.д. За інформацією щодо організації конкурсу для вчителів потрібно звертатися на website HMC projects.

На початку вересня всі переможці збираються в Кембриджі, щоб пройти 3-денний орієнтаційний курс. Там дітям докладно розказують про систему середньої освіти у Великобританії та про їх подальше навчання. Навчання в школі теж розпочинається у вересні.

Координатор проекту в Україні - Ірина Козіна. Більш детальну інформацію про стипендіальну програму можна отримати на сайті HMC Projects http://hmc.org.uk/.